Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як святкують День Вчителя в різних куточках світу

Як святкують День Вчителя в різних куточках світу
 

День Вчителя – прекрасна можливість для всіх учнів і студентів висловити викладачам свою подяку. Але, не дивлячись на те, що це міжнародне свято, яке відзначають найрізноманітніші країни світу, не скрізь воно святкується в один і той самий день. У деяких країнах День Вчителя припадає на робочий день, в інших – на вихідний, а в третіх він є офіційним вихідним днем. Далі ми розповімо про історію та традиції святкування Дня Вчителя в різних куточках світу.

День Вчителя в різних країнах

Китай

У цій країні День Вчителя було засновано в 1931 році в Національному Центральному Університеті і схвалений центральним урядом Китайської Республіки в 1932 році. У 1939 датою святкування Дня Вчителя було призначено 27 серпня – в день народження Конфуція. А після, в 1951 році, уряд Народної Республіки Китай його скасував. Відновили свято тільки в 1985 році, а дату його святкування перенесли на 10 вересня. Але зараз все більше і більше людей хочуть повернути Дню Вчителя в Китаї колишню дату – день народження Конфуція.

Індія

В Індії День Вчителя святкується 5 вересня, на честь доктора Сарвепаллі Радхакришнана – другого президента Індії; 5 вересня у нього день народження. У цей день старшокласники беруть на себе відповідальність навчати молодших школярів, щоб висловити подяку своїм учителям. В Індії День Учителя – не вихідний, а день, в який проводиться безліч заходів у навчальних закладах.

Україна, Росія та інші радянські країни

У нас, як і в інших країнах колишнього СРСР, з 1965 по 1994 рік День Вчителя святкувався в першу неділю жовтня. Зараз же, з 1994 року Дню Вчителя призначена постійна дата – 5 жовтня, яка збігається із Всесвітнім Днем Вчителя, заснованим UNeSCO в 1994 році.

США

У Сполучених Штатах День Вчителя – неофіційне свято, яке припадає на вівторок першого повного тижня травня. Проте тут він святкується з усіма веселощами і помпезністю. У школах організовується маса заходів, присвячених вчителям. І, до речі, в Америці святкування Дня Вчителя може тривати цілий тиждень!

Таїланд

У Таїланді Національний День Вчителя святкується щороку 16 січня. Це свято було засновано тут на острівній частині країни рішенням уряду 21 листопада 1956 року. Перший День Вчителя в Таїланді відсвяткували вже в 1957 році, і до сих пір він є офіційним вихідним в школах.

Іран

В Ірані День Вчителя відзначається 2 травня. Це річниця вбивства іранського професора Аятоли Мортеза Мотаххарі. Відомий письменник і вічний учитель був страчений 2 травня 1980 року. У цей день студенти та школярі дарують вчителям квіти, аби вшанувати їхню священну професію.

Туреччина

День Вчителя в Туреччині святкується 24 листопада. Кемаль Ататюрк встановив цю дату, і в цей день в Туреччині вчителям віддаються почесті за їхню професію. Тут вона вважається чимось незрівняним і священним, хоч і офіційного вихідного в Туреччині на День Вчителя немає.

Малайзія

У Малайзії під День Вчителя виділено 16 травня. Тут це свято відзначається з великим розмахом. Воно називається «Hari Guru» і, тим не менш, є робочим днем.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас