Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Підвищуємо самооцінку дитини, або як виростити людину, впевнену у своїх силах

Підвищуємо самооцінку дитини, або як виростити людину, впевнену у своїх силах
 

Батькам легко помітити, коли дитина відчуває себе добре в цьому світі і суспільстві, а коли – ні. Це відчуття – почуватися добре зсередини – називається упевненістю в собі. Люди, яким її не вистачає, часто страждають і перебувають в постійному стресі. Ви ж не хочете цього своїй дитині? Значить, давайте ростити людину, впевнену в собі, але в здоровій мірі! Якраз про це – в нашій статті.

Дітки зі здоровою самооцінкою:

- відчувають себе значущими;

- відчувають впевненість в тому, що вони можуть зробити те, чого від них чекають;

- відчувають гордість за добре виконану роботу;

- думають про себе добре;

- відчувають готовність до нових викликів, які готує їм наступний день.

Дітки з низькою самооцінкою:

- критикують себе і думають про себе погано;

- відчувають невпевненість в своїх силах;

- вважають себе гіршими за інших дітей;

- фокусуються на невдачах, а не на своїх успіхах;

- сумніваються у своїх здібностях зробити щось добре.

Чому самооцінка дитини така важлива

З огляду на все перераховане вище, і так стає очевидним, чому варто підвищувати самооцінку у дитини, якщо вона занижена. Коли дитина відчуває себе впевнено, це налаштовує її на успіх – у всьому: від школи до відносин з іншими дітьми і дорослими в її житті. Прийняття себе і впевненість в собі дають малюкові впоратися з помилками і невдачами, пробувати знову і знову, прагнути до більшого.

Як формується самооцінка

Всупереч помилці багатьох батьків, здорова самооцінка дитини не формується завдяки похвалі і розповідям, яка вона особлива. Навіть винагорода за виконану роботу не підвищить самооцінку, якщо чадо не вважає, що ця винагорода – його заслуга. Тобто, користь є тільки в тому випадку, коли дитина розуміє, що її зусилля щось змінили, і завдяки виконаній роботі вона отримує заслужену нагороду (ефект).

Впевненість в собі – це результат пережитого досвіду, який допомагає чаду відчувати себе визнаним, ефективним, здатним. Коли дітки вчаться робити щось нове, досягають нових успіхів, вони відчувають себе гордими за все, що вони можуть, і здатними. Вони відчувають себе ефективними, коли бачать, що доклавши певних зусиль, роблять щось хороше. Коли дітки почувають себе визнаними і зрозумілими батьками та близькими людьми, вони приймають себе такими, які вони є. А їх добре ставлення до себе примножується гордістю батьків за нові досягнення і допомагає в скрутні хвилини.

Як виростити дитину зі здоровою самооцінкою

Впевненість в собі розвивається з часом. Це довгий процес, але ви можете допомогти.

1. Допоможіть чаду вчитися новому. В будь-якому віці є нові речі, яким дитина може навчитися. Все починається з самого ніжного віку, коли ви будете вчити дитину тримати чашку та ложку, потім – одягатися, кататися на велосипеді і т.д. Все це – прекрасні можливості для того, щоб закласти основи здорової самооцінки.

2. Коли вчите дитину новому, показуйте і допомагайте з початку. Потім дайте їй можливість зробити те, що вона може сама, навіть якщо вона буде помилятися. Давайте дитині якомога більше можливостей вчитися, пробувати, і відчувати себе гордою за нові досягнення. При цьому нові завдання не повинні бути занадто легкими або складними.

3. Винагороджуйте дитину, але робіть це правильно. Звичайно ж, це добре – нагороджувати дитину за її перемоги. Так вона дізнається, що ви їм пишаєтеся. Але дослідження показали, що не всяка нагорода або похвала призводить до підвищення самооцінки, навіть навпаки, ви можете отримати зворотний ефект. Щоб цього уникнути:

- Не переборщіть. Якщо ви будете хвалити малюка, коли він сам знає, що хвалити нема за що, ця похвала буде розцінена як брехня. В цьому випадку краще визнати невдачу, але також сказати про те, що попереду ще багато можливостей, і не потрібно здаватися.

- Винагороджуйте зусилля, а не результат чи вміння. Так ви навчите дитину не уникати складнощів, а пробувати і пробувати, щоб добитися нових успіхів.

4. Будьте прикладом. Коли ви докладаєте зусиль навіть до повсякденних справ, ви показуєте дитині хороший приклад. Малюк також буде старатися навіть в повсякденних справах, наприклад, роблячи уроки, прибираючи в кімнаті і т.д. При цьому має значення те, як ви ставитеся до всього, що робите – не уникайте складностей і повсякденних справ, і робіть все в гарному настрої, щоб і чадо не сприймало свої справи, як щось погане.

5. Уникайте жорсткої критики. Все, що дитина чує на свою адресу, вона буквально відчуває на собі. І такі зауваження, як «ти ледачий», не мотивують. Діти вбирають весь цей негатив, потім починають так думати про себе і вести себе відповідно.

6. Зосередьтеся на сильних сторонах. Звертайте увагу на речі, які у чада виходять добре, і які йому подобається робити. Дайте дитині можливість розвивати свої сильні сторони – це набагато корисніше, ніж фокусуватися на слабкостях, і допоможе вам виростити людину зі здоровою самооцінкою.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас