Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Важкий шкільний рюкзак шкодить здоров´ю – як допомогти дитині?

Важкий шкільний рюкзак шкодить здоров´ю – як допомогти дитині?
 

Постава – набагато серйозніша проблема, ніж багато хто думає. А з огляду на зростаюче навантаження на школярів, ця проблема стає ще більш важливою – великі і важкі шкільні рюкзаки сприяють розвитку у дітей серйозних деформацій хребта. Одягаючи важкий ранець, дитина починає нахилятися вперед, щоб компенсувати вагу ранцю, через що виникає перенапруження в м'язах, викривлення постави і болі в попереку.

Незважаючи на те, що у дітей відразу ж можуть не проявлятися симптоми, або вони можуть терпіти біль мовчки, в довгостроковій перспективі у них розвивається дисбаланс, який може вплинути на здоров'я нервової системи. Так, важкий ранець загрожує проблемами зі здоров'ям не тільки в шкільному віці, але і в довгостроковій перспективі. Тому, перш за все, важливо купувати якісні, легкі рюкзаки для школи, з м'якою щільною спинкою і лямками і відповідно до віку школяра.

Чому шкільний рюкзак не повинен важити більше 10% від ваги дитини?

Коли рюкзак занадто важкий, тіло нахиляється вперед, щоб компенсувати його вагу. Це безпосередньо вплине на поставу школяра і збільшить навантаження на хребет. Крім цього вага ранця може завдати шкоди м'язам плечей через постійний тиск.

Короткострокові побічні ефекти від важкого шкільного ранцю

Миттєві побічні ефекти від носіння важкого портфеля включають стрес хребта, можливі болі і дискомфорт. Пошкодження тканин не завжди супроводжується свідомим болем, тому воно може пройти непомітно.

Довгострокові побічні ефекти від важкого шкільного ранцю

У довгостроковій перспективі у дитини може розвинутися дисбаланс в поставі, який може спричинити проблеми зі здоров'ям нервової системи. Коли хребет викривлений, комунікація між мозком і тілом порушується.

Вплив зіпсованої постави на роботу мозку

Правильна постава і рух хребта абсолютно необхідні для здоров'я мозку. Імпульси, що створюються рухом хребта, заряджають наш мозок, як батарейку. Ось чому люди почуваються енергійними після тренування і втомленими після цілого дня в сидячому положенні. Якщо хребет мало рухається або викривляється, це призводить до погіршення роботи мозку, так як йому не вистачає тих самих імпульсів.

Як мінімізувати шкоду від важкого шкільного рюкзака?

• Ранець вашого школяра завжди повинен важити не більше 10% ваги тіла дитини.

• Рюкзак повинен підходити дитині за розміром. Не купуйте шкільний ранець на виріст – аксесуар не повинен бути ширшим за груди школяра.

• Найважчі предмети складайте якомога ближче до спинки; розподіляйте вагу, наповнюючи всі відділення рюкзака.

• Дитина повинна носити ранець на обох лямках весь час - м'які широкі лямки будуть розподіляти навантаження.

• Ремінці на поясі і грудях допоможуть перенести частину ваги рюкзака на таз і стегна школяра.

• Щільна спинка дозволить рюкзаку прилягати щільніше до спини дитини.

• Слідкуйте за тим, щоб дитина носила з собою лише те, що їй буде потрібно сьогодні. Змушуйте школяра кожен день розбирати ранець і заново збирати його на завтра.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас