Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як відсвяткувати Масляну

Як відсвяткувати Масляну
 

Масляна – це язичницьке свято наших предків-слов’ян, яке відзначалося протягом цілого тижня. Тож святкуючи Масляну, ми віддаємо дань нашій древній культурі. З приходом християнства святкувати Масляну заборонялося, але народна пам'ять виявилася міцнішою за будь-які заборони та покарання, тож церква змушена була канонізувати це свято, додавши його до свого календаря, правда, вклавши в нього інший зміст і прив’язавши його дату до святкування Пасхи.

Під час Масляної наші предки відмічали закінчення зими та прихід весни, який знаменував пробудження природи та початок сільськогосподарських робіт.

Традиційно святкування Масляної має проходити «на широку ногу». Це стосується і святкового столу, й розваг. Головними стравами мають бути млинці та вареники з сиром і сметаною, а також пироги з сиром, налисники. Млинець символізує Сонце, а вареник – Місяць. Тож, куштуючи ці страви, людина набирається сили від світил. Приготуйте їх, долучаючи до справи всіх членів родини. Це посприяє не тільки швидшому виконанню роботи, але й зближенню сім’ї. У страви слід класти побільше масла, а також молока, яєць, сиру задля отримання більшого задоволення від смакування. Адже радість і задоволення – неодмінні атрибути святкування Масляної. Також прийнято вживати різноманітні солодкі наливки.

В цей час слід приймати активну участь у масових гуляннях, а не лише спостерігати за ними. Якщо ж у тій місцевості, де ви мешкаєте, святкування Масляної не проводиться, просто проведіть цей тиждень у веселощах і розвагах, щоб таким для вас пройшов і увесь рік. Ходіть в гості чи запрошуйте гостей до себе, щедро частуючи їх. Дозвольте собі частіше робити ті речі, які приносять вам втіху, радість.

Під час Масляної чоловікам належить слухатися жінок, виконуючи всі їхні забаганки та смиренно витримуючи примхи. Окрім дружини чоловік має не забувати й свою тещу, навідавшись до неї в гості, де його мають пригостити млинцями, варениками та іншими традиційними для Масляної стравами й напоями.

Зробіть із дітьми опудало, яке символізує зиму, задля подальшого його спалення, як це робили наші пращури. Для цього можна взяти довгу та міцну палицю, намотати на неї старі непотрібні шматки тканини, напхавши між ними солому, намалювати опудалу «обличчя». Винести його на подвір’я і підпалити, урочисто проголосивши слова прощання із зимою.

Для самотніх же людей Масляна – чудовий час підшукати собі пару, адже саме цим під час святкувань займалися наші предки. Вони вважали, що бути людині без пари – злочин проти природи. Все живе має бути в парі, щоб паруватися – заводити потомство та продовжувати свій рід. Для пошуку пари можна відвідувати різноманітні розважальні заходи та заклади, першим заводити знайомство задля початку романтичних стосунків, а також поновлювати старі знайомства.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас