Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

14 жовтня – День Захисника України: все від А до Я про свято

14 жовтня – День Захисника України: все від А до Я про свято
 

14 жовтня – дуже символічна дата для українців. У цей день православні українці відзначають церковне свято Покрова Богородиці, а ще з давніх-давен саме з цим днем було пов'язано багато важливих подій на Січі. Тепер же 14 жовтня ми відзначаємо ще й День Захисника України. У сьогоднішній статті ми розповімо вам про це свято і його історію.

Як з'явилося свято День Захисника України

Насправді, питання вшанування саме наших українських військових давно вставало перед народними обранцями, так як старе свято, що відзначається 23 лютого, вичерпало себе, і все-таки більше відноситься до радянської армії, а ось до ВСУ ніякого відношення не мало. До того ж, після вторгнення російських військ на територію України, відзначати день захисників Вітчизни разом з окупантами основна маса українців відмовилася.

У 2014 році з ініціативи Президента України Петра Порошенка був прийнятий закон про перенесення святкування 23 лютого на 14 жовтня. Нове свято отримало назву Дня Захисника України.

Чому День Захисника України перенесли на 14 жовтня?

Перенесення торжества Дня Захисника України саме на 14 жовтня тісно пов'язане з історією козацтва і не тільки. З давніх-давен козаки шанували свято Покрова Богородиці, і з цим днем було пов'язано чимало подій. У цей день традиційно обирали нових старшин на Запорізькій Січі, а також після цього дня багатьох розпускали по домівках, якщо не передбачалося військових дій в зимовий час. До того ж, 14 жовтня є днем заснування УПА.

Президент Петро Порошенко в своєму зверненні до українців зазначив, що Українська історія багата подвигами в військових боях, а також іншими датами, гідними стати особливим днем в календарі ВСУ. Головне, що ми більше не будемо відзначати День Військових Сил та вшановувати своїх чоловіків за календарем іншої країни, тим більше країни-агресора.

У березні 2015 року Верховною Радою України був прийнятий закон про те, що починаючи з цього моменту, 14 жовтня буде вихідним днем для всіх Українців.

Кого привітати в День захисника України?

День Захисника України – це, в першу чергу, день, коли особливо важливо ще один раз висловити свою подяку тим, хто стереже кордони нашої держави і забезпечує спокійне життя нашим сім'ям. Це день всіх, хто служить або коли-небудь служив в Військових Силах України.

Але, по аналогії з 23 лютого, в цей день також не зайвим буде висловити свою подяку і тим чоловікам, хто своєю щоденною працею захищає свої сім'ї, береже спокій і дарує впевненість у завтрашньому дні. А тому буде не зайвим придбати якийсь подарунок коханому чоловікові, а також невеликі сувеніри дорогим колегам, і звичайно ж, підібрати гарні слова щоб їх привітати.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас