Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим годувати годуючу маму

Чим годувати годуючу маму
 

Що їсть мама, те їсть і малюк, адже в молоко потрапляють всі вітаміни, жири та мікроелементи, які споживає мама разом з їжею. Чим же годувати маму, щоб харчування дитини було повноцінним, а материнство позначалося позитивно на її здоров'ї, красі і настрої?

Повноцінне харчування без дієт

Відмовтеся від суворої дієти. Цей героїзм шкодить усім: мамі, малюкові, іншим дітям і навіть татові. Ваша відмова від хліба, фруктів, ягід, риби, морепродуктів, смаженого і всього, що смачно і дуже хочеться, не потрібне малюкові. Якщо ви сидите тільки на вареній картоплі, моркві, кашах, вермішелі, відварному м'ясі, звідки, питається, дитина буде отримувати всі необхідні їй вітаміни і мінерали? Висновок один – ніяких дієт. Звичайно, їсти полуницю або екзотичні фрукти не бажано, щоб не спровокувати алергію у малюка, але відмовлятися від яблук і груш – це вже явний перебір. Обмежте себе в бобових, так як вони можуть викликати здуття кишечника у дитини. Також не слід зловживати гострим, в тому числі часником. Спеції та часник вплинуть на смак молока і малюкові воно може не сподобатися. Все інше в помірних кількостях дитині зашкодити не може.

Головне в молоці – не жирність, а якість

Не варто вдаватися в крайнощі, намагаючись підвищити жирність грудного молока поїданням згущеного молока, твердого сиру, жирної сметани і інших висококалорійних продуктів. Все, що можна збільшити таким чином, це власна вага, об’єм живота і стегон. Краще від такої їжі ваше молоко точно не стане. Та й не жирність в грудному молоці важлива, а його якість, насиченість вітамінами і корисними для дитини мікроелементами. Що стосується жирів в харчуванні годуючої мами, то перевагу потрібно віддавати рослинним, а не тваринним. Мамі не потрібні свиняче м'ясо, піца і смажені стегенця. А ось жири, яких достатньо в молоці і кисломолочних продуктах, однозначно будуть корисними.

Найкращий мамин раціон

Кожен день намагайтеся з'їдати не менше 500 г овочів і фруктів. Їжте їх свіжими або вареними, але не консервованими. Складайте меню так, щоб в ньому були каші, супи, борщі, молоко і кисломолочні продукти, а також горіхи, риба, нежирне м'ясо. Хліб їсти можна і потрібно, звичайно ж, не зловживаючи. Найкращі напої: чай, компоти, соки. Кондитерські ласощі не заборонені, але це далеко не корисний продукт ані для мами, що годує, ані для малюка. Тому, якщо торт приносить величезну радість, то невеликий шматочок з'їсти можна, але не кожен день.

Головне – безпека

Мамине харчування повинно бути, в першу чергу, безпечним. Купуйте свіжі продукти, термін придатності яких можна перевірити. На ринках товари далеко не завжди проходять якісний контроль, тому, якщо ви берете молоко на базарі або в приватних господарствах, кип'ятити його потрібно обов'язково. А ось сир краще купувати тільки в магазині, щоб уникнути серйозних інфекцій.

Важливий догляд

Щоб груди були здорові, приділіть належну увагу догляду за ними. Крім щоденних гігієнічних процедур важливу роль грають якісні лактаційні прокладки. Візьмемо, наприклад, Helen Harper Bra Pads. Вбираючи молоко, вони не випускають його назовні, зберігаючи білизну сухою, при цьому дозволяють шкірі дихати і підтримують здорову мікрофлору.

Повноцінне харчування і правильний догляд за грудьми годуючої мами – основа повноцінного грудного вигодовування малюка. Нехай їжа приносить вам задоволення, а материнство буде щасливим.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас