Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Граємо з новонародженим – розвиваємо органи чуття

Граємо з новонародженим – розвиваємо органи чуття
 

Всі батьки спілкуються з дитиною з перового дня її появи, а потім протягом місяців вчать її рухатися, спілкуватися, розуміти навколишній світ, взаємодіяти з людьми. А, як усім відомо, гра – найкращий спосіб розвитку і навчання малюка. Звичайно, розвиваючу або навчальну іграшку ви новонародженому не дасте. Так як же розвивати в грі найменших?

Вчимося через почуття і відчуття

Стимуляції через органи почуттів змушують немовлят відповідати на нові одержувані відчуття, пізнаючи світ навколо. Дотик до лиця і рук мами, відчуття шкіри до шкіри, нові запахи, звуки музики і голосів, нові смаки і аромати – все це частина процесу розвитку і навчання. Задоволення потреб малюка в грайливій формі буде веселити, тиха і спокійна ваша поведінка допоможе заснути, а провокуючі рухи допоможуть розвивати рефлекси і моторику.

Торкаючись до щічок і рота новонародженого, ви змусите його повертати голівку в напрямку дотику. Таким самим чином малюк знаходить груди або пляшечку при годуванні. Мамин голос допомагає немовлятам вчитися говорити. Так, новонароджені сплять дуже багато, але таке ігрове спілкування в періоди неспання дуже важливе для їхнього розвитку.

Почуття і реакції

Іноді немовлята можуть плакати від перезбудження, тому навіть тут важливо не перестаратися. Ви повинні дуже уважно відстежувати реакцію малюка на ігрові заняття. Як тільки почуття новонародженого почнуть розвиватися, ви почнете визначати рівень його реакцій. Сьогодні ідентифіковано безліч видів почуттів – як внутрішніх, так і зовнішніх (навіть за межами нашого тіла). Але головними все ж залишаються дотик, зір, слух, нюх і смак.

Дотик. Після тепла маминого животика новонародженому може легко ставати холодно, а одяг і ковдри можуть доставляти дискомфорт. Укутавши малюка в м'які тканини і тримаючи щільно до себе, ви покажете йому, що новий навколишній світ – набагато більш приємне і доброзичливе місце.

Зір і слух. Приблизно через чотири тижні після народження очі малюка почнуть реагувати на світло. Вам обов'язково варто регулярно перевіряти зір і слух новонародженого, щоб переконатися, що ці органи чуття розвиваються нормально. Як відомо, очі немовляти можуть косити до носика, але це не повинно тривати довго і траплятися занадто часто. Іграшки яскравих кольорів, а також рухоме (але не занадто яскраве) світло допоможуть дитині навчитися фокусуватися на предметах і розвивати зір.

Так як малюк, розвиваючись в утробі, звик до звуків маминого тіла і приглушених звуків навколишнього світу, надто різкі або гучні звуки можуть його лякати. У самому ніжному віці діткам подобаються м'які ритми і тихий спів. І зовсім скоро ваш малюк навчиться координувати свої органи чуття – наприклад, слухати і дивитися одночасно.

Запах і смак. Більшості немовлят подобаються солодкуваті смаки, але вони не в захваті від кислого. У перші шість місяців дитина має харчуватися маминим молоком або сумішшю, і немовлятам подобається смак такої їжі. Потім, вводячи прикорм, зробіть упор на солодкуваті овочеві і фруктові пюре – так перехід на «дорослу» їжу пройде легше. Потім, у міру розвитку чада, вводьте і інші смаки в його раціон, але ні в якому разі не змушуйте його їсти те, що йому не подобається.

Вивчення навколишнього світу

Якщо немовля починає звиватися, як правило, це ознака того, що воно готове грати. Щоб стимулювати його до вивчення навколишнього світу, дозволяйте йому досліджувати безпечні іграшки і предмети в кімнаті. Таким чином, малюк буде досліджувати навколишній світ за допомогою органів почуттів, розвиваючи їх. Зовсім скоро він навчиться розпізнавати дотики, звуки, форми і т.д.

Граємо і розвиваємося по-різному

Всі діти розвиваються по-різному, завдяки різній генетиці батьків і різному середовищу існування. Тому, якщо у вас виникають будь-які питання і сумніви з приводу розвитку малюка, неодмінно звертайтеся до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас