Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Нежить у вагітних

Нежить у вагітних

Майбутнім мамам дуже не просто впоратися з такою, на перший погляд нескладною проблемою, як нежить. Підібрати ліки складно: одні ліки протипоказані, інші не рекомендовані, на третіх написано «Якщо очікувана користь перевищує можливу шкоду ....». У такій ситуації допоможуть народні засоби.

Але і з травами треба бути обережними, не всі вони підходять вагітним - рецепти з чорною редькою, часником і цибулею краще не використовувати. На фоні застуди з підвищеною температурою ці овочі можуть спровокувати викидень.

Для боротьби з нежиттю існує кілька способів місцевого впливу:
- Промивання
- Краплі
- Інгаляції
- Полоскання

Обмеження до застосування лікарських трав:
- Індивідуальна непереносимість
- Алергія

Промивання

Промивання допомагає боротися з інфекцією в порожнині носа, коли виділення слизу порушено.

Важливо!

- Збір для промивання не можна пити або закапувати в ніс, якщо не вказано протилежне.
- Кора дуба для промивання носа не використовується! Вона може викликати подразнення слизової і пошкодити нюхові клітини.
- Термін придатності будь-якого настою 24 години.
- Для промивання носа використовується маленька спринцівка, чиста.
- У перші дні захворювання ніс можна промивати до 6 разів на день, потім скоротити до 3 разів.

Чим промивати:

- Морська сіль: розвести в кип´яченій воді (2 чайні ложки на 1 склянку води)
- Трави: змішати в рівних частинах кореневища горця зміїного, кореневища солодки голої, квітки конюшини лугової, листя подорожника, листя шавлії і квіти календули. Подрібнену суміш (2 столові ложки) залити склянкою окропу довести до кипіння і настоювати в термосі 2 години. Промивати ніс теплим, процідженим настоєм.
- Змішати в рівних частинах і подрібнити ожини сизої, кору верби білої, листя мати-й-мачухи, квітки ромашки аптечної, траву яснотки. Подрібнену суміш (2 столові ложки) залити склянкою окропу довести до кипіння і настоювати в термосі 2 години. Промивати ніс теплим, процідженим настоєм.
- Квіти ромашки аптечної (2 столові ложки) заварити в термосі склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Цей же настій підходить для закапування в ніс.

Закапування

Після промивання носа для пом´якшення можна закапувати лікарські олії.

Що закапувати:

- Готові аптечні олії шипшини, персика, обліпихи. Масло слід розвести з будь-яким рослинним (краще оливковим) в пропорції 1:20. Капати по 3-5 крапель у кожну ніздрю.
- Лікарське масло домашнього приготування. Олія евкаліпта готується так: 2 столові ложки сухого листя евкаліпта подрібнити, змішати зі склянкою оливкової олії, на маленькому вогні довести до кипіння. Кип´ятити 10 хвилин, пропустити через марлю. Капати по 3-5 крапель у кожну ніздрю.
- Буряковий сік. Сік сирого буряка закопувати по 1-2 краплі в обидві ніздрі 2-3 рази на день. Сік вареного буряка. Подрібнити в м´ясорубці і віджати сік, 1: 2 розбавити водою. Капати по 3-5 крапель 3-4 рази на день.
- Морквяний сік змішати навпіл з оливковою олією. Закапувати по 4 краплі 4-6 разів на день.

Змащування слизової носа

Якщо виділення з носа рідкі можна до 5 раз на добу змазувати слизову носа. Для змащування використовують сік каланхое пір´ястого. Взяти частину рослини (2 см) промити водою і вижати сік. Сік змішати навпіл з оливковою олією і змочити ватний тампон для змащування.

Інгаляції

Парові інгаляції сприяють покращенню відходження виділень з носа, очищають носові ходи.

Важливо!

- Інгаляції можна проводити тільки при нормальній температурі тіла.
- Після інгаляції не можна виходити на вулицю протягом 30 хвилин.
- Проводити інгаляції можна до 6 разів на день.

Чим користуватися:

- Для інгаляції можна використовувати спеціальні парові інгалятори (наприклад, інгалятор Махольда) або звичайну неглибоку ємність (каструлю, мисочку). Сидячи за столом потрібно нахилитися і спокійно подихати парою протягом 5 хвилин.
- Дихати можна настоями: ромашки, листя евкаліпта, чебрецю, квіток календули, листя подорожника і мати-й-мачухи.
- Процедуру можна проводити і над парами картоплі, яка вариться в мундирі.

Прогрівання

Прогрівання можна використовувати при густих виділеннях або закладеності носа. Тепло сприяє притоку крові до запаленої слизової оболонки, та виділення з носа стають більш рідкими.

Важливо!

- Прогрівання можна проводити тільки при нормальній температурі тіла.
- Не можна проводити процедуру, якщо на місці прогрівання є гнійнички.

Чим прогрівають:

- Прогрівають ніс з обох сторін двома яйцями в шкаралупі, звареними в круту.
- Використовують нагріту сиру крупу гречки в невеликих полотняних мішечках.

Полоскання носоглотки

Застосовують при наявності сильного подразнення носоглотки.

Чим полоскати:

- Сік білоголової капусти. Готують сік за допомогою соковижималки (дрібної терки). На склянку води беруть 2 столові ложки соку. Полоскати цим теплим розчином.
- Настій з листя і ягід малини, квіток ромашки, трави чебрецю, кореня алтея, листя зніту вузьколистого. 2 столові ложки суміші заварити 2 склянками окропу, і гріти на водяній бані 15 хвилин. Відвар настояти півтори години, процідити. Полоскати горло 3 рази на день теплим розчином.

Лікарські настої

Для загального лікувального ефекту рекомендується приймати настої лікарських трав.

Що пити:

- Стакан сухих плодів калини залити 1 л води, довести до кипіння і кип´ятити 15 хвилин. Настояти 30 хвилин, процідити. Можна додати 2-4 столові ложки меду. Приймати по півсклянки 3-4 рази на день через 30 хвилин після їжі.
- Змішати плоди анісу, малини, квітки липи, ромашки і листя мати-й-мачухи. 1 столову ложку суміші залити 400 гр окропу, кип´ятити 5 хвилин, процідити. Можна додати мед, пити гарячим по півсклянки 4 рази на день.
- Свіжий морквяний сік розвести теплим цукровим сиропом. Пити по столовій ложці 5-6 разів.
- Можна пити настій ромашки у фільтр-пакетах. 2 пакетика залити 1 склянкою окропу, настояти під кришкою 30 хвилин. Пити по півсклянки 3-4 рази на день теплим.

Щоб уникнути застуди і нежиті майбутнім мамам потрібно правильно харчуватися: вживати свіжі овочі та фрукти, ягоди (взимку можна використовувати заморожені), регулярно приймати полівітамінні препарати.

Якщо доводиться спілкуватися з великою кількістю людей, використовуйте марлеву пов´язку або її сучасні аналоги, оксолінову мазь.

За матеріалами nnmama

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас