Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Які народні методи лікування застуди можуть бути небезпечними?

Які народні методи лікування застуди можуть бути небезпечними?
 

Для багатьох з нас застуда – це щось настільки банальне і несерйозне, що, захворівши, ми і не думаємо звертатися до лікаря. Адже є стільки народних засобів: ноги попарили, молочка з медом випили, в ніс – цибулевий сік і на ранок – здоровий і повний сил. Справді, народні засоби лікування – це сильні помічники, в яких мудрість та знання багатьох поколінь, вони можуть бути дуже ефективними, якщо їх правильно і з розумом застосовувати. Навіть лікарі інколи включають деякі «народні» рецепти поряд із традиційним лікуванням медикаментами.



Проте, у всьому має бути міра і здоровий глузд. А ми часом, бажаючи якомога швидше подолати надокучливі симптоми хвороби та покращити самопочуття, починаємо використовувати всі «народні» рецепти підряд: все, що десь почули чи прочитали одразу, не піддаючи аналізу, не перевіривши реакції організму на нові лікарства, застосовуємо для власного лікування та лікування своїх рідних. А часом свідомо перевищуємо вказані дози, адже вважаємо: чим більше – тим краще, тим швидше настане одужання. Насправді, з будь-якими ліками («народними» в тому числі) маємо бути обережними. Самолікування, використання сумнівних рецептів не раз призводили до погіршення ситуації та додавали нових проблем зі здоров’ям.

Найперше варто сказати, що перед тим, як приймати будь який лікувальний засіб, приготований за «народним» рецептом, варто переконатися, що у вас немає алергії на його складники. Наприклад, той самий мед – просто класика у лікуванні захворювань горла, кашлю, є сильним алергеном, саме тому використовувати його у лікувальних цілях слід дуже обережно, аби не погіршити ситуацію. У вас може бути алергія і на лікарські трави, тому, перед тим, як робити інгаляцію, полоскати горло настоями чи приймати лікувальні трав’яні чаї, переконайтеся у відсутності алергічних реакцій.

Цибуля і часник – одні з найпопулярніших противірусних і антибактеріальних «народних» засобів. Ми не лише приймаємо їх внутрішньо, коли відчули перші симптоми застуди (або бажаємо їх уникнути), а й використовуємо сік цих продуктів для закапування носа, що також потребує особливої обережності. Ви можете легко подразнити слизову чи навіть спричинити її опік, адже ці засоби є доволі агресивними. Подібно і з популярним «народним» рецептом промити ніс господарським милом (яке є лугом) – ця процедура може спричинити небажані наслідки, як і у випадку з цибулевим соком.

Різноманітні розтирання, банки, гірчичники – маніпуляції, які потребують додаткової обережності і вміння. Якщо ви нанесли на тіло якусь мазь (наприклад зігріваючу) – прослідкуйте, чи не виникає неприємних відчуттів: свербіння, печіння, почервоніння (особливо обережними будьте, натираючи ніжну дитячу шкіру).

Займаючись самолікуванням, не спішіть приймати все та одразу, адже чим більше різних компонентів ви змішуєте та приймаєте одночасно – тим більше ситуація виходить з під контролю, важко передбачити, які реакції організму можна спровокувати (токсичні, алергічні, перехресні реакції).

Бережіть себе!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас