Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

ІГРИ ЯК ЧАСТИНА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

ІГРИ ЯК ЧАСТИНА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
 

Гра – вища форма дослідження
Альберт Ейнштейн


Давайте чесно – діти проводять час за комп'ютером, телефоном і звичайно ж сидять в інтернеті. Ви активно переживаєте з цього приводу і задаєте очевидне запитання – на скільки таке проведення часу шкодить і чи є позитивний ефект?

Приймемо як данину – на дворі 21 століття, час технологій і сучасних пристроїв. Погодьтеся, ми не готові відпустити дитину в школу без мобільного телефону, адже це – інструмент швидкого зв'язку зі своїм чадом.

Але крім цієї функції, діти люблять мобільні і комп'ютерні ігри. Сьогодні, ми розповімо трохи про ігри, які позитивно сприяють навчанню. Для цього, необхідно просто дати дитині edutainment- ігри.

ЗАРОДЖЕННЯ ОСВІТНІХ ІГОР

Почнемо з самого початку. Ігрове проведення часу (цифрове) зародилося в 70-х, саме тоді бари та магазини в США були забиті автоматами з понгом і pac-man. Однак, фундаментальні основи освітніх ігор було закладено задовго до появи електроніки, адже навіть політика, торгівля і спортивні змагання – це гра. Не дарма великий психолог Берн сказав фразу, яка лягла в основу бестселера – «Ігри, в які грають люди».

Основне завдання такої гри – навчання, отримання необхідних навичок шляхом ігрової взаємодії, відіграшу отриманих навичок. Якщо заглибитися і почитати про школи X століття, то побачимо, що викладачі використовували гру-конкурс з риторики, з можливістю отримання нагород.

Найпростішою формою розуміння ігор вважають військове ремесло, адже воно вирощує тактичні, стратегічні та картографічні навички. Наполеон, був великим любителем стратегічних, а зараз ми можемо сказати, настільних ігор. Кожну битву він планував, розташовуючи на карті місцевості фігурки своїх військ і моделював сценарії битв. Ігрове навчання в педагогіку приніс Фрідріх Фребель, власне, теорія ігор і була його основною педагогічною концепцією, адже як він говорив – «гра здатна вирішувати поставлені завдання в рамках навчання, давати дитині правильні і прості розуміння, які потім будуть застосовані на практиці».

У наш же час, ігри отримали додатковий, цифровий вигляд. Ми спостерігаємо зростання нових технологій, розвиток віртуальної реальності, і цілком логічною буде думка, що нинішнє покоління дітей з малих років розбирається в нових пристроях. Саме це стало однією з причин принести в систему освіти нові види передачі знань, які зрозумілі дітям.

ІГРОВЕ НАВЧАННЯ В ШКОЛАХ УКРАЇНИ

Ми можемо часто спостерігати дітей за грою в будь-яку гру. Якщо ми говоримо про молодших, то це гра, яку, мабуть, знають всі батьки – minecraft. Також, на мобільні пристрої турботливі батьки встановлюють ігри Маша і Ведмідь, або смішариків. Безперечно, це яскраві, і милі додатки. Але ніяк не розвиваючі, адже така гра не використовує шкільну програму. Якщо простіше, в них просто немає освітньої складової.

Щоб дитина грала і в той же час навчалась, використовують edutainment-ігри, які виглядають як класичні, але з деякими доповненнями.

Такі ігри розробляє київська студія Bristar, яка створила освітню платформу для шкіл UniBox. Саме тут знаходяться ігри, які дозволяють дитині вчити алфавіт, закріплювати знання з математики і багатьох інших шкільних предметів. Один з таких проектів називається Герої Матемагії, яку схвалило Міністерство освіти в рамках позашкільного навчання.

Ідея досить проста, і в той же час зрозуміла. Є чарівний світ Матемагії, який захопив злий дракон, і тільки хоробрий герой зможе перемогти. Щоб боротися зі злом, дитині доступні різні заклинання, однак тут найцікавіше. Кожне заклинання – це математичне рівняння. Якщо учень хоче атакувати ворога, необхідно вирішити задачку.

освітня платформа для шкіл UniBox

Коли діти б'ються, важливо розуміти одне – в грі всі милі і доброзичливі. Якщо герой перемагає, то лиходій просто засмучується.

Щоб створювати подібні ігри необхідна велика команда фахівців, в тому числі педагоги, психологи і професори, які спритно направляють команду розробників.

Ігрові технології завжди зустрічали в штики прихильники традиційної освіти, і на це є вагомі причини. Найголовніша – змінюється роль учителя, який виступає тепер швидше ментором, ну і звичайно ж небажанню сприяє відмова викладачів освоювати нові ресурси і способи для передачі знань.

Однак, розробка подібних продуктів довга і досить дорога, саме тому існують освітні платформи, про які ми також трохи розповімо.

ОСВІТНІ ПЛАТФОРМИ ДЛЯ ШКІЛ

Найчастіше їх використовують в приватних школах, але беручи до уваги нещодавній пілотний проект щодо створення Е-платформи від Міністерства освіти, класичні школи також поповняться новим і сучасним інструментом. Щоб розуміти, як виглядають подібні рішення, розповімо на прикладі платформи UniBox.

Яка найголовніша задача платформи? Їх декілька. Перша – це дати батькам можливість відстежувати результати і ефективність дитини, вчителю важливо мати доступ до статистики та інструментів для створення уроків і звичайно ж – ефективно мотивувати дитину вчитися. Для вирішення подібних завдань, Bristar Studio створили UniBox.

освітня платформа для шкіл UniBox

У кожної школи є особистий сервер, де зберігаються дані. Щоб увійти в цифровий світ школи, учень створює за допомогою програми UniHero свій віртуальний профіль, де також знаходяться його друзі, інші учні і педагоги.

освітня платформа для шкіл UniBox

Для дитини доступний перелік освітніх ігор, цифровий табель і інтерактивні уроки, які створює вчитель за допомогою простих інструментів, доступних на сервері. За кожне виконання уроку або завдання в грі, дитина отримує нагороду – кристали, які в наслідку може використовувати на свої потреби: придбання нових речей для героя або облаштовування житла своєму улюбленцю.

Кожна подібна покупка надає персонажу учня додаткові навички, які він може використовувати в боях між учнями. Наприклад, діти можуть зайти в PVP, і за допомогою математичних заклинань – змагатися.

освітня платформа для шкіл UniBox

Подібна схема дозволяє додатково мотивувати дітей до навчання. Як показала практика, учні починають буквально бігати за викладачем і просити додаткові завдання, адже за них вони отримають кристали!

Замість вирішення завдань в зошиті, учень витрачає 25 хвилин на взаємодію з ігровим світом. 10 хвилин на прослуховування лекції, і 15 – на гру (тим самим закріплює тільки-но отримані знання). Довше відведеного часу діти не проводять за комп'ютером, але використовують ці години з максимальною продуктивністю.

Просто уявіть, що дитині задали виконати додому 15 математичних рівнянь, або ж – битися з 4 скелетами в грі (де в загальній сумі дитина вирішить 50 задачок). Ось тут і отримуємо просту різницю, 15 проти 50, і само собою грати цікавіше, адже ти не просто змагаєшся, а рятуєш королівство!

На даний момент з платформою UniBox працюють 5 шкіл. Вони активно доповнюють програму і допомагають її поліпшити. Важливо розуміти, що використання інтерактивного навчання ніяк не замінює класичне, це лише сучасний і зручний інструмент. Адже, як говорилося раніше, важливо не боротися з технологіями і відбирати телефони у дітей, набагато практичніше навчитися правильно ними користуватися і направляти в потрібне русло.

Якщо одного разу ваша дитина прибіжить додому і з захопленням розповідатиме, як вони всім класом боролися зі злим драконом, використовуючи математику, після чого піде вчити наступні завдання (адже це покращує ігрового персонажа) – це наша маленька, але дуже важлива перемога.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас