Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розлади сну після народження дитини: як з ними впоратися?

Розлади сну після народження дитини: як з ними впоратися?
 

Пам'ятаєте ті прекрасні часи, коли вам лише потрібно було лягти горизонтально, прикрити очі, і ви готові міцно спати всю ніч? Якщо у вас недавно з'явився малюк, то напевно такий сон для вас – лише далекий спогад. Чи знали ви, що 76% батьків страждають від проблем зі сном?

Це природно, що коли не спить ваш малюк, не спите і ви. Особливо, якщо у вашому будинку недавно з'явилося немовля, яке без кінця потрібно годувати або заспокоювати. І навіть якщо ви спите, ці -2-3 перерви по 20 хвилин (або довше) за 8-годинний сон – ще гірше, ніж якби ви спали просто 5 годин безперервно. А все тому, що кожен раз ви перериваєте фазу глибокого сну, а потім змушені заново засинати і починати весь цикл сну спочатку. Результат – ви виснажені і знесилені.

Однак таку проблему як розлади сну, будь то через народження малюка або з інших причин, не варто пускати на самоплив. Гарні ж новини в тому, що ви дійсно можете з цим боротися.

Як налагодити сон після народження дитини?

Компенсуйте втрачений сон

Короткий період недосипання цілком можна компенсувати. Справа в тому, що в цьому випадку ви будете швидше «провалюватися» в фазу глибокого сну і проводити більше часу в ньому, щоб швидше відновитися. Тому 2-3 години додаткового денного сну на вихідних можуть дійсно врятувати ситуацію. Однак зловживати денним сном не варто, так як потім вам буде складніше заснути вночі, адже ви не так сильно втомитеся до того часу.

Користуйтеся часом дитячого сну

Вам, як мамі, не потрібно намагатися бути максимально продуктивною, поки малюк спить. Короткий денний сон на 20-30 хвилин допоможе відчути себе свіжіше і бадьоріше. Але не лягайте подрімати пізніше 2-3 години дня, інакше вам може бути складно заснути ввечері. Якщо ж у крихітки ще немає усталеного режиму сну, попросіть когось із родичів чи друзів допомогти вам – посидіти півгодинки з дитиною, поки ви приляжете відпочити.

Розділіть нічні годування

Як правило, в сім'ях з дітьми один з подружжя працює, а інший (зазвичай це мама) – піклується про будинок і дитину. У цьому випадку мама робить все, щоб тато встиг відпочити і вранці нормально встати на роботу, в тому числі і бере на себе всі нічні годування. Але справа в тому, що така тенденція може привести до серйозних розладів сну, тому є сенс все ж таки «віддати» татові частину нічних годувань. Ідеальне рішення – чергувати ночі, в які до дитини буде вставати мама і тато. Таким чином, хоча б один з батьків зможе виспатися, і кожен з вас буде висипатися через день, а не задовольнятися переривчастим сном, якого все одно не буде достатньо.

Вимкніть радіоняню

Немовлята можуть спати дуже активно, і якщо ви чуєте, як малюк стогне або скиглить вночі, це не означає, що вам потрібно підхоплюватися з ліжка. Привчайте дитину спати всю ніч – до 6 місяців більшість немовлят вже можуть спати 6-7 годин безперервно. Щоб привчити малюка засинати самостійно (а не плакати, щоб ви прибігли), укладайте його в ліжечко, поки він ще не спить, і потихеньку відучуйте від усього, що ви робили, щоб він швидше заснув (годування, заколисування і т.д.). Це навчить його засинати і без вашої допомоги.

Інші проблеми зі сном

Причиною безсонних ночей може бути не тільки малюк, але і ваші гормони. Після овуляції високий рівень прогестерону починає падати, і чим швидше він падає, тим вища ймовірність проблем зі сном. Між овуляцією і початком менструації вам може бути важче заснути, міцно поспати або відчувати себе бадьоро після пробудження.

Мабуть, найсильніше дратує, коли ми просто не можемо заснути, як би не потребували цього. Спробуйте ці поради, які допоможуть заснути швидше:

Готуйтеся до сну завчасно. Щоб не страждати від безсоння, не їжте багато на ніч, не робіть нічого напруженого, не тренуйтеся за пару-трійку годин до того, як будете лягати спати, і відмовтеся від кофеїну за 6 годин до сну. Стакан теплого молока допоможе налаштуватися на сон – при нагріванні з молока вивільняється триптофан, який деяким допомагає заснути.

Створіть настрій. У вашій спальні повинно бути темно, тихо, спокійно. Закрийте щільні штори на вікнах, відверніть від себе будильник з яскравими цифрами і, якщо потрібно, увімкніть білий шум, що допомагає заснути.

Створіть свій вечірній ритуал. Якщо ви будете робити одне і те ж саме щовечора перед сном (наприклад, читати книгу або приймати ванну), це стане свого роду сигналом для організму, що пора спати. Крім цього намагайтеся лягати і вставати щодня в один і той самий час – так ви зможете виробити графік сну.

Зверніться за консультацією до лікаря. Вам варто розповісти доктору про проблеми зі сном, від яких ви страждаєте. Справа в тому, що деякі розлади сну, як безсоння, можуть бути симптомами інших фізичних і емоційних захворювань.

Якщо ви – один з вічно недосипаючих молодих батьків, просто пам'ятайте, що це закінчиться. Зовсім скоро ви повернетеся до більш-менш стабільному графіку і будете насолоджуватися нічним сном, як і раніше.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас