Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як захистити дитину від застуди: важлива інформація для батьків

Як захистити дитину від застуди: важлива інформація для батьків
 

Курячий супчик дійсно допомагає, а антибіотики – це не відповідь... Цією та іншою корисною інформацією про те, як захистити свою малечу від застуди, і як допомогти при перших її симптомах, ми поділимося з вами сьогодні.

Чому дітки – як магніти для застуди?

В середньому, діти до 3 років застуджуються 6-8 разів на рік. Це, на думку лікарів, пов'язано з тим, що імунна система малюків, стикаючись з новим вірусом, не може відразу йому протистояти. Крім того, коли у маленьких дітей нежить, вони не кожен раз сякаються в серветку або миють руки, в результаті чого вірус потрапляє на їхні руки, одяг та іграшки і переноситься на інших дітей.

З іншого боку, «велика кількість сопельок» в ранньому віці може захистити дитину в майбутньому. Дослідження показали, що діти, які часто хворіють на застуду в дошкільному віці, рідше застуджуються в школі, так як за ці роки зміцнюється їх імунна система. А ще німецькі вчені довели, що діти, які хворіють на застуду хоча б раз до першого свого дня народження, менш схильні до астми до початку шкільного віку.

Відслідковуємо симптоми дитячої застуди

Застудні захворювання, як правило, тривають від 6 до 14 днів. Найбільш небезпечні і заразні вони в перші три дні, але навіть через пару тижнів застудою можна заразитися від перехворівшої людини. Розглянемо найбільш поширені симптоми застуди, і як довго може тривати кожен з них:

Біль у горлі - як правило, перша ознака застуди, яка може тривати від 5 до 9 днів;

Нежить - починається на 2-3 день застуди та триває близько 10 днів у 30% дітей (14 днів – у 20% малюків).

Кашель - починається в середині періоду хвороби і триває після цього ще до 3 тижнів;

Підвищена температура у половини дітей в перші 2-3 дні хвороби, як правило – від 38,3 до 38,9°С. Якщо температура не проходить за цей час, телефонуйте лікарю.

У дитини застуда: що варто і чого не потрібно робити

1. Мити руки

Чому:
Найпростіший спосіб захворіти – це, коли вірус потрапляє на руки, а потім руки торкаються носа або очей.

Чи це працює? - Так, але тільки якщо мити руки з милом і не менше 30 секунд. Також ефективним буде дезінфікуючий засіб для рук на основі спирту. Насправді, як показали дослідження, діти, які користуються дезінфікуючими засобами для рук, пропускають на 50% менше занять в школі через хворобу.

2. Прикривати рот під час чхання

Чому:
Мільйони мікробів розпорошуються в повітря при чханні.

Чи це працює? – Насправді, віруси застуди не поширюються так легко по повітрю, хіба що хтось чхне прямо вам в обличчя. Ви навряд чи заразитеся в черзі в лікарні або в громадському транспорті. Тим не менш, більш безпечно (і, звичайно, ввічливо) – притримувати свої рідини рукою або серветкою під час чхання.

3. Дуже тепло одягатися

Чому:
Вважається, що можна зловити застуду, якщо перемерзнути.

Чи це працює? - Є сенс одягати дитину тепло взимку, але навіть найтепліша курочка не захистить її від застуди. Як показали дослідження, люди, які промокли і замерзли, заражаються вірусами з такою самою імовірністю, як і ті, кому тепло.

4. Не цілувати дитину на ніч, коли ви хворієте

Чому:
Мікроби з вашого рота можуть заразити дитину.

Чи це працює? - І так, і ні. Як показали дослідження, поцілунок – не найефективніший спосіб доставки вірусу застуди, так як він все ж повинен потрапити в ніс або очі. Та ось бактерії, які викликають запалення горла, ви цілком можете передати дитині таким чином.

Швидкі способи відчути себе краще

Ацетамінофен - найкращий спосіб зняти такі неприємні симптоми, як біль або підвищена температура, при вірусних захворюваннях. Якщо у вашого малюка температура, обов'язково зверніться до лікаря.

Курячий суп (бабуся була права) містить протизапальні речовини, які допомагають полегшити симптоми застуди. Крім того, супи в принципі легше їсти і перетравлювати, а ще це рідка їжа, яка допоможе уникнути зневоднення і полегшить біль в горлі під час хвороби.

• Щоб впоратися з закладеним носиком, закапайте фізрозчин або солону (але не занадто) воду в кожну ніздрю дитини, а потім витягніть за допомогою маленької клізми. Також більш легкому відходженню назальних секрецій сприятиме зволожувач повітря біля ліжка дитини (прохолодне вологе повітря зробить сопельки рідшими). Тільки чистіть його щодня, щоб уникнути поширення бактерій.

5 популярних міфів про застуду

Міф 1: Антибіотики допоможуть дитині впоратися з застудою

- Застуду викликають віруси, а не бактерії, тому лікується вона противірусними препаратами, а не антибіотиками (які вбивають тільки бактерії).

Міф 2: Зелені соплі говорять про те, що у малюка синусова інфекція

- У більшості випадків простудні захворювання супроводжуються жовтуватими або зеленими виділеннями з носа.

Міф 3: Простуду можна заморити голодом

- Дитині важливо їсти під час застуди, щоб у організму були сили боротися з інфекцією. Але не хвилюйтеся, якщо у неї особливо не буде апетиту в перший-другий день хвороби. Просто переконайтеся, що малюк п'є достатньо рідини (при температурі і нежиті чадо легко може «заробити» зневоднення).

Міф 4: Не потрібно давати дитині кашляти

- Кашель – це захисний механізм, який виводить слиз із дихальної системи. Не потрібно давати дитині препарати, що пригнічують кашель, якщо тільки їх не призначив вам лікар.

Міф 5: Трави, вітаміни і мінерали вилікують дитину

- Вітамін C, ехінацея і цинк – це корисно, але лише для підтримки здоров'я. Лікуватися ними марно. Більш того, у деяких дітей, що приймають цинк, можуть проявлятися такі неприємні побічні ефекти, як нудота, діарея і подразнення горла.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас