Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

З якого віку можна привчати дитину дотримуватися посту?

З якого віку можна привчати дитину дотримуватися посту?
 

Діти батьків, які сповідують християнську віру, повинні бути виховані в дусі вірності Богу і Церкві. Піст в цьому процесі має важливе значення. Але не варто забувати, що піст – це не просто дієта, а більш глибокий процес. І дитячий піст однозначно відрізняється від дорослого. З якого ж віку слід привчати дітей до посту? У чому головна відмінність дитячого посту від дорослого? Ось в цих питаннях ми сьогодні і спробуємо розібратися.

Піст для дітей дошкільного віку

Вважається, що до першого причастя (приблизно в 7 років) дітей не слід обмежувати в їжі. Але при вашому з дитиною спільному рішенні можна починати поститися. Цей процес повинен бути дуже повільним. Церква лояльно дивиться на спроби з 3 до 7 років поститися в колі сім'ї в середу, п'ятницю, і останні 3-4 дні Страсного тижня. Обов'язковою має бути роз'яснення дитині, чому її обмежують у ці дні в м'ясній їжі. Дитині слід розповісти про зраду Іуди, про страшні муки Христа для спасіння наших душ.

Наголос слід зробити на створенні власного свідомого бажання дитини поститися. І, бажано, зробити це з деякими обмеженнями, наприклад: зменшити час перебування перед телевізором, планшетом, скоротити ігри в гаджетах. Добре б і духовно розширювати кругозір, почитати Святе Письмо або вивчити нову молитву.

Піст для дітей шкільного віку

Перед першим причастям можна поститися тиждень. Воно припадає на початок шкільного життя. І ось тут є розбіжності навіть у церковних колах. Але оптимальний варіант звучить так: для дітей шкільного віку необхідно постійне поповнення поживних речовин (вітамінів, мінералів) для оптимального стану та ефективної розумової роботи. Тому посту дотримуватися можна, але ослабленого. Більш того, шкільний раціон в їдальнях не передбачає пісні страви. І не варто вводити дітей в моральні омани – невідповідність того, що говорять батьки, з тим, що відбувається навколо.

Та це не означає, що батькам нема чому навчити дітей. Це чудовий вік, коли діти на прикладі батьків вбирають основи життя і християнської віри. Піст для школярів можна використовувати для вдосконалення самооцінки, визначення кола шкідливих звичок і способів позбавлення від них. Або ж привчання до відповідальності у праці і шкільній науці, більш спокійного і розміреного спілкуваннюя з друзями.

Піст для студентів

Церква дозволяє послаблювати дотримання посту в студентські роки. Це роблять навіть в духовних навчальних закладах. Саме тому піст варто розглядати скоріше як тимчасове духовне обмеження. Можна відмовитися від тривалого перегляду телевізора, комп'ютерних ігор. У цьому віці дуже важливо досягти розуміння з дорослими дітьми, так як рішення дотримуватися посту повинно бути по добрій волі, а не забороною у вигляді покарання батьків. Відмінним прийомом буде бесіда з сином або донькою про суть посту.

Нерозуміння мети посту і занадто суворі рамки стриманості можуть викликати зворотну реакцію – прояв заперечення і агресії у дітей, яка зашкодить їхньому моральному і фізичному стану. Саме тому слід підходити до цього питання повільно і з толком. Ваше завдання, як батьків – навчити дітей розуміти і робити усвідомлений вибір в дотриманні посту.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас