Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи може очищувач повітря поліпшити здоров´я серця і легенів?

Чи може очищувач повітря поліпшити здоров´я серця і легенів?
 

Очищувач повітря, встановлений в будинку або офісі, безумовно, допоможе вам легше дихати і буде піклуватися про здоров'я ваших легенів. Але кілька недавніх досліджень говорять про те, що дані пристрої ще й можуть позитивно впливати на здоров'я серцево-судинної системи.

А чи знали ви, що повітря в будинку або офісі може бути забруднене ще сильніше, ніж вуличне? Повітря з вулиць, куріння, домашні тварини, токсини, які виходять від меблів, а також від косметики і побутових засобів, якими ми користуємося щодня... Результатом вдихання всього цього може стати утруднене дихання, кашель, закладеність верхніх дихальних шляхів. Але, як відзначають лікарі, це може впливати і на серцево-судинну систему.

Кардіологи пояснюють це тим, що токсини в повітрі є подразниками, які можуть змінювати хімію крові – це і впливає на здоров'я серцево-судинної системи. Зокрема, недавні дослідження показали зв'язок між забрудненням повітря і захворюванням сонної артерії, що може привести до інсульту. Крім того, інші дослідження назвали забруднене повітря одним з найбільш важливих факторів ризику розвитку хронічних захворювань.

Так, на чистоту повітря на вулиці ви прямо вплинути не можете. А ось купивши очищувач повітря додому або в офіс, ви все ж зможете значно знизити вплив забрудненого повітря на здоров'я серця і легенів.

Як очищувач повітря може поліпшити ваше здоров'я

Основна користь від очищувачів повітря пов'язана зі здоров'ям дихальної системи, і полегшенням симптомів астми зокрема. Очищаючи повітря від дрібних частинок, пристрій мінімізує вплив забруднювачів на здоров'я і полегшує дихання.

Кілька досліджень показали поліпшення стану серцево-судинної системи (кров'яного тиску, ЧСС) і функціонування дихальних шляхів після установки очищувача повітря. Але поки що немає достовірної медичної інформації про те, що очисники повітря в довгостроковій перспективі допомагають знизити ризик інсульту, інфаркту та інших серцево-судинних захворювань.

Кому буде корисний очищувач повітря?

Так як хороший очищувач повітря коштує не дуже дешево, ви напевно хочете бути впевнені в тому, що він принесе користь вашому здоров'ю. У той час як шкоди від його установки точно не буде, в деяких випадках користь від таких пристроїв практично зводиться до мінімуму.

Так, найбільше від установки очищувача виграють люди, що живуть в районах і містах з сильним забрудненням і поганою якістю повітря (наприклад, промислові райони поблизу джерел забруднення).

Також набагато більш відчутну користь для здоров'я від очищувачів повітря отримують діти, люди похилого віку і люди, які страждають від захворювань дихальної і/або серцево-судинної системи.

Зокрема, очищуючі повітря пристрої допомагають людям, які вже страждають від захворювань, що позначаються на легенях: астма, кістозний фіброз і захворювання імунної системи. А також очищувач полегшить життя людям, які часто хворіють і складно справляються з інфекційними захворюваннями.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас