Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Забруднене повітря в будинку: як захистити дитину?

Забруднене повітря в будинку: як захистити дитину?
 

Якість повітря в будинку може бути гіршою, ніж на вулиці

Більшість з нас вважає, що повітря забруднене лише на вулиці. Але чи знали ви, що в будинку повітря може бути в 2-5 разів бруднішим, ніж на вулиці? А тепер подумайте про те, що багато малюків проводять 90% свого часу в приміщеннях.

Дітлахи вдихають і утримують в собі більше забруднень з повітря на одиницю маси тіла, ніж дорослі. Забруднене повітря сильніше впливає на дітей, так як їхня дихальна система ще розвивається. Коли організм дитини не може впоратися з великою кількістю токсинів, він починає реагувати на все: новий килим, фарбу, побутову хімію, м'які меблі, пил, грибок, пилок і т.д. Навіть маленькі кількості забруднень можуть зробити перевантажену токсинами дитину дуже хворою.

Забруднене повітря в приміщенні може стати причиною таких симптомів, як кашель, нежить, сльозливість, закладеність носа, головний біль, втома, запаморочення і утруднене дихання. Алергени, сигаретний дим або хімічні речовини в повітрі можуть спровокувати симптоми астми або погіршити їх. Також забруднене повітря може стати причиною багатьох інших проблем, які складно виявити.

У будинку гази і інші забруднення в повітрі можуть з'являтися з різних джерел. Проте найбільш важливо забезпечити хорошу якість повітря в дитячій кімнаті. Сон – той самий час, коли організм дитини відновлюється, а імунна система намагається позбутися токсинів. Але це складно зробити, якщо дитина протягом всієї ночі їх вдихає. Крім того, багато дітлахів проводять і чимало денного часу в своїй кімнаті.

Як очистити повітря в дитячій кімнаті?

Перш за все, малюкам важливо спати на органічних матрацах, які не випаровують газів. Якщо матрац вашої дитини просочений вогнетривкою сумішшю, містить вініл, поліуретан та інші токсичні матеріали, його потрібно замінити. Також зверніть увагу на меблі в кімнаті дитини – часто вони виробляються з пресованого дерева, яке випаровує формальдегід або обробляється лаками і фарбами, які також випаровують токсини. Тому, наскільки це можливо, оточуйте малюка меблями з цільного дерева.

Килим – ще один предмет інтер'єру, який може забруднювати повітря в будинку токсинами. А також побутова хімія, будівельні матеріали і навіть косметика. Крім цього не забуваємо і про такі очевидні забруднювачі повітря, як цвіль, пилові кліщі і лупа тварин, які також можуть викликати великі проблеми зі здоров'ям у дітей.

Ось, що ви можете зробити, щоб зменшити кількість токсинів і алергенів в дитячій кімнаті:

• Купіть в дитячу очищувач повітря з HEPA фільтром, який ефективно справляється з алергенами, запахами, газами і хімічними забруднювачами.

• Придбайте на подушки і матраци гіпоалергенні бавовняні чохли від пилових кліщів.

• Подумайте про покупку органічного нетоксичного дитячого матраца.

• Підтримуйте рівень вологості будинку не більше 50%, щоб контролювати цвіль.

• Якщо у вас є цвіль, потрібно видалити її за допомогою спеціальних засобів або звернувшись за допомогою до відповідної компанії. Слідкуйте за тим, щоб стіни і дах не підтікали, і в разі необхідності відремонтуйте їх.

• Пилососьте двічі на тиждень пилососом з HEPA фільтром (і частіше, якщо у вас є домашні тварини).

• Регулярно пилососьте м'які меблі і матраци, періть штори.

• Тверді поверхні регулярно протирайте вологою ганчіркою і не користуйтеся при цьому токсичною побутовою хімією.

• Тварин, які можуть спровокувати алергію, не підпускайте до дитячої кімнати або купайте їх раз на тиждень, щоб мінімізувати кількість їхньої лупи.

• Періть постільну білизну щотижня в гарячій воді.

• Регулярно періть м'які іграшки.

• Замість класичних килимів, якщо це можливо, купіть в будинок нетоксичні килимки, які можна регулярно прати.

• Не паліть в будинку.

• По можливості купуйте меблі з цільної деревини, а не пресованого дерева.

• Якщо ви купуєте меблі з пресованого дерева, їх краще на кілька днів залишити на свіжому повітрі перш ніж заносити в будинок, щоб вони «провітрилися».

• Після покупки нових меблів ретельно і регулярно провітрюйте кімнату, в якій вони стоять. При можливості відкривайте в ній вікна на цілий день.

• Деякі домашні рослини, такі як бамбукова пальма або хлорофітум чубатий, допомагають очистити повітря в приміщенні.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас