Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитина боїться стоматолога: як допомогти побороти страх?

Дитина боїться стоматолога: як допомогти побороти страх?
 

Похід з дитиною до стоматолога може стати дійсно складним випробуванням. Адже і ми самі, дорослі, часто боїмося зубника, що вже говорити про дітлахів? Що ж ви, як батько, можете зробити, щоб допомогти дитині впоратися зі своїм страхом і подолати його? Ми пропонуємо три прості поради, які допоможуть заспокоїти малюка перед візитом до дантиста і зробити цю подію і для нього, і для вас не такою стресовою.

Поговоріть з дитиною

Розмова з дитиною про її страхи допоможе не тільки їй відчути себе краще, але і вам – зрозуміти своє чадо і причину його занепокоєння. Можливо, хтось зі школи розповів йому про свій страшний досвід у стоматолога, або ж малюк міг побачити щось страшне про зуби по телевізору. Для розмови виберіть тихий спокійний час, коли і дитину, і вас ніщо не відволікає, і приділіть їй 100% своєї уваги.

Ні в якому разі не варто несерйозно ставитися до дитячого страху. Ви можете поділитися з чадом своїми страхами та переживаннями. Наприклад, можна розповісти про те, що ви і самі завжди боялися ходити до зубника. Але зараз стоматологія зробила крок далеко вперед, і з сучасними технологіями обстежувати і лікувати зубки зовсім не боляче. Крім того, розповідь про ваші власні страхах допоможе побудувати довірчі відносини, щоб малюк міг вам відкритися. А розуміючи причину проблеми, вам буде набагато простіше з нею впоратися.

Перетворіть це в сімейну справу

Присутність когось із батьків або братів-сестер зробить досвід походу до стоматолога не таким стресовим для малюка. А ще краще, якщо ви всі разом запишетесь на консультацію, щоб дитина розуміла, що вона не одна. Навіть якщо ви просто запишете дітей до стоматолога одночасно, це подарує маленькому «боягузу» більше впевненості і спокою. А крім цього ви можете підбадьорювати його зі сторони. Також візити до зубника можна зробити традицією, яка буде проходити раз на півроку, і закінчуватися, наприклад, смачним морозивом.

Поговоріть з дитячим стоматологом

Вам напевно варто попередити дантиста про те, що дитина дуже боїться стоматкабінетів. При цьому з дітлахами краще ходити все ж до дитячих стоматологів. Вони знають підхід до маленьких «боягузів» або «вередух» і можуть зробити обстеження або лікування максимально комфортним для дитини. Можливо, сам лікар порадить вам, що можна зробити, щоб допомогти дитині впоратися з цим страхом і зробити досвід візиту до зубника не таким страшним і стресовим.

Ви повинні розуміти, що для дитини походи до стоматолога можуть ніколи не стати абсолютно комфортними. Адже, незважаючи на всі сучасні методи знеболювання і лікування, навіть ми, дорослі, часто побоюємося зубника. Але ви можете допомогти чаду переживати менше і справлятися з цим страхом.

До речі, "Скайклінік" (стоматологічна клініка в Києві) проводить безкошновні консультації навіть для найменших пацієнтів! На прийомі лікар знайде індивідуальний підхід саме до вашої дитини та проведе повну діагностику зубів. Успіхів Вам та здоров'я!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас