Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Буллінг: як поговорити з дитиною про цькування (частина 2)

Буллінг: як поговорити з дитиною про цькування (частина 2)
 

Якщо ви дізналися про те, що вашу дитини цькують, відразу ж зв'яжіться зі школою! І не зліться, якщо там не в курсі, що відбувається. Можливо, ваш малюк нікому не скаржився; крім того, буллінг, як правило, відбувається тоді, коли не бачать дорослі. У будь-якому випадку, в цій ситуації персонал школи буде вашим союзником.

Дайте школі час на те, щоб розібратися в ситуації. При цьому постарайтеся не сваритися. Попросіть про зустріч і зберігайте спокій, поясніть, що сказала вам дитина. Але також пам'ятайте: як і в будь-якій соціальній ситуації, тут буде дві сторони однієї і тієї ж історії.

Переконайтеся, що школа вживе заходів, щоб виправити ситуацію і убезпечити вашу дитину. Це можна зробити різними способами, але найголовніше, щоб конфіденційність постраждалої дитини була збережена.

Залишаємося сильними

Також ви можете обговорити і розробити з дитиною стратегію поведінки на випадок буллінгу. Мова тіла дуже важлива, і тут може стати відмінним стартом для вирішення проблеми вашого чада. Навчіть дитину стояти рівно і не виявляти свої емоції, гарненько потренуйтеся, адже страх або сльози можуть тільки сприяти цькуванню.

Ще одна досить ефективна стратегія – це вести себе не зацікавлено, ніби дитині все одно. І якщо вона почне почуватися впевненіше, то можна зайти ще далі – почати погоджуватися з тим, що говорять кривдники: «Так, я рудий. Я пробував пофарбувати волосся в зелений, але це виглядає ще гірше.» або ще простіше «Як скажеш ».

Ці техніки можуть бути дійсно ефективними, так як одна з цілей буллінгу – отримати емоційну реакцію.

Важливо: Не дивлячись на ці рекомендовані техніки, порадьте дитині уникати тих місць, в яких найчастіше відбувається цькування.

А що якщо цькування відбувається онлайн?

Відомо, що понад 80% школярів, які займаються буллінгом, роблять це і онлайн. І точно так само, понад 80% дітей, яких цькують онлайн, страждають від цього і в реальному житті. Це означає, що мотивація для буллінгу одна і та ж сама, будь то лицем до лиця або в інтернеті. Тому буллінг – проблема поведінкова, а не технологічна.

Що можна зробити:

- Не відповідати на повідомлення або картинку;

- Зберегти повідомлення або картинку, як доказ буллінгу;

- Заблокувати або видалити відправника;

- Поскаржитись онлайн-сервісу на ситуацію (техпідтримка може заблокувати користувача);

- Взяти невелику перерву від соцмереж;

- Повідомити іншим людям – вчителям і навіть поліції, якщо потрібно.

Чого не варто робити вам, як батькам

• Не радьте дитині битися з іншими дітьми, так як це може лише погіршити ситуацію, і ваше чадо може опинитися в біді.

• Не «воюйте» з батьками кривдника особисто.

• Не потрібно відразу ж бігти до школи, влаштовувати скандал і вимагати термінового вирішення проблеми. Це робоче місце, до якого слід ставитися з повагою – у вчителів теж складний завантажений графік.

Погляд з протилежного боку

Буллінг – така соціальна ситуація, в якій діти часто міняються ролями. Так, сьогодні ваш малюк може бути жертвою, а через рік вже стати кривдником, беручи участь в цькуванні дітей з молодших класів. Тому вам, як батькам, важливо поговорити з дитиною про те, як вона себе почуває, і що не варто змушувати інших діток почуватися так само.

Висновок

Діти постійно дивляться на нас і імітують нашу поведінку. Чи бачить дитина в вашому прикладі доброту, терпимість і співчуття? Крім того, налагодьте контакт з дітворою, довірче спілкування, навчіть чадо говорити відкрито, а самі навчіться поважливо слухати.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас