Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зрозуміти, чи потрібен моїй дитині логопед?

Як зрозуміти, чи потрібен моїй дитині логопед?
 

Всі діти розвиваються по-різному, і невелике відставання в розвитку мовлення може бути нормальним. Але батьки завжди будуть хвилюватися через своє чадо, тому питання про те, а чи не потрібен вашій дитині логопед, почне закрадатися в голову само собою.

Насправді, проблеми з розвитком мовлення у дітей бувають не так уже й рідко. В середньому від них страждає кожна сьома дитина. Це можуть бути проблеми з дикцією, використанням і розумінням мови, голосом. Якщо ви помітили подібне за своїм малюком, найкраще, що ви можете зробити – це проконсультуватися зі своїм лікарем. А він вже направить вас до логопеда або порекомендує прості заняття на розвиток мовлення.

Які проблеми допоможе вирішити логопед?

Спеціаліст з розвитку мовлення зможе допомогти вам в наступних випадках:

- погана дикція і неправильна вимова;

- дитина розуміє мову, але не говорить;

- заїкання;

- гугнявість;

- складності зі складанням слів в речення;

- порушена інтонація;

- неправильний темп мовлення.

Тривожні ознаки проблем з розвитком мовлення у дитини

Як кажуть експерти в цій галузі, більшість батьків самі інстинктивно зрозуміють, що у їхнього малюка проблеми з розвитком мовлення. Вони можуть помітити, що їхня дитина відстає в цьому плані від однолітків або уникає спілкування з ними. Але є також і більш чіткі ознаки, які допоможуть вам зрозуміти, що вам пора на консультацію до логопеда. Серед них такі складності:

• вам або іншим людям складно розуміти, що говорить дитина;

• люди думають, що ваша дитина молодша, ніж насправді, через її мову;

• вашого малюка дражнять через те, як він розмовляє;

• сама дитина засмучується і переживає через свою мову, соромиться її;

• ваше чадо використовує в своїй мові менше слів, ніж його однолітки;

• дитина заїкається;

• їй важко читати або писати;

• вам раніше поставили діагноз, який може впливати на розвиток мовлення (проблеми зі слухом або аудіальним сприйняттям, розлади зі спектру аутизму і т.д.).

У випадку з маленькими дітьми судити складніше, так як кожен малюк розвивається в своєму темпі. І в той час як одні крихітки переходять від безглуздого бурмотіння до повноцінної мови так швидко, що батьки і помітити не встигають, іншим на це може бути потрібно набагато більше часу.

Ви повинні бачити, що мова малюка постійно поліпшується і вдосконалюється. А до трирічного віку ви і більшість людей повинні розуміти, що говорить дитина; і вона, в свою чергу, має розуміти мову більшості оточуючих її людей.

Чому на патології мовлення важливо звертати увагу?

Розлади мовлення можуть сильно вплинути на життя вашої дитини в подальшому. Спочатку їй може бути складно спілкуватися в школі, потім виступати з доповідями в університеті, проходити співбесіди на роботі (це вже не кажучи про те, що з-за дефектів мовлення людина буде обмежена у виборі професії). В особистому житті також успіху досягти буде набагато складніше, якщо мова буде відштовхувати протилежну стать.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас