Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коронавірус і хронічні захворювання: відповіді на важливі питання

Коронавірус і хронічні захворювання: відповіді на важливі питання
 

Школи закриті, масові заходи перенесені на невизначений термін, а нам вкрай рекомендується дотримуватися заходів соціального дистанціювання і ретельно стежити за своєю гігієною. Коронавірус COVID-19 значним чином вплинув на наше життя, а також на наш емоційний стан. Ми переживаємо не тільки про те, щоб не заразитися, але і про те, щоб не заразити близьких нам людей, які знаходяться в групі ризику. Хто ж відноситься до цієї групи?

Коронавірус протікає з легкою симптоматикою у більшості людей, але ті, хто перебуває в групі ризику, можуть важко захворіти з ризиком серйозних наслідків (включаючи пневмонію і навіть смерть). До цієї групи належать люди похилого віку, а також люди з ослабленою імунною системою або імунодефіцитом.

Коли у людини ослаблений імунітет, її організм не може повноцінно боротися з інфекціями і відновлюватися після них. Причиною цього може бути хронічне захворювання, яке впливає на імунну систему, або медикаменти, які приймає пацієнт.

Все це може звучати лякаюче, але вам краще володіти адекватною інформацією, щоб не впадати в безглузду паніку і знати, як краще захистити себе. Для цього ми пропонуємо вам відповіді на найважливіші питання, що стосуються коронавірусу, віку і хронічних захворювань.

Хто найбільш схильний до ризику серйозно захворіти на коронавірус?

COVID-19 – новий штам, тому до кінця ще не досліджений. Однак на даний момент відомо що найбільшому ризику піддаються люди наступних категорій:

- літні люди старше 65 років;
- онкохворі;
- люди з гіпертонією;
- люди з захворюваннями легенів;
- діабетики;
- люди з захворюваннями серця;
- люди, які страждають від інших захворювань, що можуть негативно впливати на роботу імунної системи;
- люди, які приймають ліки, що пригнічують імунітет.

Мені більше 65 – чому я в групі ризику?

З віком наша імунна система з природних причин стає слабшою, через що організму стає складніше боротися з інфекціями.

Через захворювання я перебуваю в групі ризику. Що я можу зробити, щоб захистити себе?

На жаль, поки що немає вакцини від COVID-19, тому запобігти зараженню на 100% немає можливості. Але ви можете мінімізувати ризик, якщо будете уникати контакту з людьми, особливо тими, що здаються хворими, а також із поверхнями, до яких торкаються інші сторонні люди.

Уникайте людних місць, а краще дотримуйтеся рекомендованої самоізоляції. Якщо вам дуже потрібно вийти з дому, робіть це не в години-пік, носіть захисну маску і дотримуйтеся дистанції з іншими людьми не менше 1,5 метри. Не торкайтеся руками обличчя, а також поверхонь, яких торкається багато людей (кнопки ліфта, поручні, дверні ручки тощо) – одягайте рукавички або використовуйте серветки, як бар'єр.

Переконайтеся, що ваші члени сім'ї та люди, з якими ви регулярно контактуєте, дотримуються тих самих гігієнічних норм. Адже людина може бути інфікованою, навіть не знаючи про це. Симптоми можуть з'явитися пізніше, а деякі люди здатні перехворіти на коронавірус, самі того не помітивши.

Дезинфікуйте поверхні в будинку, коли робите прибирання. Особливу увагу приділяйте дверним ручкам, вентилям на змішувачах і своїм смартфонам. А також просто продовжуйте вести здоровий спосіб життя, наскільки це можливо: добре харчуйтеся, висипайтеся і намагайтеся мінімізувати стрес, щоб підтримати свою імунну систему.

Якщо ви помічаєте за собою симптоми COVID-19 (підвищена, температура, кашель і задишка), зверніться до свого сімейного лікаря.

Я на ліках, що пригнічують імунітет. Чи варто мені припинити їх прийом?

Не варто припиняти прийом ліків, навіть тих що пригнічують імунітет, без попередньої консультації лікаря. Як існує підвищений ризик зараження через прийом препаратів, що пригнічують імунітет, так само існує і ризик через різке припинення їх прийому. Тому з цим питанням вам потрібно звернутися до свого лікаря.

Чи потрібно мені носити маску?

Маски рекомендується носити всім в громадських місцях, особливо там, де складно дотримуватися дистанції в 1,5 метри. Звичайної тряпчаної маски буде достатньо, щоб створити первинний бар'єр. Хірургічні маски і респіратори рекомендується носити медпрацівникам.

Якщо я в групі ризику, що ще можна зробити, щоб уникнути зараження COVID-19?

• Постарайтеся купувати всі ліки і здійснювати інші покупки онлайн з доставкою додому.

• Попросіть рідних або близьких раз на тиждень купувати і завозити вам продукти, щоб вам не потрібно було ходити в магазин.

• Запитайте у лікаря – можливо, вам варто зробити актуальні щеплення від грипу, а також дізнайтеся про можливості профілактики грипу та пневмонії, щоб мінімізувати ризик цих захворювань. Це не захистить вас від коронавірусу, але дасть можливість не захворіти на інші важкі захворювання, через які вам може знадобитися медична допомога.

• Складіть план на випадок, якщо ви захворієте, і подумайте, хто буде про вас піклуватися.

• Слідкуйте за новинами про епідемію в вашому регіоні.

Що робити, якщо я контактував з людиною, яка заразилася COVID-19?

В цьому випадку ізолюйте себе: залишайтеся вдома, не контактуйте з іншими членами сім'ї і тваринами в будинку. Якщо у вас з'являються симптоми коронавірусу (температура, кашель, задишка), телефонуйте своєму лікареві. Якщо ж у вас з'являються більш серйозні симптоми, як утруднене дихання, запаморочення, сильний головний біль або біль у грудях, телефонуйте в швидку.

Я не в групі ризику, але близька мені людина – так. Як я можу їй допомогти?

Регулярно перевіряйте, як почувається людина – телефонуйте і пишіть у месенджери або соцмережі. Також ви можете купувати для неї продукти і ліки і приносити до будинку, залишаючи під дверима. Таким чином, близькій вам людині не потрібно буде виходити в людні місця і піддавати себе ризику заразитися.

Я дуже хвилююся. Що мені робити?

Це нормально – хвилюватися в такий непростий період. Та пам'ятайте: не дивлячись на те, що цей вірус новий, респіраторні захворювання – ні (лікарі вміють їх лікувати). Залишайтеся в курсі новин у вашому регіоні, але читайте їх на офіційних джерелах, а не в соцмережах, де кожен пише, що захоче. Зробіть перерву від соцмереж, займіться чимось приємним і корисним для себе, і ви відчуєте себе набагато краще.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас