Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кілька природних способів підвищити фертильність

Кілька природних способів підвищити фертильність
 

Фертильність – аспект здоров'я, який багато хто сприймає, як належне: у вас є секс, ви вагітнієте, правильно? Насправді, навіть мінімальні стресові фактори можуть перешкодити успішному зачаттю. Якщо ви зараз намагаєтеся зачати малюка, ці прості здорові поради допоможуть вам підвищити шанси на успіх.

Кілька природних способів підвищити фертильність

Харчуйтеся правильно

Хороші новини: така річ, як здорове збалансоване харчування, вже підсилює ваші шанси завагітніти. Переконайтеся, що у вашому раціоні достатньо білка, заліза, цинку, вітаміну С і D, так як дефіцит цих нутрієнтів може призводити до подовження менструального циклу і підвищувати ризик невиношування дитини. Дізнайтеся у лікаря, чи потрібно вам приймати вітамінні комплекси додатково, і ні в якому разі не відмовляйтеся від білкової їжі: м'яса, риби, нежирних молочних продуктів, яєць і бобових.

Подумайте, перш ніж пити

Все більша кількість досліджень пов'язує алкоголь зі зниженням здатності завагітніти. Він впливає на рівень естрогену, хоча стаканчик вина за вечерею навряд чи вам зашкодить. Також, якщо ви намагаєтеся зачати дитину, варто знизити споживання кофеїну (і під час вагітності). А ще дослідження (хоч і з неоднозначними результатами) показували, що кофеїн може впливати на рівень жіночих гормонів. З огляду на все це, під час планування і самої вагітності майбутнім мамам рекомендується споживати не більше 200 мг кофеїну на день.

Слідкуйте за своєю вагою

Крім інших ризиків для здоров'я, зайві жирові маси на тілі можуть привести до підвищення рівня деяких гормонів, що може порушити овуляцію. Ваші цикли можуть стати не такими регулярними, ви можете рідше овулювати, відповідно, ваші шанси завагітніти будуть знижуватися. З іншого боку, недостатня вага може стати причиною недовиробітку гормонів, яких може не вистачити на нормальну щомісячну овуляцію або на виношування малюка, якщо ви завагітнієте. Заняття спортом допоможуть вам підтримувати вагу в нормі, тільки не треба ними зловживати.

Не куріть

Токсини в сигаретах не тільки шкодять жіночим яєчникам, але і прискорюють їх старіння. Як показали дослідження, яєчники 35-річної жінки, що курить, можна порівняти з яєчниками 42-річної жінки, яка не курить.

Вивчіть свій цикл

Нормальний менструальний цикл триває близько 21-35 днів (починайте рахувати з першого дня менструації). Якщо ваш цикл триває довше, вам варто відвідати гінеколога. Знаючи свій цикл, ви зможете визначити те саме «віконце» - дні, в які ви можете завагітніти. У ці дні намагайтеся регулярно робити спроби.

Фертильні дні у жінки – це день овуляції і 4-5 днів до неї. Але не вважайте, що у вас овуляція автоматично настає на 14 день циклу. Як показали дослідження, у кожної жінки овуляція відбувається по-різному, і у свій час: вона може траплятися як на 6, так і на 21 день циклу.

Регулярно займайтеся сексом

Регулярний секс (хоча б раз на тиждень) нормалізує цикл і овуляцію. А в ваш фертильний період можна робити це і частіше: частіший секс вчені також пов'язують з підвищеними шансами завагітніти. Тільки не перетворюйте його на роботу за розкладом або «подружній обов'язок» - насолоджуйтеся близькістю з коханою людиною!

Купайтеся без фанатизму

Купатися необхідно для гігієни, але глибоке підмивання може нашкодити вашому жіночому здоров'ю. Вода може змивати захисні бактерії в піхві, порушуючи баланс і збільшуючи ризик бактеріального вагінозу. Це поширена бактеріальна інфекція, на яку ми часто не звертаємо уваги, але яка зменшує шанси на вагітність і збільшує ризик невиношування вагітності або передчасних пологів. Якщо ви помітили сіруваті виділення або рибний запах, зверніться до гінеколога.

Намагайтеся уникати стресу

Стрес негативно позначається на фертильності. Як і важкі тренування, стрес може впливати на вироблення гормонів, змінюючи цикл і негативно впливаючи на здатність зачати дитину. Тому навчіться справлятися зі стресом, навчіться технікам релаксації, спілкуйтеся з близькими, а якщо потрібно, запишіться до психолога.

Не забувайте про його здоров'я

Всі речі, які шкодять вашій фертильності, роблять те ж саме і з вашим чоловіком. Сигарети, алкоголь, погане харчування, стрес – все це негативно позначається на його репродуктивному здоров'ї. Наповніть раціон свого чоловіка вітамінами Е і С, а також селеном. Мультивітамінні комплекси, орієнтовані на чоловіків – також хороша ідея.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас