Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що варто і не варто робити, якщо ви годуєте малюка сумішшю

Що варто і не варто робити, якщо ви годуєте малюка сумішшю
 

Чи вибрали ви самі годувати малюка сумішшю, чи вам довелося, тому що грудного молока не вистачає, але зі штучним вигодовуванням все набагато складніше. І найбільша складність тут – відсутність у малюка такого імунного захисту, як у дітей на грудному вигодовуванні, який дає мамине молоко. Тому дитячу суміш потрібно готувати особливо акуратно. Що ж саме варто знати молодій мамі грудничка-штучника?

Що варто і не варто робити при вигодовуванні дитини сумішшю

Варто: Переконатися, що суміш підходить малюкові. Через те, що порошкові суміші не стерильні, дітям у віці до 2-х місяців, недоношеним і тим, що не досягли двох місяців після запланованої дати пологів, а також малюкам з недостатнім імунітетом можна давати тільки концентровані рідкі суміші і відразу готові до вживання.

Варто: Обов'язково перевіряти термін придатності на упаковці, а також переконатися, що упаковка не ушкоджена.

Варто: Зробити упор на чистоту. Перш ніж готувати суміш, ретельно вимийте руки. Протріть стіл або поверхню, на якій будете готувати. Вимийте і висушіть кришку і зовнішню поверхню баночки (щоб при її відкриванні мікроби і бактерії не потрапили всередину). Відкриваючи упаковку з сумішшю, дивіться, щоб в неї не потрапили сторонні частинки, а молоко перевіряйте на свіжість.

Всі пляшки, соски, кришечки тощо потрібно стерилізувати (як мінімум, прокип'ятивши протягом 5 хвилин) перш ніж використовувати вперше. Після цього миття дитячого посуду в гарячій воді з миючим засобом буде достатньо. Наповнивши пляшечку сумішшю, знову вимийте її зовні і висушіть.

Варто: Ретельно відміряти і готувати за інструкцією. Якщо ви готуєте порошкову суміш, вам потрібно закип'ятити певну кількість води, вилити в чисту пляшечку і додати необхідну кількість суміші. Не давайте воді охолонути сильніше, ніж до 70°С (щоб убезпечити дитину від хвороботворних бактерій). Мірна ложечка для суміші повинна бути повністю наповнена, але без гірки (зрівняйте рівень суміші з краями ложечки ножем).

Не варто: Підігрівати пляшечку в мікрохвильовці. Молоко може прогрітися нерівномірно і обпалити ротик малюка.

Варто: Зберігати суміш в холодильнику під задньою стінкою (де найхолодніше). Але не можна зберігати суміш в холодильнику довше доби. Також ніколи не заморожуйте дитяче харчування. А якщо вам потрібно взяти його з собою, обкладіть пакетиками з льодом (але не заморожуйте наперед).

Не варто: Використовувати суміш, яка перебувала при кімнатній температурі понад дві години. А якщо малюк не доїв порцію, її залишки необхідно викинути.

Варто: Годувати малюка в напівсидячому положенні, щоб бачити, коли він наївся або йому потрібна перерва. Якщо молочко надходить дуже швидко, вам потрібна інша соска, щоб дитина могла активно смоктати її.

Не варто: Змушувати дитину доїдати порцію, якщо вона не хоче, так як це може призвести до набору зайвої ваги.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас