Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Історія і традиції свята День Матері в світі

Історія і традиції свята День Матері в світі
 

Одне із самих важливих свят для кожної людини після дня народження – це День Матері. Офіційно в Україні його почали відзначати не так давно, з 1999 року, у травні, а саме в другу його неділю. Цьогоріч День Матері припадає на 12 число.

Мати – найголовніша людина в житті. Але чим дорослішою стає людина, тим більше вона зайнята буденними проблемами і все рідше бачиться з батьками. А цей день дає нам можливість згадати про найрідніших, найближчих та найдорожчих. День Матері – чудова нагода відвідати батьків, подякувати мамі за життя.

Давня історія свята

Історія свята День Матері, можна вважати, зародилася ще в Греції, коли сповідувався культ матері. Саме тоді виконувалися обрядові містерії та поклонялися божеству. Тоді ще мати не віталася, але вже тоді відбулося становлення людського світогляду. А англійці приблизно з 17 століття продовжили давньогрецькі традиції. Вони кожного року у Великий піст, в четверту його неділю, святкували День Матері.

Сучасна історія свята

Сучасна історія свята розпочалася з 1910 року з офіційного державного визнання його в Америці. Цим рішенням ми завдячуємо американці Анні Джервіс, яка довго подавала листи з проханнями признати свято на державному рівні і одного дня досягла результату. Штат Вірджинія став самим прогресивним, визнавши День Матері. А з 1914 року за ним і вся Америка запровадила відзначання свята. За прикладом Америки ще 85 країн почали святкувати День Матері і зробили це свято традиційним.

Як відзначають День Матері в інших країнах?

В Японії це свято, на диво, не дуже розповсюджене. Хоча, прийнято вважати, що японці дуже поважають матерів. Та все ж таки на знак внутрішнього сильного зв’язку мами і дитини вони чіпляють гвоздику.

В Австралії також чіпляють квітку. Біла гвоздика – знак пам’ятної згадки про відсутніх батьків, а кольорова квітка – знак того, що мати жива і продовжує радувати дітей.

Англія відрізняється оригінальністю традиції. На День матері дітям, які працюють в інших містах, роботодавці давали вихідний, щоби вони мали можливість провести цей день з матерями. Це дуже зворушлива традиція.

Ще одною ніжною традицією вирізняються тайці. Жінкам тут дарують запашні квіти жасмину. В Тайланді взагалі душе широко святкують День Матері, роздаючи бідним велику пожертву.

Канадці дбайливо ставляться до свята матері. Святкують його в ті ж самі строки, що і українці. Але на відміну від нас, вони дарують подарунки всім знайомим жінкам.

Хоча День Матері – ще досить молоде свято для України, але воно набуває стрімкої популярності. Саме такі традиції допоможуть об’єднати наше суспільство і виростити небайдужих, дбайливих, відкритих та щирих людей.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас