Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що варто знати про креми і сироватки з ретинолом?

Що варто знати про креми і сироватки з ретинолом?
 

Якщо ви опитаєте цілу групу дерматологів і б'юті-експертів, всі вони зійдуться в двох найважливіших речах: сонцезахисний крем – найважливіший антивіковий продукт, а ретинол – другий за значимістю.

Ретиноїди (форма вітаміну А) вважаються супергероями в боротьбі зі старінням шкіри, адже вони роблять набагато більше, ніж просто борються із зморшками. Вони прискорюють процес оновлення клітин шкіри, знижують вироблення шкірного жиру і відлущують. Таким чином, ретинол допомагає освітлити пігментні плями, позбавити від прищів, розгладити дрібні зморшки і запобігти появі нових.

Та перш ніж ви побіжите в аптеку або магазин косметики вибирати свій новий кремчик або сироватку з ретинолом, ви маєте знати кілька важливих правил.

Що варто знати про косметику з ретинолом?

1. Ретинол – це більше, ніж просто засіб від пігментації

Ретинол не наноситься так, як, наприклад, косметика від акне – тільки на проблемні місця. Косметику з ретинолом потрібно наносити на шкіру всього обличчя – і на пігментні плями, і на зморшки, і там, де немає ніяких проблем, щоб уникнути їх появи.

2. Користуйтеся ретинолом дбайливо

Косметику з ретинолом потрібно наносити дуже потроху. По-перше, вона дорога. По-друге, вашій шкірі багато і не потрібно. Дерматологи рекомендують наносити лише «горошинку» крему або сироватки на всю шкіру обличчя. Розітріть засіб між пальцями і рівномірно розподіліть від чола до підборіддя.

3. Починайте з малого

Найбільша помилка, яку здійснюють люди – вони починають користуватися ретинолом занадто агресивно: занадто часто, занадто багато, занадто велика концентрація. Експерти рекомендують починати з косметики зі слабкою концентрацією і користуватися нею через ніч, дуже поступово збільшуючи дозування. У магазинах ви побачите продукти з різною концентрацією ретинолу – від 0,1% до 1,0%. Високі концентрації, як правило, використовуються для чоловічої шкіри, так як вона більш жирна і краще переносить ретинол. Для чутливої шкіри, а також схильної до розацеа або екземи, вкрай рекомендується використовувати засоби з мінімальною концентрацією ретинолу. Або, принаймні, починати з них, поступово збільшуючи концентрацію.

4. Не користуйтеся косметикою з ретинолом вранці

Більшість форм ретиноїдів – фотолабільні. Це означає, що вони руйнуються під впливом сонця. Звичайно, ви можете нанести зверху ще й шар сонцезахисного крему, але навіщо ризикувати користю ретинолу, якщо ви сповна можете насолодитися нею в нічний час? Наносіть таку косметику на ніч, і ви отримаєте від неї максимальний ефект.

5. Наносіть ретинол на суху шкіру

Багато дерматологів порадять вам наносити зволожуючі продукти на вологу шкіру, щоб їх активні речовини краще всмоктувалися. Та ця порада не застосовна до ретинолу, особливо, якщо у вас чутлива шкіра. Ретинол – сильна речовина, і якщо вода доставляє його глибше в шари шкіри, краще від цього не стане. А точніше навіть навпаки: від такого використання ви можете отримати суху, подразнену шкіру. Ретинол робить справляє сильний вплив і на суху шкіру, і допомагати йому не потрібно.

6. Призупиніть використання б'юті-продуктів з ретинолом на час вагітності та грудного вигодовування

Під час виношування дитини від ретиноїдів варто відмовитися. Дослідження показали, що споживання вітаміну А в великих дозах (орально) під час вагітності може зашкодити плоду і стати причиною родових дефектів. Про те, чи впливають так само ретиноїди, що наносяться на шкіру, ми поки не знаємо, та все ж лікарі рекомендують утриматися від використання таких засобів при вагітності і грудному вигодовуванні. А на цей час ви можете замінити ретиноїди азелаїновою і гліколевою кислотами.

7. Тут, як і з більшістю речей у житті: стане гірше, перш ніж стане краще

Як на новій роботі, або в нових стосунках у вас буде період адаптації, так і з ретинолом. Цей перехідний період називається ретинізацією. У перші пару тижнів у вас може з'явитися почервоніння, сухість, лущення і легкі висипання – це нормально. Не припиняйте користуватися засобом. Якщо у вас не з'явилася легка сухість від ретиноїдів, значить, ви обрали косметику неправильно. У більшості людей період адаптації займає 4-5 тижнів. Якщо ви перервете його, наступного разу вам доведеться починати все заново. А з сухістю ви можете справлятися з допомогою улюбленого зволожуючого крему або масла.

8. Перші результати потребують часу і терпіння

Почавши користуватися косметикою з ретинолом регулярно, навіть щоночі, ви все одно не побачите результату відразу або як тільки пройде період адаптації. Це довгий процес, помітний результат від якого ви побачите лише через 3-6 місяців. Але воно того варте, якщо мова йде про більш чисту, сяючу, здорову і молоду шкіру, чи не так?

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас