Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

3 способи виростити допитливу дитину

3 способи виростити допитливу дитину
 

Маленькі діти допитливі за своєю природою. Вони з величезним інтересом досліджують навколишній світ і пізнають, як і що працює. А у вас, як батьків, є чимало причин розвивати цю саму цікавість. Про те, навіщо і як це робити – далі в нашій статті.

Допитливість безпосередньо пов'язана з успіхами в навчанні. При цьому дослідження не раз довели, що цікавлячись, люди вчаться більше і краще. Також результати одного з досліджень говорять про те, що дітки, чиї батьки заохочували їхню цікавість, стають більш успішними в науці. Також допитливість стимулює творчість. Тому розвивати її в малечі безперечно варто.

Є один найпростіший, але і самий дієвий спосіб розвивати допитливість дитини – звертати увагу на те, про що вона питає.

Зазвичай однорічні малюки починають з найпростіших питань типу «Що це?». Для початку вони хочуть дати назву всьому, що оточує їх у цьому світі – що вони бачать, чують, пробують на смак, нюхають, мацають. Потім питання потроху стають складнішими – дітлахи починають питати «Чому?». Наприклад:

• Чому я не можу пити і дихати одночасно?

• Чому після слимаків залишається слиз?

• Навіщо моржам ікла?

• Чому влітку сонце сідає пізніше?

А потім приходить період ще більш цікавих – не озвучуваних питань. На перший погляд вам може просто здатися, що дитина не слухається або пакостить. Насправді ж, не озвучуючи питання, вона намагається з'ясувати, що буде, якщо... Наприклад:

• Що трапиться, якщо яйце впаде на підлогу?

• Що буде, якщо я натисну на цю кнопочку?

• Що станеться, якщо покласти смартфон на вершину вежі з конструктора?

Нескінченні дитячі питання можуть стати справжнім випробуванням для знань і терпіння батьків. Але якщо ми хочемо розвивати допитливість у малечі, найкраще, що ми можемо зробити – це відповісти «Хороше запитання. Давай це з'ясуємо».

А ось, яким чином це можна зробити:

1. Давай досліджувати!

Замість того щоб придушувати дитячу цікавість, перенаправте її в потрібне русло: «Цього робити не можна, але можна зробити це». Наприклад, якщо дитина хоче знати, що станеться, якщо перевернути пляшку з соком, нехай зробить це надворі. З собою можна взяти і стаканчики, баночки, пляшечки, щоб провести більше експериментів.

Якщо ви йдете гуляти, і дитина зупиняється, щоб покопатися в грязі, розглянути жучка, назбирати листя або інших «скарбів», дозвольте їй це.

Ще один спосіб не обмежувати дитину в пізнанні навколишнього світу – це не давати їй чітких вказівок, як грати. Наприклад, даруючи чаду нову іграшку, не потрібно показувати, як нею правильно грати, нехай малюк сам придумає. Також відмінним рішенням стане покупка іграшок, які передбачають декілька способів гри, а також ігри на уяву. Прості дерев'яні та м'які іграшки, конструктор, товари для творчості (фарби, пластилін) – все це розвиватиме дитячу уяву і допитливість.

2. Давай подивимося!

У вік цифрових технологій всі відповіді на питання «Чому?» є у вас в кишені. Коли чадо в наступний раз спантеличить вас черговим «чому», просто дайте відповідь «Я не знаю. Давай подивимося!». Але перш ніж лізти в Інтернет або відкривати книгу, в якій знайдеться відповідь, запитайте дитину «А ти як думаєш?». Обговоріть можливі варіанти, а потім подивіться, чи були ви з малюком праві.

3. Давай запитаємо у експерта!

Допоможіть дитині побачити, що всі ми оточені експертами в тих чи інших областях, які можуть поділитися своїми знаннями. Допитливість призводить до спілкування і налагодження соціальних зв'язків. Подумайте про своїх родичів, друзів, знайомих - вони можуть поділитися з чадом своїми знаннями, вміннями, досвідом. Наприклад, якщо малюк цікавиться рослинами і тваринами, дайте йому поспілкуватися з бабусею, яка мало не все життя провела на городі. Так чадо задовольнить свою цікавість і ще сильніше зблизиться з бабусею.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас