Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати хорошого психолога?

Як вибрати хорошого психолога?
 

У якісь моменти життя всім нам може бути дуже складно, і можливо настільки, що самі ми впоратися з цими проблемами і труднощами не можемо. Проблеми в шлюбі чи стосунках, різні ситуації в родині, втрата роботи, близької людини, стрес, перегорання, депресія... Ці проблеми і часто стають настільки серйозними, що впоратися з ними самостійно не виходить. І в цьому випадку краще звернутися за допомогою до професіонала – він допоможе не просто почуватися краще, але і почати жити більш здоровим і щасливим життям!

Подумайте над тим, щоб записатися на терапію, якщо...

Вам варто записатися в кабінет психотерапевта у випадках, якщо:

• Ви почуваєтеся пригнічено і вже досить довго відчуваєте сум і безпорадність. І вам не стає краще, як би не старалися ваші друзі і родичі допомогти вам.

• Вам складно робити повсякденні справи. Наприклад, ви не можете сконцентруватися на роботі, через що страждає ваша кар'єра.

• Ви занадто сильно переживаєте, очікуєте гіршого і постійно на межі.

• Ваші дії шкодять вам або навколишнім. Наприклад, ви занадто багато п'єте або стаєте занадто агресивним в суперечках.

Хто такий психолог, що таке психотерапія?

Психологи – високоспеціалізовані експерти, які мають знання і досвід в області поведінки людини, оцінки ментального здоров'я, діагностики та лікування, зміни поведінки. Психолог працює з пацієнтами з метою змінити їхні почуття і звички, допомогти їм виробити нові поведінкові патерни і почати жити більш здоровим і щасливим життям.

Психологи використовують науково обґрунтовані методики, щоб допомогти людям змінити свої думки, емоції і почуття, поведінку. А психотерапія – це спільна робота пацієнта і психолога. Вона покликана створити підтримуючу, довірчу середу, в якій можна говорити відкрито і конфіденційно про всі свої проблеми і почуття.

Як знайти хорошого психолога?

Якщо у вас є сімейний лікар, запитайте у нього (або в іншого лікаря, якому ви довіряєте). Також можна розпитати у друзів і знайомих, пошукати рекомендації в Мережі (на тематичних форумах, наприклад).

На що звернути увагу, вибираючи психолога?

Психологи і клієнти працюють разом. Тому так важливо, щоб ви підходили один одному. Після того, як ви виберете декілька фахівців, в компетентності яких ви будете впевнені, покладайтеся на свої відчуття. Персональний комфорт – один з найважливіших критеріїв вибору психолога: шукайте спеціаліста, з яким ви почуваєтеся комфортно, невимушено і можете говорити відкрито.

Про що запитати психолога?

• Чи є у вас освіта психолога? Як довго ви практикуєте?

• Я почуваюся так-то (неспокійно, напружено, депресивно тощо) і у мене такі-то проблеми (з роботою, шлюбом, харчуванням, сном і т.д.). Який ваш досвід допомоги людям з подібними проблемами?

• У яких областях психології ви спеціалізуєтесь?

• Скільки коштують ваші послуги?

Чи допоможуть мені відвідування психолога?

Згідно з дослідженнями, психотерапія допомагає досить ефективно боротися з депресією, занепокоєнням і пов'язаними з ними симптомами (біль, втома, нудота). У результатах таких досліджень повідомляється про те, що емоційне і фізичне здоров'я (як і загальне здоров'я пацієнта) тісно пов'язане з відвідинами психолога.

Вже доведено, що більшість людей, які ходили до психолога хоча б кілька разів, почуваються набагато краще за людей з подібними проблемами, які не зверталися за допомогою.

Як я дізнаюся, що терапія працює?

Починаючи терапію, ви з психологом повинні встановити чіткі цілі. Можливо, ви хочете позбутися почуття безвиході, пов'язаного з депресією, або побороти страхи, які кожен день руйнують ваше життя. Пам'ятайте, що на рішення одних проблем потрібно більше часу, ніж інших. Психолог допоможе вам поставити цілі і визначити період, через який ви зможете побачити свій прогрес.

Доброю ознакою стануть відчуття полегшення, надії. Люди часто відчувають найрізноманітніші емоції під час терапії, але якщо ви відкриєтеся, то помітите прогрес набагато швидше.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас