Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим зайняти дитину на літніх канікулах

Чим зайняти дитину на літніх канікулах
 

Ось уже в самому розпалі довгоочікувані літні канікули. Це ідеальний час для активного відпочинку і оздоровлення, а також для нових вражень і захоплень. Поєднати все це буває зовсім не просто, особливо якщо батькам доводиться працювати, і дитина змушена провести більшу частину канікул в квартирі. Що можна придумати і як провести літні канікули з користю для здоров'я навіть при таких умовах?

Плануємо час

Почати краще всього з планування. Звичайно, важко щось запланувати, коли батьки цілими днями на роботі, а на вихідні часу вистачає тільки на те, щоб відіспатися, зайнятися прибиранням і готуванням. Проте, номером один в вашому списку повинен стояти оздоровчий відпочинок для всієї родини.

В ідеалі варто поїхати на море і відпочити пару тижнів на морському узбережжі всією родиною. Відмінним вибором для сімей з дітьми стане відпочинок у Хорватії. 

Якщо ж взяти відпустку на роботі не виходить, тоді як мінімум постарайтеся спланувати для малечі поїздку в оздоровчий дитячий або спортивний табір.

Користуючись тим, що ваша дитина постійно вдома, частину домашніх справ можна сміливо доручити їй. Так, дитині молодшого шкільного віку як мінімум можна доручити витирати пил, поливати квіти і кожен день прибирати за собою. А коли ви прийдете додому, можна також долучити чадо і до приготування вечері – нехай накриє на стіл, витре стіл і, якщо вже вміє, то поріже хліб і овочі під вашим наглядом. Так ви хоч трохи зможете звільнити себе для спільного відпочинку – це обов'язково потрібно пояснити дитині.

Якщо ваша дитина вже відвідує середню школу, то доручити можна набагато більше речей, починаючи від виносу сміття, витирання пилу та миття підлог, і аж до приготування їжі, тим самим звільнивши вечори для відпочинку, а вихідні – для спільних походів у парк розваг, у ліс, на рибалку або на річку. Єдина умова – намагайтеся не перевантажувати дитину домашніми справами, адже у неї все ж таки законний час для відпочинку, і тому доручайте список справ, з якими вона цілком може впоратися за годину, не більше.

Чим зайнятися на вихідних?

Отже, у вас з'явилося трохи вільного часу на вихідні і ввечері, який варто провести разом всією родиною. Що тут можна придумати? Подивіться, які заходи і фестивалі будуть проходити в місті влітку, і внесіть їх в календар, інші вихідні дні можна заповнити масою інших цікавих речей, як:

- пізнавальним походом до лісу з наметами або походом на риболовлю, після чого можна буде з власного улову приготувати юшку;

- відправитися на весь день в парк атракціонів або розважальний центр;

- відвідати ярмарок або тематичний фестиваль;

- записатися всім разом на майстер-клас;

- відвідати в вихідний день найближче сусіднє місто на прогулянку;

- можна запланувати відвідування всіх визначних пам'яток в окрузі, а їх в нашій країні дуже багато;

- відправитися на екскурсію пішки по місту;

- покататися на велосипедах;

- відвідати зоопарк або аквапарк.

Є ще безліч інших речей, які будуть корисні і цікаві, і на яких так давно не вистачало сил і часу.

Чим зайнятися ввечері?

Протягом усього навчального року ваше вечірнє спілкування з дитиною, швидше за все, зводилося тільки до ділових питань: «Що задали?», «Що зробив?» і т.д., зараз же у вас є унікальна можливість поговорити з дитиною на різні теми , поділитися досвідом, дізнатися, що їй цікаво. Так, вільні вечори можна провести вдома, влаштувавши віртуальну екскурсію по якомусь місту, пограти в настільні ігри (при чому багато з них чудово розвивають кмітливість) або, наприклад, взяти в оренду телескоп і поспостерігати за зірками і планетами, особливо вражаюче видовище в серпні, коли спостерігається метеоритний дощ.

Дитячий табір

Якщо ви постійно зайняті, і нікому доглянути за дитиною, тоді можна записати її в дитячий табір. Як правило, сьогодні багато шкіл і дитячих центрів організовують такі табори, при чому вартість їх досить низька. Так, ваша дитина зможе завести нових друзів, дізнатися щось нове, сходити в кіно, на виставку, провести час на природі, і все це – під наглядом вчителів або аніматорів. Є також тематичні табори, наприклад, присвячені англійській мові, літературі, програмуванню...

Звичайно, не всім дітям захочеться ще і влітку ходити до школи, і тому можна пошукати такий дитячий табір в дитячих центрах. Таким чином, в іншій атмосфері дитина зможе відпочити від школи. Ще один варіант – скооперуватися з батьками однокласників, чиї діти також змушені залишатися вдома на канікули, і влаштувати по черзі табір на дому. Наприклад, один день за дітьми може доглянути мама Сергія, у якої вихідний, а в інший – бабуся Саші, а в третій ви простежите, щоб діти не були голодними і весело провели час.

Гуртки та спортивні секції

Багато творчих гуртків та спортивних секцій також працюють влітку, і тому навіть якщо ваша дитина поки що не відвідує ніякі секції або в її секції теж є літні канікули, можна просто звернутися в дитячий центр творчості та записати її на щось нове і цікаве. Що б не вибрала дитина, будь-яка діяльність принесе їй багато користі – вона зможе освоїти нове мистецтво, наприклад малювання, співи, танці, акторська майстерність, і при цьому завести нових друзів.

Як бачите, варіантів дуже багато, головне – визначитися з тим, що саме підходить вам і вашій дитині, і насолоджуватися літніми канікулами!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас