Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перша допомога дитині: що робити при найпоширеніших травмах?

Перша допомога дитині: що робити при найпоширеніших травмах?
 

З того моменту, коли ваш малюк починає робити свої перші кроки, хочете ви того чи ні, він буде потрапляти в неприємності. Звичайно ж, ви не зможете захистити його від усього, але ви можете багато чого зробити, щоб мінімізувати наслідки дитячих травм.

У цій статті ми поділимося з вами порадами лікарів про те, як надавати першу допомогу дітям при найпоширеніших травмах. А в наступній розповімо про те, як зібрати для цього хорошу аптечку, в якій буде все необхідне, як заспокоїти маленького пацієнта, щоб швидше впоратися з наслідками інциденту, і відповімо на найпоширеніші запитання батьків.

Поріз або подряпина

Дійте швидко: Якщо рана кровоточить, щільно притисніть її чистою тканиною і тримайте, поки кров не перестане йти (десь від 3 до 15 хвилин). Потім промийте поріз під проточною водою кімнатної температури і акуратно промокніть. Якщо рана брудна або нанесена твариною, акуратно промийте її з милом. Якщо шкіра пошкоджена, нанесіть мазь з антибіотиком (наприклад, Неоспорін або Бацитрацин), потім накладіть пов'язку або наклейте пластир. Якщо ви не можете зупинити кровотечу натисканням на рану, викликайте швидку. Якщо була зідрана значна ділянка шкіри, замотайте її в чисту вологу ганчірку і покладіть на пакет з льодом, поки не дійдете до лікаря. Глибокі укуси тварин в будь-якому випадку слід показати лікарю.

Подальший догляд: Наносьте мазь з антибіотиком і накладайте нову пов'язку кожен день (або двічі на день, якщо рана велика), поки поріз не затягнеться. Якщо з рани починає сочитися гній, з'являється набряклість, почервоніння або чутливість, зверніться до лікаря – ці симптоми можуть говорити про інфекцію. Після того як рана загоїться, наносьте на неї сонцезахисний крем, коли піддаєте шкіру впливу сонячних променів. Нова шкіра набагато чутливіша до ультрафіолету, і якщо шрам згорить на сонці, він може в подальшому стати більш помітним. Крему з SPF 30 буде цілком достатньо.

Опік

Дійте швидко: Негайно прикладіть до опіку холод або підставте його під холодну проточну воду (можна накласти холодний вологий рушник). Всі маленькі пухирці можна покрити вільною пов'язкою. Якщо опіки на обличчі, руках або геніталіях, а також в разі, якщо вони більше 6 мм, телефонуйте лікарю. Якщо опіки глибокі – шкіра набула білого або коричневого кольору і стала сухою – звертайтеся в швидку. Якщо опіки покривають більше 1/10 площі тіла, не накладайте холодних компресів; накрийте дитину чистим простирадлом, щоб уникнути гіпотермії, і негайно викликайте швидку допомогу.

Подальший догляд: Не проколюйте пухирі. Якщо шкіра тріскається, наносьте мазь з антибіотиком і накладайте чисту пов'язку (і так, поки не заживе). Регулярно оглядайте рану на предмет почервоніння, набряклості, чутливості, гною – це все ознаки інфекції.

Чи знали ви? Опіки від гарячої їжі або рідин є найпоширенішою опіковою травмою серед малюків від півроку до 2 років.

Носова кровотеча

Дійте швидко: Посадіть дитину рівно, не закидайте її голову назад. Розстебніть будь-який одяг, що щільно прилягає до її шиї. Стисніть ніздрі у кінчика носа, нахиліть малюка вперед і тримайте так 5-10 хвилин. Не відпускайте ніс і не перевіряйте, чи не перестала текти кров – це лише подовшить кровотечу.

Подальший догляд: Якщо носова кровотеча виникла в результаті травми, після того, як кров перестане йти, прикладіть до перенісся лід, щоб зняти набряклість. Якщо кровотеча не припиняється через 10 хвилин або з'являється знову, обов'язково зверніться до лікаря.

Заноза або осколок скла

Дійте швидко: Милом і водою вимийте область навколо занози. Протріть спиртом пінцет і повільно і акуратно витягніть скалку або осколок. Знову вимийте ранку. Якщо заноза (осколок) не витягується, залиште на добу і подивіться, чи не вийде вона сама. Якщо малюк наступив на скло, і це не єдиний осколок, який ви не можете видалити, оберніть ніжку чистою тканиною і зверніться до лікаря. Обов'язково попросіть фахівця зробити рентген, щоб переконатися, що осколків всередині не залишилося.

Подальший догляд: Якщо скалка або осколок не виходить вже пару днів, болить, червоніє або гноїться, зверніться до лікаря, щоб безпечно його видалити.

Травма очей

Дійте швидко: Якщо у дитини після травми залишається сильний біль, сльозливість, чутливість до світла або розмитий зір, прикладіть холодну вологу ганчірку до очей і їдьте до лікаря. Можливо, подряпана поверхня ока – це лікується за пару діб спеціальними краплями і мазями. Якщо в очі потрапила хімія, тримайте повіку відкритою і промийте око водою кімнатної температури, потім відразу ж кличте лікаря.

Подальший догляд: Протягом декількох тижнів після травми стежте за тим, щоб у малюка не з'являлися болі або проблеми із зором. Ці ознаки можуть говорити про травматичний ірит – запалення кольорової райдужної оболонки ока або про більш глибоку травму.

Укус комахи

Дійте швидко: Якщо після укусу залишилося жало, акуратно поскребіть по шкірі нігтем або пластиковою карткою, щоб воно вийшло цілком (пінцетом можна видавити ще більше отрути в ранку). Якщо у дитини після укусу з'явилися такі симптоми, як утруднене дихання, кашель, хрипкий голос, кропив'янка або набряк на губах або язику, телефонуйте в швидку.

Подальший догляд: Якщо укус свербить, накладіть на область укусу холодний компрес на 1 хвилину. Або ж можна нанести каламіновий лосьйон, 1% мазь гідрокортизону або антигістамінний препарат зовнішнього застосування (якщо шкіра не пошкоджена). Якщо це укус кліща, обов'язково покажіть дитину лікарю.

Чи знали ви? Укуси комах – третій за поширеністю нещасний випадок серед дітей у віці до 4 років.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас