Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кольори дитячої кімнати: як вони можуть впливати на поведінку?

Кольори дитячої кімнати: як вони можуть впливати на поведінку?
 

Кольори можуть надихати, зачаровувати, заспокоювати або збуджувати. І особливо сильно вони впливають на дітей, які набагато чутливіші за нас до їх впливу. Тому так важливо вибирати колірну гамму для дитячої ретельно і свідомо. Значення кольорів, що присутні в ній, не варто недооцінювати.

Незважаючи на те, що на даний момент вченим вдалося дізнатися багато чого про вплив кольорів на людей, вам все ж варто пам'ятати про те, що кожна дитина індивідуальна. Тому загальні характеристики, які ми наведемо, не можуть бути однаково застосовні до всіх дітлахів. Але ця інформація, в будь-якому випадку, буде корисною батькам, які планують ремонт в дитячій і вибирають колірну гамму для неї.

Як колір дитячої впливає на поведінку дитини?

1. Червоний. Червоний колір додає енергії тілу і збуджує розум, підвищуючи частоту дихання і пульсу. Тим не менш, деякі дослідження говорять про те, що занадто багато червоного може спровокувати агресивну поведінку і нездатність сфокусуватися. А значить, червоний можна використовувати в якості акцентів в інтер'єрі, але він не повинен бути основним кольором дитячої.

2. Помаранчевий. Його часто недооцінюють через неоднозначне розуміння цього кольору. Теплий, дружній, юний, помаранчевий колір відмінно підходить малечі. Він підвищує впевненість в собі, допомагає відкритися і стати незалежним. Помаранчевий мотивує дітвору до спілкування з друзями і надихає на спільне проведення часу.

3. Жовтий. Більшість з нас асоціюють цей колір з відчуттям радості і щастя. А вчені також пов'язують жовтий з мотивацією. М'які його відтінки сприятимуть концентрації, а більш яскраві – поліпшенню пам'яті. Але постарайтеся не переборщити з жовтим в інтер'єрі дитячої, так як в великих кількостях він може викликати перезбудження і навіть злість.

4. Зелений. Цей природний колір діє заспокійливо на дітей. Також вчені з'ясували, що зелений колір стимулює у дітвори розуміння (усвідомлення) і може покращувати швидкість читання. Тому його в дитячій кімнаті можна додати і побільше.

5. Блакитний і синій. Ці кольори впливають, протилежно червоному: вони пригнічують почуття занепокоєння і агресії, знижують кров'яний тиск і частоту серцевих скорочень. Діти, які страждають від істерик та інших поведінкових проблем, почуватимуться в блакитних і синіх інтер'єрах комфортно і спокійно.

6. Фіолетовий. Його часто асоціюють з багатством. Фіолетовий – це колір амбіцій і впевненості в собі. Проте також це колір пристрасті, творчості, мудрості і духовності. Цей глибокий і емоційний колір надихає дітлахів, а також розвиває співчуття. Але якщо ваш малюк і так дуже чутливий, наявність фіолетового в інтер'єрі дитячої також краще обмежити до акцентів.

7. Рожевий. Хоч цей колір часто асоціюють з дівчатками, він справляє заспокійливу дію на обидві статі. Але дітки швидко «виростають» з рожевого, тому краще залишити його для акцентів і аксесуарів в дитячій, розташувавши їх на нейтральному фоні.

8. Теплі кольори. Більшості людей вони дарують почуття щастя, затишку і комфорту. Також вони здатні зробити великі приміщення більш комфортними для малюків. Але не думайте, що теплі відтінки обмежуються рудими і коричневими – на колірному колесі ви знайдете чимало інших красивих теплих тонів.

9. Холодні кольори. У деяких вони асоціюються зі стерильністю, незатишними (як в лікарнях) приміщеннями, але світлі холодні відтінки також впливають заспокійливо на дітвору. Плюс, багато холодних тонів візуально роблять приміщення більш просторим. Вибираючи холодну колірну гамму для дитячої, спробуйте додати в неї персикових акцентів і затишного текстилю.

А якого кольору кімната вашої дитини? І чому ви вибрали саме таку палітру?

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас