Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Введення прикорму в раціон малюка: поради і рецепти для різних вікових груп

Введення прикорму в раціон малюка: поради і рецепти для різних вікових груп
 

Вводячи перший прикорм і далі нові продукти в раціон малюка, багато батьків турбуються про те, як зробити раціон крихітки повноцінним і збалансованим за допомогою тих продуктів, до яких дитина вже готова. Наші поради для кожної з вікових груп допоможуть розробити такий план харчування для малюка, з яким він буде отримувати всі необхідні йому поживні речовини.

Коли ви вводите перший прикорм в раціон немовляти, пам'ятайте про те, що грудне молоко або дитяча суміш все ще повинні залишатися основним джерелом харчування для малюка. Тільки з наближенням до однорічного віку «доросла» їжа почне ставати для малюка більш важливою в плані поживності. І, до речі, вже в цьому віці у дитини почнуть з'являтися смаки і вподобання в їжі, які залишаться на все життя.

Як вводити нові продукти прикорму в раціон малюка?

Вік: 6-8 місяців

Коли ви тільки починаєте давати прикорм малюкові, пропонуйте йому по 1-2 столові ложки нового продукту раз на день. Потім, якщо малюк реагує добре на нововведення в раціон, додайте ще один прийом нового продукту.

У цьому віці дитині будуть потрібні злаки, овочі і білки – все це на додаток до 3-5 годувань. Зараз можна почати давати малюкові і снеки: шматочки банана, авокадо або омлету для початку стануть відмінним варіантом. Хлібні палички, підсмажені шматочки картоплі і розім'яті ягоди – це також дуже смачно і поживно.

І майте на увазі, що ці порції – лише рекомендовані. Всі діти їдять по-різному, і вашому малюкові може бути потрібно більше або менше. Те ж стосується і використовуваних продуктів – це лише орієнтир, а ви повинні вибирати те, що підходить вашому чаду.

Сніданок: 2 столові ложки дитячої каші (не потрібно прив'язуватися до рису, спробуйте і інші крупи) + трохи овочевого або фруктового пюре або дрібні снеки, що відповідають віку.

Обід: 1-2 столові ложки дитячої каші, 2 столових ложки фруктового або овочевого пюре.

Вечеря: 1-2 столові ложки дитячої каші, 1-2 столових ложки пюре або розім'ятих овочів чи фруктів, 1-2 столові ложки білка (пюре з сочевиці, курки, розім'ятий приготований лосось і тощо).

Вік: 8-11 місяців

Додайте до раціону малюка здорові снеки (фрукти і овочі маленькими шматочками, крекери, твердий сир) і м'ясо, яких він ще не пробував. У цьому віці дитині також ще необхідно 3-5 годувань грудьми або сумішшю на добу.

Сніданок: 2-3 столові ложки дитячої каші + 1-2 столові ложки фруктів (як ківі, банан, стиглий персик, кавун або диня).

Обід: 2-3 столові ложки дитячої каші, 2 столові ложки фруктового пюре, 1 столова ложка снеків (маленькі шматочки тофу, авокадо, приготованих і нарізаних кабачків або цукіні, випічки з цільнозернового борошна).

Вечеря: 2 столові ложки овочевого пюре, 1-2 столові ложки м'ясного пюре (курка або яловичина), 1 столова ложка снеків (маленькі шматочки ананасу, стиглого персика, манго або банана).

Вік: 12-24 місяці

Замініть дитяче харчування двома склянками незбираного молока на день. А якщо ви ще годуєте грудьми, то продовжуйте, але переконайтеся, що прикорм тепер є основним джерелом харчування малюка.

Сніданок: шматочок цільнозернового хліба, 1 яйце (приготоване будь-яким чином), 6 розрізаних виноградин, 60 гр молока. Перекус: половина банана (нарізаного) + 60 гр молока.

Обід: кілька цільнозернових крекерів, шматочок сиру, ¼ склянки приготованих брокколі, 60 гр молока. Перекус: ¼ склянки цільнозернової каші, ¼ склянки маленьких шматочків стиглої дині.

Вечеря: ½ склянки макаронів з цільнозернового борошна з томатним соусом, 30 гр нежирного яловичого фаршу (приготованого), 2 столові ложки нарізаних і приготованих овочів, 60 гр молока. Перекус: ¼ склянки нарізаних фруктів, ¼ склянки незбираного йогурту.
 

А як же на рахунок пиття?

Крихітка буде отримувати необхідну рідину з грудного молока або дитячої суміші. Але ви повинні пропонувати дитині склянку води під час їжі з тих пір, як їй виповниться півроку. Це допоможе їй звикнути до смаку води і навчитися користуватися чашкою. До року не давайте соки і обмежте їх споживання до 120 гр на день після того, як почнете. Також пам'ятайте, що після року маляті необхідно випивати по дві склянки води щодня!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас