Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зробити шрами не такими помітними?

Як зробити шрами не такими помітними?
 

Будь у вас шрами від акне або розтяжки, старі рубці або свіжа рана, яка обіцяє «порадувати» шрамом, ви можете дещо зробити, щоб ці дефекти шкіри були менш помітними.

Неприємності трапляються: ми можемо впасти на гравій або гострий предмет, ніж може вислизнути з пальців, котик може невдало махнути лапкою з кігтиками... Від акне і розтяжок теж ніхто не застрахований. І це нас, звичайно ж, засмучує, адже ми відразу думаємо про те, що ці рубці залишаться на все життя.

Так, деякі шрами залишаються на все життя, та це не означає, що їх не можна зробити менш помітними. Далі ми поділимося з вами порадами дерматологів про те, як доглядати за раною, щоб мінімізувати шрам, і як бути з уже існуючими рубцями.

Як зробити шрами менш помітними: поради «до» і «після»

1. Обробляйте рану відразу і правильно

Поранившись, відразу ж промийте рану водою, щоб фізично видалити всі забруднення. Потім зволожуйте шкіру навколо ранки – наносіть тонким шаром вазелін або силіконовий крем для заліковування рубців. Деякі люди поверхнево наносять антибіотик, але дерматологи цього робити не рекомендують, тому що може з'явитися алергічна реакція, що посилить шрам. Якщо рана глибока, обов'язково зверніться до лікаря, щоб переконатися, що її не потрібно зашивати (або зашити в разі необхідності).

2. Закрийте рану

Ранки заживають трохи повільніше, але набагато краще, якщо закриті з самого початку. Легкий бар'єр між ранкою і киснем допоможе клітинам шкіри наростати максимально правильно.

3. Залиште рану в спокої

Деякі люди думають, що якщо масажувати ранку, шраму не буде або він буде меншим. Та доказів цього немає. Насправді, зайвий масаж може перешкоджати нормальному загоєнню і погіршити зовнішній вигляд майбутнього рубця.

4. Спробуйте аптечні засоби від шрамів

В аптеках ви побачите чимало засобів, які обіцяють прибрати рубці. Більшість з них дуже малоефективні, з одним лише винятком. Деякі дослідження показали, що силіконові гелі дійсно можуть допомогти з загоєнням рубців, так як постійно підтримують рану вологою, захищають її від інфекцій і стимулюють вироблення колагену. Але починати ними користуватися потрібно якомога швидше після отримання травми.

Силіконовий гель Наскар - один з таких засобів. На сьогоднішній день це один з найефективніших способів боротьби зі шрамами і рубцями. Дізнайтеся більше про даний препарат на сайті nascar-amaxa.com.

5. Спробуйте натуральні засоби від рубців

Масло какао, лимонний сік, вітамін Е, алое вера, кокосове масло, огірок, оливкова олія, мед, слайси картоплі, цукрові скраби, цибульний екстракт – це лише кілька натуральних засобів, які, як вважається, можуть зробити шрами не такими помітними. Однак немає наукового доказу, що хоч один з цих засобів допомагає в боротьбі з рубцями. Тим не менше, більшість з них зволожують і захищають нову шкіру після травмування. І, знову ж таки, чим раніше ви почнете ними користуватися, тим більше можливості, що вони дадуть якийсь ефект.

6. Освітлюючі креми також можуть допомогти

Такі речовини, як гідрохінон, вітамін С, койєва кислота і ягідний екстракт, можуть освітлити пігментацію на рубці. Але вони впливають не лише на шрам. Тим не менш, деякі з них можуть посприяти загоєнню рани: ретинол, наприклад, стимулює оновлення клітин, зменшує запалення і стимулює вироблення колагену, а вітамін С і ягідний екстракт борються з вільними радикалами. Але всі ці речовини будуть більш ефективними, якщо будуть використовуватися в комплексі з іншими засобами.

7. Захищайте шрами від сонця

Шкіра навколо рубців зазвичай ніжніша за звичайну, і сильніше схильна до сонячних опіків. Це може значно погіршити вигляд шраму, тому сам рубець і область навколо нього краще «закривати» сонцезахисним кремом.

8. Подумайте про відвідини косметологічних процедур

Сьогодні є чимало косметичних процедур, які допомагають позбутися від рубців або, принаймні, зробити їх набагато менш помітними. Та перш ніж записуватися на будь-яку з них, почекайте 6 місяців. За цей час шрам і сам може посвітлішати, після чого ви отримаєте від процедури найкращий з можливих результатів.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас