Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

10 порад щодо вибору іграшок для дитини з затримкою розвитку мовлення

10 порад щодо вибору іграшок для дитини з затримкою розвитку мовлення
 

Чи знали ви, що навіть іграшки можуть зіграти свою роль у розвитку мовлення дитини? І особливо корисними вони можуть бути для малюків, які відстають у цьому. Тому сьогодні ми хочемо поговорити про те, як вибирати іграшки для дітлахів з затримкою в розвитку мовлення, щоб простимулювати їх.

Як вибирати іграшки для дитини з затримкою розвитку мовлення?

1. Іграшки без батарейок

Ви хочете, щоб видавав звуки і говорив ваш малюк, а не іграшка. Тому якщо іграшці потрібні батарейки або заряджений акумулятор, щоб видавати звукові ефекти, відмовтеся від неї (або просто вийміть батарейки).

Це не стосується іграшок, яким потрібні батарейки для інших цілей, як наприклад, іграшкові камери, які можуть робити справжні знімки, іграшкові інструменти, мікрофони, диктофони тощо.

2. Необмежені іграшки

Ми маємо на увазі іграшки, що не диктують, як починати гру, що робити, коли закінчувати. Ними можна грати різними способами і стільки, скільки хочеться. Такі іграшки стимулюють уяву і, як правило, відносяться до найпростіших, традиційних іграшок.

3. Прості базові іграшки

Як ми говорили вище, традиційні базові іграшки часто досить прості і не обмежують дитину у грі, даючи повну свободу її уяві. До них відносяться: дерев'яні іграшки, конструктори, машинки, прості поїзди і залізні дороги, ігрові набори посуду та їжі, набори на тему ферми або села, лялькові будиночки, пластилін, одяг для ляльок і просто одяг для ігор на переодягання, іграшкові набори інструментів, ляльки та найпростіші м'які іграшки без батарейок.

4. Гендерно-нейтральні іграшки

Вибираючи іграшки для дитини, не прив'язуйтеся до її статі: дозвольте дівчаткам грати вантажівками і поїздами, а хлопчикам – ляльками і кухонними наборами. Найкорисніші іграшки – це ті, які сприяють творчому підходу, вирішенню проблем, соціальній взаємодії і розвитку уяви. А найцікавіше те, що дослідження показують: від гри з іграшками, «призначеними» для протилежної статі, дітлахи отримують набагато більше користі. Тому досить дотримуватися старих стереотипів при виборі дитячих іграшок – дайте дитині можливість отримувати всю, максимальну користь від ігрового процесу.

5. Іграшки, що навчають абетці і рахунку – не потрібні!

В сучасних магазинах ви побачите чимало іграшок, які навчають дитину абетці, рахунку, кольорам і т.д. Багато батьків думають, що ці навчальні іграшки дуже корисні для малюка, але дитині із затримкою мовлення вони не потрібні. Більшість з них оснащені звуковими і світловими ефектами, які відволікають чадо від спілкування і роблять його непотрібним для цієї гри. А вам, навпаки, потрібно мотивувати дитину спілкуватися і говорити.

6. Купуйте іграшки, які змушують дитину рухатися

Дітей так важливо змушувати рухатися! Навіть коли вони вдома. Для цього відмінним рішенням стануть халабуди і тунелі, які можна побудувати з подушок і ковдр. Також відмінно мотивують малечу рухатися іграшки-каталки, іграшковий транспорт, конячки-гойдалки і подібні до них іграшки, а також м'ячики.

7. Іграшки для вулиці

На вулиці можна займатися, чим завгодно. Тут і вигадувати нічого не потрібно! Якщо у вас поблизу є парк, йдіть туди гуляти. Якщо немає, у вас також є чимало інших варіантів: міні-басейни в теплу пору року, відерця, пасочки, совочки, грабельки і лопатки, будь-який дитячий транспорт, ігрові намети і т.д. Підійде все, що змусить дитину рухатися і спілкуватися.

8. Менше – краще!

З огляду на всі вищеописані поради, стає зрозуміло, що в питанні дитячих іграшок менше – дійсно краще. Вашому чаду не потрібно багато-багато іграшок, а навіть навпаки. Занадто велика кількість іграшок може перевантажувати дитину, змушувати її губитися і швидко переходити від однієї іграшки до іншої, толком не граючи і не розвиваючись (в тому числі і не спілкуючись). Але іноді іграшки в будинку просто накопичуються. Нічого страшного, викидати їх не потрібно, просто обмежте дитину в їхній кількості (читайте далі)...

9. Міняйте іграшки

Як ми вже говорили, дитині не потрібно багато іграшок, вони будуть її відволікати і перевантажувати. Тому відмінним рішенням буде ротація іграшок, коли якусь їх частину ви залишаєте дитині, інші ховаєте. Через пару тижнів потрібно дістати інші іграшки, а ці заховати. Таким чином, малюк буде регулярно радіти новим іграшкам, і буде отримувати максимум користі і задоволення від гри з кожною з них.

10. А іноді найкращі іграшки – це не іграшки зовсім!

Часто не менш цікавими іграшками для дітей стають звичайні побутові предмети: мисочки, дерев'яні ложки, картонні коробки і т.д. Будьте креативні і стимулюйте дитину підключати у грі фантазію і уяву. Мисліть ширше і не зациклюйтеся лише на «корисних» навчальних іграшках.

І просто проводите більше часу з дитиною: грайте, співайте, читайте, спілкуйтеся, розмовляйте дурними і смішними голосами, розповідайте казки і історії, влаштовуйте спектаклі з пальчиковими ляльками... Все це допоможе стимулювати розвиток дитячого мовлення.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Які іграшки не потрібні вашій дитині

Іграшки – важлива складова дитинства кожного малюка, їхню роль важко переоцінити, адже саме через них кожен малюк пізнає світ. Кожній мамі, безумовно, хочеться, щоб кожна куплена або подарована крихітці іграшка принесла не тільки купу емоцій, але й чомусь вчила дитину, допомагала розвивати різні якості.

Як вибрати найкращу ляльку для дівчинки

У кожної дівчинки повинна бути улюблена лялька. Якщо ви зараз шукаєте підходящий подарунок для маленької принцеси, тоді загляньте на BonToy – http://bontoy.com.ua/catalog/kukly-pupsy/, де на вас чекають найкращі ляльки і пупси. Ну а ми поки що спробуємо розібратися, яку ляльку краще вибрати для коханої донечки.

Як правильно вибирати дитячі іграшки

Всі ми хочемо, щоб іграшки були не тільки цікаві нашим діткам, а й розвивали їх. Зараз, звичайно, вибір всіляких дитячих іграшок необмежений – в будь-якому магазині знайдуться іграшки для будь-якого віку, статі і захоплень дитини. Але в цьому всьому розмаїтті нескладно розгубитися, особливо молодим батькам. Так як же правильно вибирати іграшки для малюка – цікаві і корисні?