Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

9 способів відірвати дитину від смартфона

9 способів відірвати дитину від смартфона
 

Кожні сучасні батьки рано чи пізно купують своїй дитині смартфон. Він забезпечує зв'язок з чадом, допомагає в навчанні та організації повсякденних занять. Проте, є у цього гаджета і один значний недолік – малеча швидко прив'язується до своїх смартфонів і в результаті не може від них відірватися.

Як відірвати дитину від смартфона?

Порада 1: Робіть самі те, про що просите дитину

Якщо ви самі перевіряєте пошту або гортаєте Інстаграм під час сімейного дозвілля, ваше чадо буде вести себе так само. Тому, якщо ви хочете, щоб дитина відірвалася від екрану смартфона, вам потрібно зробити те ж саме. Діти постійно беруть приклад з батьків і переймають їхню поведінку. Тому намагайтеся під час загального дозвілля відкласти телефони, і завжди вимикайте звук на своїх смартфонах під час важливих подій для малюка.

Порада 2: Встановіть межі здорового глузду

Практично всі підлітки одержимі технологіями, та це не означає, що ви не можете на це вплинути. Ваше завдання, як батьків – встановити межі безпечного користування технологіями, навчити малечу користуватися гаджетами без шкоди для здоров'я. Пам'ятайте про те, що телефон вашої дитини належить вам, тому вам вирішувати, як чадо буде ним користуватися. Грубо кажучи, це така ж ситуація, як з поганими компаніями, алкоголем або курінням – вам потрібно захистити дитину від небезпек, в тому числі і цифрового світу. Крім того, залежність від гаджетів також небезпечна, і це справжня проблема.

Порада 3: Не робіть це покаранням

Смартфон вашої дитини – ключ в її соціальний світ. Якщо ви хочете встановити межі користування гаджетом, не варто карати її часом без телефону (це матиме лише протилежний ефект). Як показали дослідження, віртуальне спілкування позитивно впливає на життя дитини, а примус до відмови від нього може привести до руйнування довірчих відносин з батьками. Ви повинні усвідомлювати, що телефон – головний інструмент чада для спілкування і зв'язку з навколишнім світом, і враховувати це, прищеплюйте здорові звички спілкування з гаджетом.

Порада 4: Не користуйтеся телефонами за столом

Для багатьох сімей спільна вечеря – той самий маленький оазис спільно проведеного часу між мільйоном повсякденних справ і турбот. І якщо в цей час будуть дзижчати або відволікати телефони, ніякого задоволення від нього ви не отримаєте. Важко бути на 100% з сім'єю і дітьми, якщо вам постійно хтось дзвонить або пише. Точно так само і дітвора не може зосередитися, постійно відволікаючись на смартфон. Тільки вони не завжди це розуміють. Покажіть приклад, поставивши телефон на беззвучний режим і залишивши його в іншій кімнаті на час вечері. Якщо це не працює, і діти продовжують вечеряти, втупившись у екран смартфона, продемонструйте їм таку ж саму поведінку, повністю ігноруючи їх. Повірте, їм це не сподобається.

Порада 5: Контролюйте технології за допомогою технологій

Зараз є чимало програм батьківського контролю, які допомагають контролювати кількість і якість часу, який дитина проводить за смартфоном і іншими гаджетами. Такі додатки вкрай рекомендується встановлювати на телефони школярів, які буквально залипають в телефонах, і при цьому часто недооцінюють небезпеку деякого контенту в Інтернеті, а також спілкування з незнайомими людьми.

Порада 6: Будьте готові бути найгіршими батьками в світі

Непросто боротися з дітьми, коли здається, що вони вас ненавидять. Але якщо ви цього досі не знали, всі діти ненавидять своїх батьків в певні моменти. Тому ви повинні дотримуватися послідовності у вихованні дітвори, в тому числі, не відхилятися від встановлених правил користування гаджетом, навіть коли дитині це зовсім не подобається. Якщо у вас є можливість, обговоріть правила і межі дозволеного ще перед покупкою телефону дитині. Якщо ж смартфон у чада вже є, ніколи не пізно починати вводити правила і прищеплювати здорові звички спілкування з гаджетом.

Порада 7: Встановлюйте правила разом з дітьми

Якщо ви підключите дитину до процесу встановлення правил користування телефоном, вона буде набагато охочіше їх дотримуватися. Поговоріть відкрито, поясніть свої побоювання, розкажіть про ризики і шкоду постійного залипання в телефоні. А потім вислухайте своє чадо – нехай приведе свої доводи. Можливо, йому смартфон потрібен трохи довше, ніж ви думаєте: для виконання домашки, вивчення іноземної мови тощо. Дозвольте дітлахам брати участь у встановленні сімейних правил і політики щодо телефонів і гаджетів.

Порада 8: Дайте дитині low-end телефон

Якщо всі ваші спроби відірвати дитину від екрану телефону так і не привели до успіху, замініть її смартфон на простий кнопковий телефон. Так чадо зможе залишатися на зв'язку - дзвонити і писати смс, але більше йому буде нічого робити з гаджетом. Як тільки дитина прийме ваші правила щодо смартфона і погодиться їх дотримуватися, ви можете повернути йому його дорогоцінний гаджет. Але крім цього намагайтеся планувати більше сімейних активностей, які не передбачають участь телефонів, а навпаки, вимагають їх відкласти. Це можуть бути походи в кіно чи музеї, активний відпочинок в парку, велопрогулянки і т.д.

Порада 9: Зробіть сон пріоритетним

Скільки б років не було вашій дитині, вона має дотримуватися режиму сну. Але це може бути не так просто, адже дітки люблять перед сном попереписуватися з друзями або погортати соціалки. Пам'ятайте, що світло екрана гаджета погано впливає на сон, тому вам варто обмежити малечу від телефонів за годину до сну. Підтримайте це правило і самі – повірте, це принесе лише користь вашому тілу і мозку.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас