Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Йдемо з малюком в магазин іграшок – як уникнути істерик?

Йдемо з малюком в магазин іграшок – як уникнути істерик?
 

Ніщо так не надихає дітвору, як поїздка до магазину іграшок. Але у батьків не завжди є можливість купити дорогу іграшку, яка припала до смаку малюкові, або купити другу іграшку для свого чада, якщо ви вибираєте подарунок. Наші поради допоможуть уникнути істерик на тему «Мама, купи!» і зробити вашу з малюком поїздку в магазин іграшок максимально приємною і комфортною для вас обох.

Яскраві машинки, милі м'які іграшки, круті конструктори – похід в магазин іграшок може обернутися сенсорним перевантаженням для вашого малюка. Вибираючи іграшку, щоб порадувати власне чадо, або в подарунок, вам доведеться походити по магазину разом з дитиною. І щоб такий надлишок інформації не обернувся дитячою істерикою, важливо правильно продумати тактику, яка допоможе уникнути таких неприємностей і зіпсованого настрою.

Продумайте стратегію виходу. Це може здатися дивним – думати про вихід з магазину іграшок, ще не зайшовши в нього. Але дітки сприймають зміни краще, якщо готові до них. А вихід з чарівного світу іграшок на зупинку або парковку – якраз така неприємна зміна. Тому, перш ніж заходити в магазин, поговоріть з дитиною про те, як довго ви там будете, що вам потрібно купити. Коли купите все, повідомте малюкові про те, що ви вже будете йти і запитайте, чи не хоче він глянути ще на будь-які іграшки.

Злегка обмежте малюка. Візьміть з собою до магазину іграшок прогулянкову коляску дитини, посадіть її в неї і пристебніть. Або хоча б посадіть малюка в візок для покупок. Якщо він буде сидіти в «транспорті», а не сам ходити по рядах іграшок, то напевно буде вести себе спокійніше. Адже так дитина буде злегка обмежена від усіх цих іграшок, і у неї не буде такого надлишку інформації.

Продумайте свій маршрут. Поки дитина ще маленька, ви з легкістю можете показати хй те, що хочете, і захистити від іграшок, які вважаєте для неї поганими (наприклад, агресивні, з натяком на насильство, гучні і т.д.). Так як малюк в колясці, ви можете пересуватися будь-якими рядами на свій вибір, а якщо вам потрібно пройти через ряд з поганими іграшками, прискорте крок і відволічіть дитину ( «О, подивися, які динозаврики!»).

Зайдіть «просто подивитися». Якщо ви поруч з магазином іграшок і у вас є час, зайдіть ненадовго. Але тримайте гаманець у своїй сумочці і не витягуйте. Поясніть дитині, що ви зайшли «тільки подивитися», і не будете нічого купувати. Завдання таких походів – показати дитині, що не кожен похід в магазин іграшок закінчується покупкою. Тому наступного разу, коли ви підете вибирати подарунок не своїй дитині, вашому малюкові буде легше змиритися з тим, що цього разу йому нічого не куплять.

Подумайте про інших. Ви повинні пояснити дитині концепцію подарунків і покупок для інших. Вибираючи іграшку на подарунок, намагайтеся залучити малюка до процесу, наприклад: «Як думаєш, Сашкові сподобається ця машинка?» або «Дмитрик же любить грати з конструкторами, правда?». Звичайно, ви не можете за один день перетворити маленьку жаднюгу в філантропа, але працювати над цим потрібно. Крім того, вибираючи іграшку на подарунок, ваш малюк відволічеться від того, щоб випрошувати іграшку собі.

Дозвольте дитині вибрати собі подарунок. Вибір іграшки для іншої дитини може стати не таким стресовим заходом, якщо ви дозволите своїй дитині порадувати себе. Зробіть це в самому кінці, щоб дитині було простіше піти з магазину. І в будь-якому випадку обмежте чадо в виборі. Маленькій дитині вибрати щось з усього магазину іграшок буде неймовірно складно, тому не питайте «Що тобі купити?» або «Яку іграшку ти хочеш?», а запропонуйте 2-3 варіанти, які підходять за ціною і вашими внутрішніми переконаннями, і дайте малюкові вибрати з них. Наприклад: «Давай купимо цього дельфінчика – якого кольору ти хочеш?».

І пам'ятайте, що у дітлахів відмінна пам'ять. Якщо ви перед походом в магазин пообіцяли чаду купити крутий футбольний м'яч, а в підсумку запропонуєте лише дельфінчика, віно точно запам'ятає таке розчарування. Тому краще не обманювати, а покупку маленької іграшки піднести як сюрприз в самому кінці – це порадує дитину, яка не очікує нової іграшки зовсім.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас