Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Смачне частування на Масляну – запечений млинцевий пиріг

Смачне частування на Масляну – запечений млинцевий пиріг
 

Ще буквально кілька днів, і настане настільки довгоочікувана весна! А з нею і улюблене в народі свято – Масляна. Воно не тільки символізує початок весни, а й нагадує про прийдешній Великий піст. Саме Масляний тиждень дає можливість людям відпочити весело і смачно перед початком тривалого утримання.

Млинці – традиційна страва, яку подаватимуть протягом цілого тижня. Їх випікають в неймовірній різноманітності: тонкі і товстенькі, цільні і ажурні, з різних сортів борошна, з начинками солодкими, пісними, м'ясними, рибними. Хто як придумає! А ми пропонуємо вам приготувати запечений млинцевий пиріг з декількома варіантами начинок.

Рецепт Масляного млинцевого пирога

Для млинців вам буде потрібно:

борошно - 500 г
яйця - 2 шт.
молоко (бажано жирне не менше 2,5%) - 300 мл
цукор - 1 ч. л.
сода (набирайте без гірки) - 0,5 ч. л.
сіль (набирайте без гірки) - 0,5 ч. л.
рослинне масло (для тесту) - 1 ст. л.
рослинна олія або топлене масло для смаження

Для початку треба замісити тісто на млинці. Яйця розбийте і розмішайте з половиною теплого молока в мисці з високими бортами. Борошно змішайте з сіллю і содою, потім просійте. Вмішайте повільно в молочно-яєчну масу. Постійно ретельно розмішуючи, долийте в тісто молоко, що залишилося. Дайте тісту настоятися 15-20 хвилин, щоб борошно «подружилося» з молоком, і тісто стало однорідним. Додайте 1 ст. л. рослинної олії і ще раз ретельно перемішайте.

Добре розігріту сковороду змажте рослинною олією або топленим маслом. Навіть якщо ви використовуєте для випікання млинців спеціальну сковороду з антипригарним покриттям, то перед першим млинцем рекомендуємо змастити сковороду. Як експеримент, спробуйте припікати тільки одну сторону млинця. Налаштуйте ступінь нагріву сковороди так, щоб одна сторона виходила злегка підсмаженою, а друга – тільки підсохлою. У вас повинно вийти не менше 18-20 млинців.

Далі скористайтеся 21-см рознімною формою. Ретельно змастіть її рослинною олією або вершковим маслом. Застеліть форму чотирма млинцями внахлест так, щоб третя частина млинця була перекинута за краї форми. Всередину на дно покладіть млинець і нанесіть начинку, накрийте млинцем і нанесіть другий шар начинки. Робіть так, поки не закінчаться млинці.

Далі сир твердих сортів, натертий на крупній тертці, змішайте з яйцем, сіллю і перцем. Залийте перешаровані млинці цією сумішшю, загорніть звисаючими краями. Поставте в розігріту до 200°С духовку на 20-25 хвилин. Подавати до столу можна як гарячим, так і холодним – на ваш смак.

Начинки для Масляного млинцевого пирога

І варіант

Перший шар: 200 г копченої риби, бажано червоних сортів, тонко викладаємо на намазаний на млинець м'який вершковий сир.

Другий шар: 4 яйця, відварених круто, дрібно порубаних з зеленою цибулею і змішаних з 150 г твердого сиру.

ІІ варіант

Перший шар: 1 куряче філе, відварене і дрібно порубане, сіль і перець додати трохи менше, ніж хотілося б.

Другий шар: 500г печериць нарізати дрібно і обсмажити на рослинній олії з 2 середніми цибулинами до готовності.

Третій шар: 4 яйця, відварених круто, дрібно порубаних з зеленою цибулею і змішаних з 150 г твердого сиру.

ІІІ варіант

Перший шар: 400 г сиру перетерти через сито, змішати з рубаною зеленню і спеціями за смаком.

Другий шар: 300 г шпинату протушкувати з 300 г печериць і 2 середніми цибулинами.

Третій шар: 4 яйця, відварених круто, дрібно порубаних з зеленою цибулею і змішаних з 150 г твердого сиру.

За цим принципом можна експериментувати з начинками. Спробуйте не тільки солоні, але і солодкі начинки з варіаціями. Смачного!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас