Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Облаштовуємо безпечне спальне місце для малюка (частина 1)

Облаштовуємо безпечне спальне місце для малюка (частина 1)
 

З самого початку життя дитини речі, які її оточують, повинні вибиратися з урахуванням безпеки. А чи знали ви, що через небезпечне спальне місце вмирає більше дітей, ніж від взаємодії з будь-якими іншими предметами в дитячій? Тому безпека дитячого ліжечка, його вміст і розташування має настільки велике значення. І тому ми хочемо приділити цій темі увагу ще раз.

Перш за все, хочеться знову сказати про те, що дитяче ліжечко потрібно купувати тільки нове! Відвідайте один з магазинів мережі меблевий лабіринт і виберіть якісне і безпечне спальне місце для дитини. Адже це життєво важливо!

Вибираючи нове ліжечко, зверніть увагу на наступні моменти:

• Кутові стійки не повинні бути вище верхньої перекладини ліжка більш ніж на 1,5 мм. Інакше за них можуть зачепитися речі, одягнені на шию дитини, або її одяг.

• Підвіски для матраца повинні бути закріплені болтами або закритими гачками. Та й всі деталі ліжечка повинні бути щільно закріплені і перевірятися регулярно.

• Якщо ви використовуєте захист на дитяче ліжечко, він повинен:

- розташовуватися по всьому периметру ліжечка;

- зав'язуватися по кутах і посередині довгої сторони ліжечка, по верхніх і нижніх кутах;

- його зав’язочки мають бути обрізані, щоб малюк не заплутався в них;

- бути в ліжечку лише до тих пір, поки дитина не навчиться вставати на ніжки.

А взагалі сучасні педіатри не рекомендують користуватися захистом, щоб знизити ризик СРДС.

• Обов'язково зніміть всі пластикові обгортки та упаковки перед використанням ліжечка. І ніколи не використовуйте поліетиленові пакети і чохли в якості наматрацника. Пластик може прилипнути до лиця немовляти і стати причиною удушення.

Якщо у вас вже є ліжечко, врахуйте, що:

• Вкрай не рекомендується користуватися б/в ліжечками. Але якщо ви вже так вирішили, перевірте його на всі сучасні заходи безпеки, а також на справність і щільність всіх кріплень.

• Ліжечко потрібно повністю оглянути, встановити всі деталі, замінити все, що бовтається або люфтить, тріснуло, зламалося. Якщо підвіска для матраца тримається на гачках, їх потрібно часто перевіряти на справність. І ніколи не використовуйте ліжечко зі зламаними або відсутніми деталями!

• Матрац повинен ідеально підходити за розміром ліжечка. Якщо між матрацом і стінками ліжечка ви можете засунути більше двох пальців, це означає, що матрацик занадто маленький. Малюк може задихнутися, якщо його голова або частини тіла застрягнуть між матрацом і бортиком ліжечка.

• У бортах ліжечка не повинно бути отворів, в яких може застрягти голова дитини – це також сильно збільшує ризик удушення. Особливо небезпечні в цьому сенсі вінтажні ліжечка з різьбленими узголів'ями.

• Всі рейки повинні бути на місці і надійно закріплені, а відстань між ними – не більше 6 см.

• Якщо ви вирішили перефарбовувати ліжечко, використовуйте високоякісну фарбу, яка не містить свинцю. І дайте їй остаточно висохнути, щоб дитина не вдихала її пари.

У продовженні статті читайте про те, як облаштувати затишне і безпечне спальне місце всередині дитячого ліжечка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас