Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти і гаджети: поради батькам в цифрову епоху

Діти і гаджети: поради батькам в цифрову епоху
 

У світі, де діти «ростуть в цифровому форматі», дуже важливо прищепити їм здорові поняття спілкування з гаджетами і комунікації з живими оточуючими людьми. Безумовно, батьки відіграють ключову роль в цьому вихованні. Не знаєте, з чого почати? – Ми підкажемо!

Поради батькам з виховання дітей в цифрову епоху

Складіть свій сімейний звід правил користування гаджетами. Сучасні технології повинні працювати на вас і на благо вашої родини. Якщо користуватися ними з розумом, вони можуть поліпшити якість життя і допомогти у багатьох справах (робота, навчання, відпочинок). Якщо ж зловживати гаджетами, це негативно позначиться на особистому спілкуванні, згуртованості сім'ї, фізичній активності та якості сну.

Ставтеся до цифрової, як і до будь-якої іншої частини життя дитини. Ви повинні виховувати чадо за одними і тими ж самими принципами, як в реальному, так і в цифровому світі. Встановіть межі – дітлахи їх потребують і очікують, що ви це зробите. Знайте друзів дитини – як реальних, так і віртуальних. Знайте, якими сервісами та додатками користується чадо, які сайти відвідує і що робить в мережі.

Встановіть межі і заохочуйте малечу до оффлайн ігор. Спілкування з гаджетами, як і будь-яка інша діяльність, повинна мати здорові кордони. Зробіть ігри в реальному світі і активний відпочинок пріоритетом на кожен день, особливо для маленьких діточок.

Час за гаджетами не обов'язково має проходити наодинці. Спільні перегляди, ігри та інше загальне сімейне дозвілля за допомогою технологій буде таким самим корисним, як і офлайнове. Не потрібно просто стежити за своїми дітьми в мережі, взаємодійте з ними, і ви зможете краще зрозуміти їхні інтереси в цифровому світі.

Будьте хорошим прикладом. І це стосується не тільки правил поведінки з гаджетами в будинку і поза ним, а й спілкування онлайн, адже в мережі також є свій етикет і правила безпеки.

Не забувайте про важливість живого спілкування. Діти вчаться за допомогою двосторонньої комунікації. Тому намагайтеся частіше залучати їх до живої розмови, обговорювати важливі для них і для вас теми.

Найменших дітей варто обмежити від цифрового світу взагалі. Мова про малюків, віком до 18 місяців. З 18 до 24 місяців ви можете дивитися цифровий контент разом з дитиною, якщо вважаєте його корисним для розвитку крихітки. Для малечі від 2 до 5 років цифровий контент варто обмежити до однієї години на день і, знову ж таки, вибирати лише якісні мультики і додатки і дивитися/грати разом.

Зробіть «місця без гаджетів». Встановіть правило «ніяких гаджетів» за столом, в компанії друзів, у ліжку перед сном тощо. Вимикайте телевізор, коли ніхто не дивиться його, так як працюючи у фоновому режимі, він все одно заважає спілкуватися. Ставте телефони та планшети на зарядку на ніч в іншій кімнаті, щоб у дитини не було спокуси перевірити, що там новенького. Ці прості зміни допоможуть вам налагодити здорові звички спілкування, харчування і сну.

Не використовуйте гаджети, щоб заспокоїти дитину. Малюки дуже швидко заспокоюються і сидять дійсно тихо, якщо дати їм у руки телефон або планшет. Але гаджети не повинні бути єдиним способом, який може заспокоїти дитину. Ви повинні навчити її справлятися зі своїми емоціями здоровим способом: за допомогою дихальних технік, обговорення проблеми і пошуку її вирішення.

Вибирайте дитячі додатки. Дізнайтеся більше про додаток, який збираєтеся встановити на планшет для дитини. Більше 80 000 дитячих додатків позиціонуються, як навчальні. Але інтерактив в них повинен бути чимось більшим, ніж просто «тикати в екран» і «свайпати». Читайте відгуки та вибирайте додатки, які дійсно принесуть користь розвитку дитини.

Це нормально для підлітків – сидіти в інтернеті. Онлайн-спілкування – невід'ємна частина розвитку сучасного підлітка. За допомогою соціальних мереж вони пізнають не тільки навколишній світ, а й себе, своє місце в дорослому світі. Тільки переконайтеся, що ваша дитина знає правила безпечної поведінки в інтернеті і розуміє, що особисті дані в мережі публікувати не можна.

Розкажіть дітлахам про небезпеки інтернету, важливості збереження особистої інформації в таємниці, про переслідувачів і шахраїв. Дитина повинна розуміти, що як тільки вона опублікувала щось або поділилася цим з друзями, цю інформацію вона вже не зможе повністю видалити. Потім цю інформацію можуть отримати шахраї, переслідувачі, маніяки та інші зловмисники.

Пам'ятайте про те, що діти – це все ж таки діти. Вони будуть робити помилки, але постарайтеся приймати їх і перетворювати на повчальні ситуації, а не на сварки і скандали. Уважно стежте за поведінкою дитини в мережі, щоб не допустити буллінгу, секстингу і публікації жорстокого контенту – такі вчинки чада можуть говорити про прийдешні серйозні проблеми.

Гаджети – невід'ємна частина сучасного світу. Вони допомагають нам буквально в кожній сфері нашого життя, якщо використовуються усвідомлено і в міру. Але живе спілкування з родиною і друзями грає ще більшу роль для кожного з нас. Тому так важливо навчити дітей користуватися гаджетами з користю, не наражаючись на небезпеку і не жертвуючи спілкуванням з людьми в реальному світі.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас