Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Трави для дітей: що безпечно, а що ні

Трави для дітей: що безпечно, а що ні
 

Багато батьків вважають за краще лікувати дітвору травами, вважаючи, що це натуральний, а значить, більш безпечний засіб. А що ж говорять з цього приводу педіатри? У даній статті ми розглянемо найбільш популярні трави, які батьки дають своїм дітлахам, їхню користь для лікування малюків і можливі побічні ефекти.

Трави для дітей: що безпечно, а що ні

Котяча м'ята. Не дивлячись на те, що її вплив на кішок незаперечний, котяча м'ята ніколи науково не тестувалася на людях. Тим не менш, вона часто використовується для лікування маленьких дітей від невеликої температури, інфекцій верхніх дихальних шляхів, кольок, головного болю, нервозності, розладів сну і проблем з травленням. Також вона знаменита своєю здатністю полегшувати менструальні спазми. Серйозні побічні ефекти, як відомо, виникають рідко, але є невеликий шанс, що маленька дитина може стати після прийому котячої м'яти дуже сонливою.

Висновок: У принципі, безпечно, але немає обґрунтованих причин пробувати.

Ромашка. Чашка гарячого ромашкового чаю заспокоює як дорослих, так і дітей. Дослідженнями доведено, що ромашка має м'які седативні властивості і безпечна для дітей різного віку (якщо не брати до уваги можливість виникнення алергії).

Висновок: Якщо дитина не алергік на амброзію або будь-які інші трави, можна сміливо використовувати ромашку.

Ехінацея. Цю траву буквально змітають з полиць, адже вважається, що вона зміцнює імунітет і захищає від застуд. Проте, наукові дослідження привели до суперечливих результатів. Так, прийом ехінацеї може викликати дерматит. Однак, як і ромашка, вона вважається безпечною для дітей, у яких немає на неї алергії.

Висновок: Можливо, варто спробувати, але дива чекати не варто.

Корінь солодки (лакриці). Справжня солодка, на відміну від лакричних цукерок, є сильнодіючою лікарською рослиною. Згідно зі словами експертів, корінь солодки допомагає позбутися застійних явищ в легенях і навіть може прискорити загоєння виразки шлунка. Лакриця абсолютно безпечна в маленьких кількостях – в якості ароматизатора в чаях та інших продуктах.

Однак зловживати солодкою ні в якому разі не варто. У великих кількостях корінь солодки призводить до головного болю, втоми, застою солі і води, втрати калію, високого кров'яного тиску і навіть до зупинки серця. Тому лікарі настійно рекомендують дорослим приймати не більше 15 грамів кореня солодки на день і не довше шести тижнів. Дитяча ж доза повинна становити не більше ¼-1/3 частини від дорослої, тобто малюк не повинен приймати більше 4-5 грамів кореня лакриці на день.

Висновок: Корінь солодки корисний в маленьких кількостях, але вживати його потрібно вкрай обережно і давати дітям після обов'язкової консультації лікаря-педіатра.

Звіробій. Ця рослина допомагає дорослим полегшити симптоми помірної депресії, але на дітях вона майже не тестувалася. Лікарі говорять про те, що у дітей звіробій може викликати запаморочення, нудоту, сонливість і сплутаність мислення. Крім того, звіробій може взаємодіяти з багатьма лікарськими препаратами традиційної медицини.

Висновок: На даний момент ризики побічних ефектів від прийому звіробою дітьми перевищують можливу користь.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас