Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сон і годування немовляти: 10 важливих порад для батьків

Сон і годування немовляти: 10 важливих порад для батьків
 

Немовлята такі дивовижні! Вони зовсім крихітні, а їхня ніжна шкіра і солодкий запах просто не можуть не викликати захоплення. Але як на рахунок турботи про новонародженого? Тут все не так чарівно. Новоспеченим батькам складно розібратися з годуваннями і сном немовляти, через які вони виснажені буквально постійно.

Будь ви батьками-новачками з першою дитиною в родині або вже досвідченими «ветеранами» в цій справі, наші поради в будь-якому випадку будуть вам корисні. Вони допоможуть налагодити годування і сон малюка і звести до мінімуму клопоти, пов'язані з ними.

Сон і годування немовляти: 10 корисних порад

Порада 1: Сповивайте новонародженого

Зазвичай сповивання допомагає новонародженим спати довше і міцніше, але це працює не для всіх немовлят. Спробуйте різні техніки сповивання і знайдіть ту, яка найкраще працює для вашого малюка (або ж зовсім відмовтеся від сповивання на ніч). Але що б ви не вирішили, пам'ятайте, що безпека крихітки – це найважливіше: не кладіть закутану дитину обличчям вниз, не спіть з малюком в пелюшці і переконайтеся, що пелюшка тримається досить щільно і не розмотається (проте і не надто щільно, щоб малюк міг вільно дихати).

Порада 2: Носіть новонародженого

Носити дитину на собі (якщо робити це безпечно) – прекрасний спосіб не тільки зблизитися з малюком, але і поліпшити його сон. Навіть дуже неспокійні малюки, які страждають від кольок, заспокоюються, якщо їх міцно притиснути до тіла мами або тата. А ще носіння дитини допоможе впоратися з рефлюксом.

Порада 3: Не забувайте про кольки

Якщо ваш малюк неспокійний постійно, швидше за все, це коліки, і вам потрібно допомогти йому з ними впоратися. Якщо ж малюк плаче або вередує час від часу, це нормально для немовлят. Багато новонароджених, наприклад, ведуть себе неспокійно після обіду або рано ввечері.

Порада 4: Спробуйте спати в одній кімнаті

Багато сучасних батьків відразу привчають дитину спати в своєму ліжечку, в своїй кімнаті. Але деякі батьки вважають більш зручним сон в одній кімнаті – це робить нічні годування і зміну підгузників набагато більш комфортними. Сон в одній кімнаті може бути відмінним рішенням, просто поставте ліжечко або колиску малюка поруч зі своєю. Можна і зовсім спати разом, тоді для годувань вам не потрібно буде навіть вставати. Але в цьому випадку переконайтеся, що такий сон безпечний для малюка.

Порада 5: Виробіть повсякденний режим для немовляти

М'який, але постійний щоденний режим допоможе дитині спати краще. Графік «їсти-спати-грати» ідеально підходить для новонароджених і допомагає встановити режим сну і годувань. При цьому не прив'язуйте сон і годування до часу, робіть це в міру потреб дитини, і дайте режиму встановитися природним чином.

Порада 6: Робіть масажик немовляті

Ванна – не сама розслаблююча процедура, яку ви можете запропонувати дитині, а ось массажик – так! Уже не раз доведено, що він допомагає розслабитися (і немовлятам, і батькам), сприяє сну малюка і зближує його з мамою або татом.

Порада 7: Свіже повітря і сонячне світло необхідні малюкові

Яке відношення сонячне світло і свіже повітря мають до сну? Насправді, саме безпосереднє. Чи знали ви, що вплив сонячного світла допомагає налагодити циркадні ритми і скорегувати плутанину «день-ніч», від якої часто страждають немовлята? Більш того, дослідження показали, що щоденна доза свіжого повітря (як від 20-хвилинної прогулянки) допомагає малюкам спати міцніше і довше.

Порада 8: Скорегуйте плутанину «день-ніч»

Розвиваючись в животику мами, малюк не розуміє різницю між днем і ніччю. Тому багато немовлят їх плутають: сплять весь день і ведуть себе активно вночі. Щоб скорегувати цю плутанину, постарайтеся годувати дитину і грати з нею вдень в яскраво освітленій кімнаті, а ввечері робити кімнату дуже темною і вночі зводити будь-яку взаємодія з крихіткою до мінімуму.

Порада 9: Під час сплесків росту годуйте малюка частіше

У перший рік життя у немовляти буде багато сплесків росту. Ви, як батьки, повинні відстежувати, коли це відбувається, і намагатися годувати малюка часто в ці періоди. Вам може здатися, що малюк тільки спить і їсть під час сплесків росту, але це нормально.

Порада 10: Годуйте малюка грудьми

Всі ми знаємо, що грудне вигодовування – найкращий спосіб нагодувати малюка. Але багато новоспечених матусь розуміє, що це набагато складніше, ніж вони думали. Незважаючи на це намагайтеся не здаватися і продовжувати годувати дитину грудьми, адже це не тільки вас зблизить, але і допоможе дитині краще спати.

Бути батьками новонародженого – найскладніша, але і найчарівніша річ у світі. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам налагодити графік сну і годування малюка і радіти батьківству, а не вмирати від втоми.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас