Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як захистити школяра від осінніх застуд: поради педіатрів

Як захистити школяра від осінніх застуд: поради педіатрів
 

З новим навчальним роком на наших школярів чекають не тільки нові навантаження, але і сезон застуд. Щоб уберегти своїх дітлахів від простудних захворювань цієї осені, а також допомогти швидше з ними справлятися, скористайтеся простими порадами педіатрів щодо гігієни, харчування і способу життя учня.

Антисептик для рук – маст-хев в шкільному рюкзаку

Тільки подумайте про все, чого торкається ваш школяр протягом дня: книги, іграшки та гаджети, гроші, шкільний двір, друзі, вбиральня, обличчя... Так, антисептик не замінить ретельне миття рук з водою і милом, але це краще, ніж нічого. Навчіть дитину користуватися гігієнічним засобом часто і регулярно, і краще, якщо він буде містити не менше 60% спирту. Пам'ятайте, що антисептик не вбиває всі мікроби і не замінить миття рук, обов'язково поясніть це і малечі.

Ніяких сушарок для рук

Здавалося б, сушарки для рук безпечніші з точки зору гігієни. Але недавні дослідження підтвердили зворотне: сушарки для рук у вбиральнях поширюють в 1300 разів більше мікробів, ніж паперові рушники. При цьому сушарки направляють ці мікроби до обличчя дитини, тому навчіть своє чадо після миття рук (яке повинно тривати 15-20 секунд) користуватися лише серветками або паперовими рушниками.

Прикриваємося ліктем

Почніть привчати дитину прикриватися під час кашлю і нежиті ліктем, а не використовувати для цього пальці. Ще краще, якщо у школяра завжди буде з собою носовичок. Але якщо такого під рукою не виявилося, прикриватися краще ліктем – це і безпечніше (з точки зору гігієни) для дитини, і допоможе запобігти поширенню мікробів.

Не забуваємо про фізичну активність

У активних дітей міцніші не тільки кістки і м'язи, а й імунітет. Як показали дослідження, дітлахи, які регулярно тренуються, хворіють рідше; а коли справа доходить до осінніх застуд, їхні симптоми на 40% легші, ніж у дітей, які не займаються спортом. Знайдіть свій спосіб мотивувати чадо до спорту та активного відпочинку!

Сон, солодкий сон

Якісний нічний сон важливий не тільки для гарного настрою вашого школяра, але і для його здоров'я, і успішності в школі. Але скільки сну потрібно дитині – чим більше, тим краще? Тут все залежить від віку. Так, дошкільнятам (3-5 років) потрібно спати по 10-13 годин за ніч, учням початкової та середньої школи (6-13 років) – 9-11 годин, а підліткам (14-17 років) вже цілком вистачить 8-10 годин сну. Сну менше 7-8 годин недостатньо – звідси почнуться проблеми і з успішністю, і зі здоров'ям школяра, і з його загальним самопочуттям.

Часто періть постільну білизну школяра

Прати постільні приналежності дитини потрібно не рідше разу на тиждень – це необхідно для його здоров'я і гігієни. У постільній білизні і покривалах збирається безліч мікробів, з якими потім малюк щільно контактує. Тому не лінуйтеся оновлювати ліжко школяра щотижня.

Ділитися – не так уже й добре

Так, всіх нас з дитинства вчать не скупитися і ділитися. Але не потрібно ділитися буквально всім. Книги та іграшки – це добре, а ось пити воду з однієї пляшки не потрібно. Саме так найпростіше заразитися в сезон застуд!

Менше молочних продуктів...

Якщо ви бачите, що дитина починає хворіти на застуду, у неї з'являється нежить, закладеність носа або глибокий кашель, давайте їй менше молочки. Справа в тому, що молочні продукти, як молоко або сир, роблять слиз густішим, що посилює кашель і закладеність носа. А як тільки малюкові полегшає, молочку тут же можна давати знову. Якщо ж ваше чадо не може без ранкового або вечірнього молочка, не відмовляйте йому.

...І побільше курячого супчика

Курячий суп, будь то з локшиною або овочами – це не просто міф. Він дійсно допомагає при застуді, і не тільки тому, що гарячий. Як показали дослідження, сам курячий бульйон містить речовини, які допомагають полегшити симптоми застуди та ГРВІ в верхніх дихальних шляхах.

Якщо ваша дитина таки застудилася, ви напевно захочете зробити все можливе, щоб вона скоріше одужала і «повернулася в стрій». Але пам'ятайте! Ні в якому разі не варто займатися самолікуванням – спершу неодмінно потрібно звернутися за консультацією до лікаря!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас