Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Симптоми прорізування зубів у маленької дитини (+ рішення для кожного з них)

Симптоми прорізування зубів у маленької дитини (+ рішення для кожного з них)
 

Буквально всі батьки проходять через це – перший рік пекла, пов'язаного з прорізуванням зубів у немовляти. Але біль від нових ріжучих зубок у більш старших малюків може бути не менш, а то й більш серйозним випробуванням.

У вашої дитини також ріжуться зубки? Ми вам співчуваємо. Так, до кінця першого рочку більшість діток вже випробували на собі всі неприємності прорізування зубів. Але поява молярів (в 13-19 і 24-33 місяці) можуть піднести всі ці страждання на якісно новий рівень. Завдяки їх більшому розміру і подвійним куточкам прорізування молярів на другому і третьому році життя може походити вдвічі складніше, ніж поява різців.

Можливо, вам пощастить, і ці зубки проріжуться у малюка без будь-якого дискомфорту, але якщо ні (а так буває в більшості випадків), скористайтеся наступними порадами для кожного з неприємних симптомів прорізування молярів.

Подразнена шкіра на підборідді або щоках

Якщо у дитини слиновиділення посилюється так сильно, це ознака того, що зубки починають різатися. І, незважаючи на те, що шкіра малюка вже не така ніжна, як у віці немовляти, слина може сильно її подразнювати, особливо якщо у крихітки чутлива шкіра.

Рішення: Завжди тримайте під рукою м'яку хустинку, ганчірочку або серветку, щоб акуратно підтерти слинку на підборідді або щоках (ні в якому разі не тріть). Також переконайтеся, що наволочка або простирадло, на якій малюк спить головою, добре вбирає вологу. Якщо на шкірі з'являється подразнення або тріщинки, використовуйте не ароматизовану заспокійливу мазь.

Постійне жування

Якщо ваш малюк починає тягнути до рота, гризти і жувати все, що попадається під руку, чекайте на появу наступних зубів. Таким чином дитина намагається впоратися з тиском на ясна, який чинять зубки, що прорізуються (точно так само, як вона робила це у віці немовляти).

Рішення: Знову дістаньте всі ці резинові кільця і інші «погризушки», які ви купували малюкові раніше (особливо ті, які можна охолодити). Що ще може допомогти? Дайте дитині склянку холодної (але не крижаної) води або потріть її ясна своїм пальцем (він повинен бути чистим). Але не варто давати чаду «бабусині» засоби для прорізування: заморожену моркву (її шматочком малюк може вдавитися) або печиво (воно калорійне, а ще може привести до руйнування дитячих зубів).

Іноді від тиску зубів, що ріжуться, на яснах можуть утворюватися щільні гематоми. Це нормально, і зазвичай вони проходять самі собою. Якщо ж гематома швидше м'яка, ніж тверда, це може бути кіста від накопиченої рідини. У цьому також немає нічого страшного, дитячий стоматолог зробить надріз, щоб рідина вийшла, але робити це вдома самостійно ні в якому разі не можна.

Розминання вух і тертя щік

Вушка малюка дійсно можуть боліти, тому що ясна, вуха і щоки мають загальні нервові з'єднання. Тому біль з ясен може переноситися на щоки і вуха.

Рішення: Якщо охолоджені іграшки для прорізування зубів не допомагають зняти біль, можна дати дитині дитячі знеболюючі. Уникайте препаратів для прорізування зубів, які втираються в ясна, так як слина змиє все перш, ніж ліки встигнуть подіяти. Крім того, такі креми і мазі викликають оніміння, що збільшує ризик вдавитися або вкусити язика. Розминання вушка може бути ще й ознакою вушної інфекції, так що покажіть малюка лікареві, якщо з'явилася температура або він продовжує чіпати вушко довше, ніж пару-трійку днів.

Відмова від їжі

Зубний біль може навіть відбити у дитини апетит на пару днів, навіть якщо вона – любитель добряче поїсти. Пиття з чашки-непроливайки або через трубочку може ще сильніше посилити проблему, тому малюк може навіть відмовлятися пити молоко.

Рішення: Заспокоїти ясна і нагодувати дитину допоможе щось холодне і з м'якою текстурою, як смузі або йогурт. Пропонуйте чаду холодну рідку або напіврідку їжу. Також йому можуть сподобатися холодні маленькі шматочки дині, замороженого банана, холодну яблучне пюре.

Відсутність сну

Дитина може міцно спати, але все одно прокидатися від болю, яким супроводжується прорізування зубів. І заснути після цього вона може дійсно не скоро.

Рішення: Для початку подивіться, чи може дитина заспокоїтися сама (щоб вам не доводилося бігати до неї ночами). Спробуйте заспокоїти її погладжуванням по спинці або улюбленою колисковою, не піднімаючи малюка з ліжка. Не виходить? Тоді дайте дитині дитяче знеболююче типу ібупрофену.

Примхливість

Через постійни й дискомфорту малюк може почати сильно вередувати.

Рішення: Подаруйте в цей період малюкові всю свою любов і турботу, відволікайте і розважайте його протягом дня і запасіться терпінням. Пам'ятайте, це ж все тимчасово!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас