Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обраємо пилосос: мішок чи контейнер?

Обраємо пилосос: мішок чи контейнер?
 

Вибір пилососа може здатися не такою вже складною задачею. Та коли ви ознайомитеся з усім розмаїттям брендів, моделей, функцій і комплектації, у вас голова може піти обертом. Насправді ж, значно спростити вибір вам допоможе одне лише просте запитання: «Мішок для збору пилу або контейнер»?

Головне питання – пилосос з мішком чи контейнером?

Грубо кажучи, якими б різними за своїми характеристиками і функціоналом не були сучасні пилососи, всі їх можна розділити всього на дві основні групи: з мішком для збору пилу або контейнером. Безумовно, у кожного з цих варіантів є свої переваги і недоліки. Але знаючи про них, ви зможете вибрати те, що підійде саме вам.

Переваги пилососів з мішком для збору пилу

Пилососи з мішками для збору пилу існують вже дуже довго. Вони збирають пил в мішок, який потрібно спустошувати або міняти в міру заповнення. Незважаючи на те, що моделі таких пилососів можуть бути дуже різними, всі вони відрізняються наступними перевагами...

Гігієна. Пил, бруд і алергени такими пилососами збираються в мішок, з якого нікуди не діваються. Навіть коли ви знімаєте його, він герметичний, тому ви не ризикуєте, що ці ж забруднювачі знову опиняться у вашій домашній атмосфері. Плюс, вам не доведеться так часто чистити і замінювати фільтри пилососа.

Рекомендовані алергікам. Пилососи з мішком для збору пилу рекомендується купувати в будинок, де живуть алергіки. У таких моделях навіть сам мішок працює, як фільтр, дуже ефективно утримуючи пил і алергени всередині. Так як мішки повітронепроникні, у пилу та інших забруднювачів повітря немає можливості знову вийти назовні.

Менше клопоту з доглядом. Як правило, пилососи з мішками не вимагають настільки ретельного догляду, як моделі, оснащені контейнерами для збору пилу. Головна їхня перевага в тому, що їхні фільтри не потрібно мити (а також і контейнер), адже вони або вбудовані в мішки і змінюються разом з ними, або просто замінюються по закінченню терміну придатності.

Недоліки пилососів з мішком для збору пилу

Незважаючи на всі переваги, є у пилососів з мішками і свої недоліки. Вони можуть різнитися залежно від бренду і року виробництва, але ці мінуси можна назвати типовими для таких моделей…

Необхідність купувати мішки. У більшості сучасних моделей мішки одноразові, і їх потрібно замінювати у міру наповнення. Це означає, що вам доведеться витрачатися на нові мішки (які коштують по-різному, в залежності від моделі), щоб і надалі користуватися пилососом. Тому, якщо ви пилососите часто і багато, можливо, пилосос з контейнером стане для вас більш вдалим вибором. Крім того, для застарілих моделей мішки може бути важко знайти.

Ефективність всмоктування знижується в міру заповнення мішка. Пилосос буде найкраще прибирати, коли його мішок новий і порожній, а потім, у міру появи в ньому пилу, буде всмоктувати гірше. Крім того, може бути складно визначити, коли саме мішок заповниться, тому ви можете переплачувати, оновлюючи мішки раніше необхідного, або витрачати даремно свої сили, даремно пилососячи, коли мішок повний. Виняток – нові моделі з індикатором, який повідомить, коли мішок заповниться (але ним оснащені далеко не всі нові пилососи).

Переваги пилососів з контейнерами для збору пилу

Пилососи без мішків для збору пилу (їх замінюють контейнери) – порівняно новий винахід. Через відсутність необхідності міняти мішки, а також через простоту в догляді такі моделі також користуються попитом. Вони відрізняються цими та іншими перевагами...

Менш витратні. Пилососи з контейнерами для збору пилу будуть дешевшими в обслуговуванні і експлуатації, ніж їхні побратими з мішками. В основному це обумовлено відсутністю необхідності купувати нові мішки – камеру можна спустошувати і мити нескінченну кількість разів. Вона прослужить стільки ж, скільки і сам пилосос.

Легко дізнатися, коли очищати контейнер. Як правило, пилососи без мішків оснащені прозорими контейнерами, тому легко буде побачити, коли ємність потрібно буде спустошити. Але є у таких пилососів і дещо спільне зі своїми побратимами, які збирають пил в мішок: у міру наповнення контейнера вони також втягують гірше. Тому краще спустошувати ємність після кожного прибирання.

Екологічність. Пилососи з мішками для збирання пилу використовують сотні цих самих мішків протягом терміну служби, а моделі з контейнерами – ні. Плюс, пил і бруд з контейнера можна використовувати, як добриво (якщо в ємність не потрапило нічого шкідливого для ваших рослин).

Недоліки пилососів з контейнерами для збору пилу

У наш час пилососи з контейнерами стають все більш популярним вибором (в порівнянні з моделями, які використовують мішки). Проте, і вони не ідеальні, і підійдуть не всім. Серед недоліків таких пилососів можна відзначити наступні...

Більше алергенів в повітрі. Найчастіше пилососи з контейнерами випускають в повітря більше алергенів, так як ємність все одно не така герметична, як мішок.

Більше брудної роботи. Як правило, цей недолік сприймається користувачами занадто серйозно. Так, контейнер з пилом буде бруднішим, ніж герметичний мішок, а ще його потрібно мити. Але він не буде таким брудним, як багато хто думає. Зазвичай його досить просто зполоснути водою.

Висновок

Не можна адекватно сказати, що пилососи з мішками або з контейнерами кращі. У кожної з цих моделей є свої недоліки і переваги, і кожна з них буде ефективною в прибиранні будинку. Але знаючи більше про плюси і мінуси мішків і контейнерів для збору пилу, ви зможете зробити свій оптимальний вибір.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас