Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дні овуляції: важливі питання і відповіді для тих, хто планує дитину

Дні овуляції: важливі питання і відповіді для тих, хто планує дитину
 

Якщо ви хочете зачати малюка, перш за все, вам потрібно навчитися правильно визначати овуляцію. Адже ваші шанси завагітніти будуть набагато вищими, якщо у вас буде секс в дні циклу, що передують овуляції.

На жаль, коли настає сам день овуляції, як правило, вже занадто пізно. Всього через 12 годин яйцеклітина покине тіло, якщо не буде запліднена. Тому так важливо навчитися визначати день овуляції і помічати попередні ознаки.

Що відбувається в дні овуляції?

Дні овуляції є найважливішим моментом в менструальному циклі. Час овуляції контролюється і визначається гормонами. Після закінчення менструації естроген починає підвищуватися, особливо в дні перед самою овуляцією, в результаті чого цервікальний слиз стає рідшим і більш сприйнятливим до сперми.

У певний момент естроген провокує виділення гормону гонадотропіну. Разом вони викликають овуляцію – вивільнення яйцеклітини в фаллопієву трубу. Також поєднання цих гормонів викликає у жінок посилений статевий потяг перед овуляцією і підвищення температури тіла невдовзі після неї.

Яйцеклітина живе близько 12-24 годин. Якщо за цей час вона не запліднюється, то просто залишає тіло.

Як точніше визначити день овуляції?

Стандартна відповідь – овуляція в середньому припадає на 14 день циклу. Але мається на увазі, що цикл триває 28 днів. Але у більшості жінок цикл довший або коротший і у деяких він зовсім нерегулярний. В цьому випадку визначити день овуляції набагато складніше, і щоб зробити це, для початку вам потрібно почати відстежувати її ознаки протягом декількох місяців (циклів).

Існує чимало способів відслідковувати овуляцію. Найбільш ефективним буде комплексне відстеження її симптомів, базальної температури і змін цервікального слизу. Через два-три місяці ви помітите закономірність і зможете визначити точніше, на який день циклу припадає овуляція у вас.

Але! Пам'ятайте, що не кожен цикл вона буде припадати на один і той самий день, адже на овуляцію також впливають такі фактори, як стрес, проблеми зі здоров'ям, фізична активність і навіть зміни в раціоні.

Чому так важливо знати, коли трапиться овуляція?

Планування – наше все! Ваш найбільш фертильний період починається приблизно за 5 днів до овуляції і завершується через 12-48 годин після неї. І все тому, що чоловічі статеві клітини можуть жити протягом 4-5 днів після еякуляції, а яйцеклітина – всього 12-48 годин з моменту потрапляння в фаллопієву трубу.

Знаючи свій цикл і будучи уважною до знаків, які подає ваш організм перед овуляцією, ви зможете визначити дні, в які ви найбільш фертильні, і максимізувати шанси на вагітність.

Тепер, знаючи, коли буде овуляція – коли краще займатися сексом?

Незважаючи на наявні знання і нескінченні дослідження на тему фертильності і зачаття, все ще багато залишається незвіданого. Всі поради, які можуть дати фахівці – дуже загальні, а організм кожної жінки має свої особливості.

Так як дуже багато і найрізноманітніші чинники впливають на овуляцію, і так як день овуляції важко визначити, поки вже не стане занадто пізно, краще, що ви можете зробити – це регулярно займатися сексом протягом усього циклу (в ідеалі – раз на два дні). Імовірність завагітніти буде набагато вищою, якщо у вас буде секс (за день-два-три) перед овуляцією, ніж під час або після неї.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас