Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитина не розуміє математику: у чому проблема?

Дитина не розуміє математику: у чому проблема?
 

Якщо ваша дитина страждає від проблем з математикою, ніяк не може зрозуміти її, якщо вона просто їй не дається, ви можете почати шукати відповіді на запитання «Чому?». Чи потрібно в цьому випадку турбуватися, чи просто є люди, яким не дано розуміти математику і настільки точні науки?

Деяким дітлахам, які відстають в математиці, потрібно просто приділяти їй більше часу, іншим же дійсно потрібна допомога батьків або репетиторів. У нашій статті ви зможете дізнатися більше про труднощі з математикою у дітей, а також про те, як ви можете допомогти з нею своєму чаду.

Чи знали ви?

• Проблеми з математикою – досить поширене явище у дітей.

• Складнощі з математикою можуть проявлятися в різному віці і самим різним чином.

• Якщо дитині не дається математика, це ще не означає, що вона дурна.

Проблеми з математикою, які ви можете помітити

Якщо у дитини труднощі з математикою, ви можете помітити за нею певну поведінку. Наприклад, чадо може уникати домашки з математики, робити її в дуже поганому настрої кожен раз, плакати і засмучуватися перед кожною контрольною, відмовлятися йти до школи в ті дні, коли має бути тест з математики.

Існують і інші ознаки того, що математика погано дається дитині, які на перший погляд навіть не пов'язані з математикою. Наприклад, ви можете помітити, що малюк ніяк до кінця не розбереться з такими простими поняттями, як «більше» або «менше», «великий» або «маленький». Чадо може погано розуміти кількість або порядок речей в списку, як наприклад: «перший», «другий» і «третій».

Здатність розуміти ці та інші базові поняття називається «відчуттям цифр». Коли воно у дитини не розвинене, їй складно розуміти математику.

У міру навчання в школі математика буде ускладнюватися, а разом з цим у дитини можуть з'явитися і нові складності. Ось декілька прикладів проблем з математикою, від яких можуть страждати школярі:

- нерозуміння часу і відстані;

- проблеми в роботі з величинами;

- труднощі з запам'ятовуванням таких простих математичних прикладів, як 2 + 4 = 6;

- складності з множенням і діленням;

- нерозуміння математичних знаків, навіть таких простих, як «+» або «-»;

- нездатність адекватно поводитися з грошима;

- нерозуміння графіків і діаграм.

Що може стати причиною труднощів з математикою у дитини?

Чому ж математика так важко дається деяким дітлахам? Ви повинні пам'ятати, що проблеми з математикою ще не говорять про проблеми в розвитку або недостатньому інтелекті дитини. Також це не означає, що чадо лінується. Навпаки, дітки, яким складно дається математика, як правило, докладають справді багато зусиль. Їх просто потрібно більше і краще підтримувати, щоб допомогти впоратися з цією проблемою.

Стать дитини також не впливає на засвоєння математики, а ось вік може впливати на сприйняття математики малюком. Так, молодшим дітям потрібно більше часу на освоєння цієї точної науки. Тому, якщо ваша дитина рано пішла в школу, складності з математикою можуть бути пов'язані саме з цим.

Крім того, іноді, коли навіть дитина розуміє математику, вона не хоче нею займатися. Справа в тому, що вона приносить малюкові стільки стресу, що він може страждати від її вивчення, навіть якщо складнощів з математикою у нього немає.

Іноді відмінності в навчанні або мисленні можуть мати значення. Сюди входить і загальна проблема нерозуміння математики, звана дискалькулією.

Гарні ж новини в тому, що якими б не були проблеми з математикою у вашого чада, ви можете допомогти йому їх подолати.

Як батьки можуть допомогти дитині зрозуміти математику?

Що б не було причиною складнощів з математикою у вашої дитини, ви можете їй допомогти. Звертайте увагу на успішність дитини. Якщо ви бачите, що вже якийсь час вона погано «тягне» математику, поговоріть з її вчителем і педіатром. Вони можуть дати вам дійсно корисну інформацію та поради.

Запитайте у вчителя, що відбувається, і що ви можете спробувати вдома. Наприклад:

• Зверніть увагу на книги і настолки, які допомагають розвивати математичні навички;

• Пробуйте різні розвиваючі та ігрові техніки, які стимулюють більш ніж одне почуття;

• Допомагайте зі складними домашками з математики.

Якщо у вашої дитини проблеми з математикою, вона може почати думати, що вона дурна. А це обов'язково позначиться на її самооцінці. Дайте в цьому випадку зрозуміти чаду, що всі мають якісь складнощі в різних речах, адже людина не може вміти абсолютно все. У кожного є свої слабкості і стильні сторони, головне – не опускати руки і старатися.

Висновок

Дітлахи вчаться математиці з різною швидкістю, і деяким потрібно більше часу і практики на освоєння нових знань. Поговоріть з учителем про те, що він бачить в класі, чи дійсно дитині не дається точна наука; запитайте поради, як допомогти школярику.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас