Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати хорошу дерев´яну іграшку для дитини?

Як вибрати хорошу дерев´яну іграшку для дитини?
 

Ви напевно не раз чули і читали про те, що дерев'яні іграшки – одні з найкращих для маленьких дітей. Вони безпечні і неймовірно корисні для розвитку малюків. Тільки от насправді, якщо іграшка дерев'яна – це ще не означає, що вона нешкідлива. І дитячі іграшки з дерева вибирати потрібно так само ретельно, як і всі інші. Про те, на що саме варто звернути увагу, ми і поговоримо далі в нашій статті.

На що звернути увагу при виборі дитячих іграшок з дерева?

1) Іграшка повинна бути виготовлена з твердих порід деревини

Все дерево можна умовно розділити на м'які і тверді породи. Як правило, м'які – це хвойні дерева, а тверді – листяні. Іграшки, виготовлені з м'якої деревини, наприклад, з сосни, коштують дешевше і також продаються в асортименті. Але вони не такі міцні, швидше ламаються, а також від них можуть відлітати тріски – довгі і дуже тонкі і гострі. Тому таку іграшку якісною не назвеш.

Найбільш вдалими породами дерева для виготовлення дитячих іграшок вважаються дуб, клен, горіх, ясен, бук, береза і тополя. Існують і не менш міцні породи деревини, але вони не підходять для виготовлення іграшок через інші свої властивості (наприклад, вони можуть бути токсичними або викликати алергію).

2) Металеві деталі в іграшці повинні бути безпечними

Метал, звичайно ж, набагато міцніший за дерево, тому використовується в іграшках для деталей, яким потрібна ця міцність (як вісь для транспортного засобу або гак для підйомного крану). Але часто ми забуваємо, що ця ж сама міцність збільшує ризик травмування дитини. Тому зверніть увагу на те, щоб металеві деталі були міцно закріплені і ретельно оброблені (без гострих, шорстких поверхонь).

Крім того, метал, який використовується для дитячих іграшок, повинен бути не токсичним і безпечним. Нержавіюча сталь – мабуть, найбільш вдалий вибір в даному випадку.

3) Іграшки повинні бути добре відполіровані і не мати задирок

Приділіть особливу увагу обробці дерева – його поверхня повинна бути ідеально гладкою, без зачепів і задирок, які можуть в результаті травмувати дитину. Але занози – не єдиний ризик. Також вам слід переконатися в тому, що всі кути згладжені, і на іграшці немає гострих точок або дрібних деталей, які стирчать з її поверхні, які можуть не тільки травмувати малюка, але і стати причиною удушення, якщо відпадуть.

4) Проклеєні з'єднання мають бути чистими

Так, з'єднання в іграшках, які проклеюються, дуже маленькі. Але навіть з них не повинні стирчати крапельки засохлого клею – це ознака неякісної роботи. Крім того, клей повинен бути нетоксичним і безпечним для дитини.

5) Оздоблювальні матеріали повинні бути безпечними, не лущитися і не облазити

Зараз існує величезна безліч всіляких покриттів для дерева. Але не всі вони придатні для обробки дитячих іграшок, так як можуть містити свинець та інші небезпечні речовини. Але крім того, що покриття повинне бути безпечним настільки, щоб іграшку можна було брати до рота, воно також не повинно відлущуватися від поверхні дерева. Будь то фарба або лак, перевірте, наскільки добре покриття тримається.

Ви можете вирішити, що дерев'яні іграшки без покриття – найкращий варіант. Але і це не зовсім так. Якщо іграшку не покрити, вона довго не прослужить. По-перше, в поверхню дерева буде вбиратися бруд і жир з рук, а також всі плями, які на неї потраплять. По-друге, на ній дуже швидко почнуть з'являтися задирки, які загрожують занозами у дитини.

6) Останнє, але не менш важливе – міцна конструкція, що підходить для вашої вікової групи

Дуже важливо, щоб іграшка не руйнувалася під час гри, як би малюк нею не грав. Якщо таке трапляється, вам відразу ж потрібно забрати її у дитини і оглянути на предмет тріщин і трісок. Тим не менш, деякі іграшки переживають цілі покоління, і дерев'яних серед них чимало. Якісна іграшка з дерева може коштувати навіть дорожче за звичайну, але саме вона може стати улюбленою, і не тільки у вашого малюка, а й у його майбутніх дітей.

Тому, вибираючи дерев'яну іграшку, звертайте увагу на міцність її конструкції. І, звичайно ж, враховуйте, що за показниками безпеки вона повинна підходити малюкові за віком.

Дерев'яні іграшки – прекрасний вибір для малечі різного віку і різних поколінь. Вони залишаються актуальними, незважаючи на те, що їх трохи витіснили з ринку більш сучасні іграшки, і все ще завойовують серця мільйонів дітей. Іграшка з дерева безумовно заслуговує на те, щоб з'явитися в «арсеналі» вашого малюка і стане прекрасним подарунком до будь-якого свята.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас