Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прогулянки з динозаврами і зустріч з князем Володимиром: як віртуальна реальність допомагає вчитися

Прогулянки з динозаврами і зустріч з князем Володимиром: як віртуальна реальність допомагає вчитися
 

Західні колеги українських вчителів більше експериментують з новими технологіями і використовують віртуальну реальність (virtual reality), як додаток до підручників і наочних посібників. VR-гаджети доступні нарівні з мультимедійними проекторами та інтерактивними дошками, а виробники пристроїв і програмного забезпечення залучають до створення контенту авторитетні інститути. Корпорація Microsoft, наприклад, уклала партнерську угоду з міжнародною освітньою компанією Pearson для створення навчальних програм на платформі Windows Mixed Reality (MR).

В ефективність застосування VR-технологій на заняттях в класах вірять 470 з 500 вчителів, які брали участь в дослідженні компанії Lenovo. При цьому 210 педагогів вважають, що вже до 2023 року технології віртуальної і змішаної реальності на уроках стануть звичайною справою.

В Україні впровадження інноваційних методів навчання йде не такими швидкими темпами. Однак це не означає, що українським школярам недоступні можливості VR. Керівник підрозділу планшетів і VR-продуктів компанії Lenovo в Україні Віталій Годзула продовжив тему розвиваючих і навчальних VR-технологій і навів кілька рекомендацій з прикладами, як вибрати програми для навчання.

Плюси VR в освіті

Імерсивні технології, до яких відносяться технології доповненої і віртуальної реальності, вивели наочність на новий, до цього неможливий рівень. Поєднання 3D-графіки і VR робить «реальними» подорожі в часі і просторі. Технології VR наочно відтворюють абстрактні явища і процеси, так що в них легше розібратися. У віртуальному всесвіті можна опинитися в будь-якій точці світу, повернутися в еру динозаврів, відтворити хімічну реакцію і опинитися всередині людського тіла.

У віртуальній реальності сміливі експерименти і досліди не пов'язані з ризиком для життя. Вивчати правила дорожнього руху, будову атомного реактора і фауну дощових лісів Амазонії – все це стає доступним і безпечним завдяки VR-технологіям.

Важлива умова – дотримуватися техніки безпеки при використанні VR-шолома і контролерів. Перш за все, організувати достатньо вільного простору без предметів, які можна зачепити через необережність під час «занурення». Наприклад, якщо шолом віртуальної реальності Lenovo Explorer планується використовувати не сидячи за столом або на дивані, а в більш рухомому режимі, то рекомендується звільнити майданчик 2 × 2 м. Відсутність зовнішніх датчиків в VR-системі Lenovo не тільки спрощує налаштування, але і робить використання комфортнішими і безпечнішим.

Віртуальна реальність – потужний інструмент для залучення й утримання уваги. VR-екскурсії під час уроків географії або історії дозволяють не просто уявити, а побачити на власні очі, як виглядає Колізей або виглядала Київська Русь. Відчуття особистої присутності змушує повністю зосередитися на тому, що відбувається, і не відволікатися на зовнішні чинники.

VR в освіті

З іншого боку, сама по собі новизна вражень від використання VR-шолома може перешкодити концентрації на темі, коли учень буде просто спостерігати, а значить, гірше засвоювати інформацію. Можливе рішення полягає в тому, щоб вибирати такі додатки, де для освоєння знань потрібно вчиняти будь-які дії. Крім того, це дозволить на практиці закріпити отримані знання, оволодіти різноманітними навичками і відразу застосувати їх.

Освітні VR-додатки

На жаль, поки що вкрай мало не тільки освітнього, але взагалі будь-якого VR-контенту українською мовою або створеного спеціально для аудиторії з України. У минулому році інноваційний парк UNIT.City і компанія Achievers Hub за підтримки Lenovo провели дослідження українського ринку розробки ігор. У половині компаній відзначили, що вже створюють або планують створювати ігри для VR-пристроїв.

Ігровий елемент так чи інакше присутній у всіх освітніх VR-додатках. Це пояснюється і тим, що гра залишається серед методів навчання, і тим, що самі VR-технології спочатку розвивалися в ігровій індустрії. Тому бажання українських розробників створювати більше VR-додатків в ігровому сегменті, можливо, призведе і до появи перших українських навчальних VR-ігор.

Проте кількість освітнього контенту для віртуальної реальності, створеного в інших країнах, дозволяє вибрати VR-додатки, які допоможуть українським школярам отримувати нові знання.

Іноземна мова: MondlyVR

Вікове обмеження: 4+



Один з перших VR-додатків для вивчення іноземних мов створила команда Mondly з румунського міста Брашов. У MondlyVR об'єднані принципи машинного навчання у вигляді чат-бота, алгоритми розпізнавання мови і VR-технології. Принцип роботи програми полягає в тому, що учень розмовляє з віртуальним персонажем в різноманітних життєвих ситуаціях. Всього в додатку 40 категорій, три з них присвячені граматиці. Якщо є базові знання мови, нехай навіть на рівні шкільної програми, MondlyVR допоможе збагатити словниковий запас, подолати мовний бар'єр і розвинути навички спілкування іноземною мовою. В останньому оновленні програми доступні 33 мови, в тому числі українська.

Хімія: Chemistry Adventures in the Wonder Lab

Вікове обмеження: без обмежень

VR в освіті

Завдяки безкоштовному додатку Chemistry Adventures in the Wonder Lab початківці хіміки вивчають таблицю Менделєєва і будову атома. І відразу закріплюють знання на практиці. Тільки це не нудні перевірочні завдання, а пригоди в печері піратів, де знання хімічних елементів потрібні, щоб відкрити скрині зі скарбами. Або екскурсія в музей ретро-вантажівок, де буде потрібно розібратися в хімічних реакціях, які викликають іржу. Навчальну програму для додатка розробили професійні педагоги, вона відповідає освітнім стандартам Next Gen Science. Це наукові стандарти наступного покоління, які застосовуються в середніх школах США.

Анатомія: Insight Heart

Вікове обмеження: без обмежень



Insight Heart – це перший додаток із серії освітніх медичних програм для пристроїв AR, VR і MR. У Insight Heart віртуальний «гід» по імені Ані знайомить з функціями людського серця. Розробники додатків створюють візуальні проекти для медицини, так що голограма серця з високою роздільною здатністю відтворена з вражаючою точністю і деталізацією. Серце можна масштабувати і обертати на 360 градусів. Функція «заморожування» і «розморожування» дає можливість в деталях досліджувати анатомічну будову серця і відчувати серцебиття в режимі реального часу. Слідом за серцем розробники планують додати додатки для вивчення будови людського мозку і легенів.

Історія та географія: HoloTour

Вікове обмеження: 10+



За допомогою безкоштовного додатку HoloTour легко пожвавити історію і перенестися в найвіддаленіші куточки планети. Можна відвідати Рим і подивитися на гладіаторські бої з ложі імператора в Колізеї. А можна відправитися в легендарне місто інків і досліджувати таємничий Мачу-Пікчу. Мандрівників у часі і просторі супроводжує персональний «екскурсовод» Мелісса, яка приводить цікаві факти і розповідає історію відвідуваних місць. Відео 360 градусів в HoloTour доповнено 3D-графікою, голографічними пейзажами і об'ємним звуком, що забезпечує максимально реальне відчуття присутності.

Результати застосування VR в навчанні

Імерсивні технології відкривають нові горизонти для більш ефективних методів навчання. Висока ефективність VR-уроків пояснюється в тому числі і тим, що 65% людей сприймають інформацію, в першу чергу, візуально.

Віртуальна реальність надихає і залучає, допомагає домогтися прогресу в навчанні. Учні стають не тільки більш мотивованими, а й за допомогою навчальних VR-посібників більше розуміють і запам'ятовують. Дослідження показали, що серед учнів, які використовували VR-матеріали для підготовки, свої оцінки поліпшили 86%, а серед тих, хто користувався традиційними підручниками – тільки 52%.

Цифрові технології неминуче приведуть до змін в навчанні. І важлива роль у цих змінах належатиме вчителям і батькам. Від їхнього бажання вчитися самим і застосовувати інновації як в класах, так і в домашньому навчанні багато в чому залежить майбутнє VR в шкільному та університетській освіті. Технологічних перешкод для цього не існує.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас