Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безпека дитини в зимовий період: все, що варто знати батькам (частина 2)

Безпека дитини в зимовий період: все, що варто знати батькам (частина 2)
 

Поширені проблеми зі здоров'ям в зимовий період

Є деякі захворювання і проблеми зі здоров'ям, які частіше трапляються саме в зимовий період. Знаючи про них, ви будете готові.

Носові кровотечі: якщо дитина від них страждає, поставте зволожувач повітря в її кімнаті і не топіть занадто сильно (нехай повітря буде прохолодним). Солоні краплі в ніс допоможуть зволожити тканини дихальних шляхів. Якщо кровотечі сильні і постійні, зверніться до лікаря.

Віруси, що викликають застуду і грип – їх також дітки частіше підхоплюють взимку. Регулярно мийте руки і навчіть чадо висморкуватися в хустинку, а кашляти – прикриваючись і відвертаючись від оточуючих людей.

Грип - також звична проблема, не з чуток знайома багатьом батькам. Сучасні педіатри рекомендують робити щеплення від грипу в період між 6 і 23 місяцями життя малюка.

Гіпотермія

Гіпотермія трапляється, коли температура тіла дитини падає нижче нормальної через холод. Як правило, таке буває, коли дитина довго гуляє на вулиці одягненою недостатньо тепло.

При легкій гіпотермії:

Симптоми: тремтіння, мурашки, онімілі руки.

Що робити? Заведіть дитину в тепло і зніміть вологий одяг. Примусьте її трохи порухатися і напоїть гарячим напоєм, щоб підняти температуру тіла.

При помірній гіпотермії:

Симптоми: сильне тремтіння, погана м'язова координація, млявість, сплутаність свідомості, сонливість. У серйозних випадках гіпотермії дитина може перестати тремтіти і навіть знепритомніти.

Що робити? Телефонуйте в швидку. Якщо показати дитину фахівцям немає можливості, заведіть її в тепло, висушіть і загорніть в кілька шарів (одяг, пледи тощо). Зосередьтеся на зігріванні найважливіших ділянок: грудей, шиї, голови та паху. Не обігрівайте дитину біля безпосередніх джерел тепла.

Гіпотермія у немовлят:

Симптоми: яскраво-червона, холодна шкіра, нестача енергії, поганий апетит.

Що робити? Телефонуйте в швидку негайно. Перенесіть малюка в теплу кімнату, переконайтеся в тому, що його одяг сухий, і укрийте ще декількома шарами.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас