Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ранкова нудота під час вагітності

Ранкова нудота під час вагітності
 

Ох, якби ці ранкові неприємності були тільки ранковими... Саме тому сьогодні ми розповімо про те, як можуть собі полегшити життя жінки, які страждають від нудоти під час вагітності, особливо на перших місяцях.

Отже, ви тільки починаєте свою подорож в «світ вагітності». Ваші груди стали більш чутливими, позиви в туалет – трохи частішими, можливо, з'явилися блакитні судинки на грудях... Загалом, нічого такого, з чим би ви не впоралися. До тих пір, поки ви не прокинетеся з дивним відчуттям нудоти в шлунку, ніби вас заколисало або ви відчуваєте дуже неприємне похмілля. Ласкаво просимо, ранкова нудота – це почуття, яке ви напевно будете відчувати наступні кілька тижнів.

Коли починається ранкова нудота?

Якщо ви потрапили в 75% жінок, яким не пощастило страждати від нудоти на першому триместрі вагітності, ви напевно вже й самі знаєте погану новину. І хоч, як правило, це неприємне відчуття в шлунку з'являється зі сходом сонця, воно може з’явитися в будь-який час доби. Зазвичай нудота і блювота, пов'язані з вагітністю, починаються з 6 тижня. І так як тепер ваш нюх напевно став дуже гострим, у вас може виникнути сильна відраза від деяких продуктів і запахів.

Хороші новини: у більшості майбутніх матусь це ранкове нездужання триває не більше 12-14 тижнів, хоча деякі продовжують страждати від ранкової нудоти і на другому триместрі. А зовсім небагато жінок, як правило, з багатоплідною вагітністю, можуть відчувати ці неприємні симптоми і на третьому триместрі. Ще більш приємна новина: незважаючи на те, як погано ви почуваєтеся вранці, ранкова нудота і блювота не шкодить дитині.

Як полегшити ранкову нудоту?

Від ранкової нудоти і блювоти, пов'язаної з вагітністю, врятує тільки час. Але ви можете дещо зробити, щоб полегшити неприємні симптоми:

1. Їжте те, що вам зараз подобається. Так, навіть якщо це одні і ті ж самі продукти постійно. Намагайтеся уникати (не їсти, не нюхати, не дивитися і навіть не думати) будь-яких продуктів, які викликають нудоту (пряні, кислотні, з сильним ароматом). Ви напевно зможете вибрати кілька здорових продуктів, які зможете їсти, і які задовольнять потреби вашого організму до тих пір, поки ви зможете урізноманітнити свою дієту. Ви можете їсти тільки солодке, якщо лише воно не викликає неприємні симптоми (отримуйте вітамін А і білок з фруктів і йогурту, а не з курки і овочів). Не турбуйтеся про те, наскільки правильно харчуєтеся в цей короткий період, потім у вас буде купа часу перейти на більш здоровий, різноманітний і збалансований раціон.

2. Їжте рано. Ранкова нудота не чекатиме, поки ви полежите в ліжечку, а блювота, як правило, виникає, коли ви їсте на дуже порожній шлунок після довгого нічного сну. А все тому, що кислотам всередині порожнього шлунку нічого переварювати, крім його слизової. Щоб уникати таких ситуацій, вам варто запастися легким перекусом на тумбочці біля ліжка. Хороша ідея – злегка перекушувати вночі, коли встаєте в туалет, щоб у вашому шлунку постійно була якась їжа.

3. Їжте перед сном. З тієї ж причини постарайтеся злегка перекушувати продуктами, багатими білком і складними вуглеводами безпосередньо перед сном. Так ваш шлунок почуватиметься набагато краще, коли ви прокинетеся.

4. Їжте часто. У вашому шлунку постійно щось має бути. Дотримуйтеся правила: не переїдайте, але і не чекайте, поки шлунок стане повністю порожнім. Намагайтеся їсти потроху 6 разів на день, замість 3 серйозних прийомів їжі. Тим більше що маленькі порції їжі простіше перетравлювати, через що ймовірність нудоти і печії (ще одного класичного симптому вагітності) буде набагато меншою. І завжди беріть перекус із собою, коли виходите з дому (сухофрукти, горіхи, енергетичні батончики з мюслі, крекери і т.д.).

5. Їжте добре. Ваш раціон під час вагітності повинен бути багатим білками і складними вуглеводами. Це не тільки добре для дитини, але і допоможе вам полегшити нудоту. Намагайтеся втримуватися від жирної їжі і фаст-фуду – така їжа складніше перетравлюється і може стати причиною нудоти.

6. Перемикайтеся на інші продукти. Як правило, продукти, які спочатку вам їсти комфортно, в результаті все одно починають викликати нудоту. У таких випадках постарайтеся відразу ж знайти іншу їжу, яку ви можете їсти з задоволенням і без цього неприємного симптому.

7. Пийте ще більше води. Зараз пити воду в достатній кількості важливо, як ніколи. Зараз вода навіть важливіша, ніж їжа, адже блювота викликає зневоднення. Не хочете пити воду? Спробуйте запивати нею льодяники, а також налягайте на супи, смузі, соки і т.д. Багатьом майбутнім матусям простіше пити рідину, коли вона холодна і освіжаюча. Якщо ж від рідини вас також нудить, спробуйте заповнити водний баланс соковитими фруктами і овочами.

8. Вітаміни. Приймайте пренатальні вітаміни, щоб компенсувати нестачу поживних речовин, які ви зараз можете не отримувати з їжею. Підберіть препарат, який вам легко приймати. Відмінним вибором стануть комплекси, багаті вітаміном B6 – він також допомагає боротися з нудотою. Якщо ви страждаєте від сильної нудоти, поговоріть з лікарем про те, щоб замінити ваш комплекс вітамінів на інший, з великим вмістом B6 і меншим вмістом заліза (яке важко сприймається чутливим шлунком).

9. Налягайте на імбир. Вже не раз доведено, що імбир допомагає боротися з нудотою. Тому запасіться напоями, солодощами, перекусами з цією пряністю, її ж додавайте до страв під час готування і навіть в чай. Навіть просто аромат свіжого імбиру допомагає впоратися з нудотою.

10. Пийте лимонад. Ще один дієвий засіб від нудоти – лимон. Багато хто погодиться з тим, що запах і смак лимона заспокоюють шлунок і приносять полегшення при неприємному симптом нудоти. Можливо, звичайний натуральний лимонад або льодяники з лимонним смаком стануть для вас справжнім порятунком.

11. Відпочиньте і позбудьтеся стресу. Це допоможе мінімізувати нудоту. Спробуйте класичні техніки позбавлення стресу, як медитація, візуалізація, пренатальна йога, і намагайтеся щоночі поспати якомога довше.

12. Сповільніться. Так, це непросто в сучасному світі, та саме така активність посилює нудоту. Тому не варто різко зіскакувати з ліжка і кудись мчати. Дозвольте собі полежати кілька хвилин, заодно поласувавши снеками з тумбочки біля ліжка, а потім повільно підніміться і не поспішаючи поснідайте. Тим, у кого вже є дітлахи, це може здатися неможливим. Але в такому випадку постарайтеся прокинутися раніше, щоб встигнути «розгойдатися» до того, як прокинуться вони.

13. Ретельно доглядайте за порожниною рота. Чистіть зуби або користуйтеся ополіскувачем для ротової порожнини після кожної блювоти і прийому їжі – це допоможе шлунку швидше заспокоїтися. Крім того, свіжий подих зменшить ризик наступного нападу нудоти.

14. Запитайте поради у лікаря. Якщо у вас серйозна нудота і блювота вранці, зверніться до свого лікаря. Можливо, він пропише вам безпечний для майбутніх мам препарат від цих неприємних симптомів.

Не займайтеся самолікуванням і не приймайте будь-які препарати (традиційні або трав'яні) без консультації з лікарем!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас