Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безпека дитини в зимовий період: все, що варто знати батькам (частина 1)

Безпека дитини в зимовий період: все, що варто знати батькам (частина 1)
 

Зима – весела і цікава пора для дітей! Але також вона може нести певні ризики і небезпеки для малюків. Щоб отримувати лише задоволення від зимового періоду, скористайтеся нашими порадами, які допоможуть подбати про малечу в сезон холодів і убезпечити її від можливих неприємностей.

Що одягати?

Одягайте дітей багатошарово – це допоможе їм залишатися в теплі і сухості в будь-яку погоду. На малюків одягайте на один шар одягу більше, ніж на себе.

Діти:

• Перший шар: термобілизна, тонкі бавовняні і теплі вовняні шкарпетки.

• Другий шар: водолазка, светр або жилетка, теплі штани на флісі або «дутики».

• Третій шар: водостійка курточка, шапка, рукавички, водостійке взуття зі стійкою підошвою з протектором. Замість шарфика купите баф – він буде зручнішим і безпечнішим (не з'їжджає, не розмотується і не може зачепитися за щось, погрожуючи малюкові ризиком удушення).

Немовлята:

• У дуже холодну погоду немовлята повинні «виходити» на вулицю тільки в самому крайньому випадку. Щоб малюк не перегрівався, одягайте на нього на один або два шари одягу більше, ніж на себе.

• Пальчики, вушка, носик і підборіддя немовляти повинні бути закриті одягом, але так, щоб воно все ще могло вільно дихати.

• Не накривайте крихітку ковдрою і не одягайте в дутий комбінезон, коли садите в автокрісло. У разі аварії зайві сантиметри одягу під ременями безпеки можуть дати дитині вислизнути з автокрісла. Тому, якщо без теплої ковдри ніяк, спочатку пристебніть малюка в автокріслі, а зверху (над ременями безпеки) укрийте ковдрою.

Пам'ятайте: ковдри, покривала, подушки, хутро та інші пишні постільні предмети можуть стати причиною СРДС і не повинні перебувати в ліжку крихітки. Ідеально підійдуть для сну немовляти піжами-комбінезони та спальні мішки. А якщо ви хочете використовувати ковдрочку, заправте її краями під матрац таким чином, щоб вона була натягнута і вкривала малюка не далі, ніж по груди.

Захищаємо шкіру немовляти

Зима може дуже погано впливати на ніжну шкіру немовляти. Холодне, сухе повітря витягує вологу зі шкіри, і рожеві щічки малюка швидко стають обвітреними. На щастя, ви можете дещо зробити, щоб захистити шкіру малюка від зими:

• Якщо ви помічаєте сухі або полущені ділянки на шкірі малюка, наносіть на них товстим шаром зволожуючий дитячий крем, мазь або вазелін.

• Користуйтеся тільки не ароматизованою дитячою косметикою, яка буде менше подразнювати шкіру малюка, яка і так страждає від морозів.

• Поставте в дитячій кімнаті зволожувач повітря, щоб компенсувати втрату вологи в зимовий період. Тільки не розташовуйте його в безпосередній близькості до малюка.

• Одягайтеся відповідно до погоди. Нестача одягу може погіршити стан шкіри малюка, а його надлишок – привести до пітливості і подразнень на шкірі.

• Купайтеся рідше в зимовий період. Немовлятам не потрібно купатися щодня – 2-3 разів на тиждень цілком достатньо в перший рік життя. Часте купання може пересушувати шкіру малюка, особливо взимку. Якщо ж дитині подобається купатися кожен день, обмежте час ванних процедур до 10 хвилин максимум і робіть воду теплою, але не гарячою.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас