Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність і коронавірус: чи може COVID-19 нашкодити малюкові?

Вагітність і коронавірус: чи може COVID-19 нашкодити малюкові?
 

Вагітність – прекрасний, але і повний переживань період. Вас долають тисячі питань і сумнівів: від простих (але не дурних, тому що під час вагітності не буває дурних запитань) до дійсно складних.

Одне з найбільш хвилюючих питань для майбутніх мам - «Як хвороба під час вагітності вплине на майбутнього малюка?».

Ви обов'язково повинні повідомляти своєму лікареві, якщо у вас з'являється температура під час вагітності, так як деякі віруси можуть вплинути на здоров'я дитини, включаючи: цитомегаловірус (ЦМВ), вітряна віспа (вітрянка), вірус Зіка, краснуха, парвовирус B19, герпес, ВІЛ та інші.

Але в 2019 році весь світ потряс новий вірус – коронавірус COVID-19. І, звичайно ж, з цього приводу переживає більшість майбутніх мам. COVID-19 – до сих пір є новим вірусом, який до кінця не вивчений. Відповідно, поки не відомо до кінця те, як він впливає на вагітних жінок і малюків, що розвиваються в утробі. Це звучить страшно.

Та перш ніж панікувати, прочитайте нашу статтю. Сьогодні ми поговоримо про те, що потрібно знати про коронавірус COVID-19, якщо ви виношуєте малюка або плануєте вагітність.

Що таке коронавірус?

Коронавірус – це сімейство вірусів, які передаються і людям, і тваринам, і можуть стати причиною як простої застуди, так і більш серйозних респіраторних захворювань. Новий штам коронавірусу, що з'явився в 2019 році, викликає респіраторне захворювання COVID-19.

Яких симптомів варто побоюватися вагітним і годуючим мамам?

COVID-19 – переважно респіраторне захворювання. Його симптоми зазвичай з'являються на 2-14 день після зараження, в середньому – на 4 день. Незалежно від того, вагітні ви чи ні, звертайте увагу на наступні симптоми: кашель, температура, задишка, втома. Також про коронавірус COVID-19 можуть говорити: озноб, біль у горлі, головний біль, втрата смаку або нюху, м'язові болі. Звертайтеся до лікаря, якщо у вас є хоча б один з цих симптомів, і ви вагітні.

Чи входять вагітні в групу ризику?

Цей вірус ще до кінця не вивчений, тому складно говорити напевно. Але експерти нагадують про те, що майбутні мами сильніше за інших схильні до респіраторних захворювань, як наприклад, грип. Частково це через зміни в імунній системі, які відбуваються під час вагітності, а частково – через вплив вагітності на легені й серце.

Проте, на даний момент немає конкретних доказів того, що майбутні мами сильніше схильні до вірусу COVID-19, ніж інші люди. І навіть якщо жінка в положенні заразиться, немає даних на користь того, що у неї більше ймовірності отримати серйозні ускладнення, як наприклад, пневмонія.

Які ліки для боротьби з коронавірусом безпечні під час вагітності?

COVID-19 лікують так само, як і інші респіраторні захворювання. Вагітні ви чи ні, лікар напевно порадить вам: приймати ацетамінофен (нестероїдний анальгетик) при температурі 38°C і вище, пити багато води та інших напоїв без цукру, багато відпочивати. Якщо це не допомагає, і температура не спадає, повідомте про це лікареві.

Наскільки небезпечний коронавірус при вагітності?

Знову ж таки, коронавірус COVID-19 поки що новий і до кінця невивчений. Але лікарі можуть робити висновки про попередні коронавіруси. І в цих випадках майбутні мами були сильніше схильними до ускладнень (ніж ті, що не хворіли): невиношування вагітності, передчасні пологи, мертвонародження і розвиток більш серйозних інфекцій. А висока температура в першому триместрі, незалежно від її причини, може стати причиною вроджених дефектів.

А тепер видихніть. Як би страшно це не звучало, згідно з дослідженнями МОЗ, лише у 8% вагітних був складний випадок COVID-19, і всього у 1% - критичний. І хоч у деяких майбутніх мам з коронавірусом були передчасні пологи, до кінця не відомо, чи була хвороба тому причиною, чи рішення лікаря, щоб перестрахуватися через погане самопочуття мами. Крім того, немає ніяких доказів того, що саме цей коронавірус є причиною невиношування вагітності.

Чи може коронавірус передатися дитині під час вагітності або пологів?

Наскільки поки що відомо, це дуже малоймовірно. COVID-19 передається в основному повітряно-крапельним шляхом. Тому дитина ризикує тільки в тому випадку, якщо на неї після народження кашляне або чхне заражена людина.

Одне маленьке дослідження показало, що у жінок, які заразилися коронавірусом на останньому триместрі, COVID-19 не був знайдений в амніотичній рідині, пуповинній крові і мазках з горла новонароджених. Всього у 3 з 30 немовлят було знайдено COVID-19. При цьому невідомо, чи були діти заражені в утробі, чи незабаром після свого народження.

Якщо у мене COVID-19 на час пологів, чи потрібен мені кесарів розтин?

Те, чи потрібен вам буде кесарів розтин, буде залежати від багатьох факторів, не тільки від COVID-19. Проте, експерти все одно наполягають на пологах. Операція ще сильніше послаблює організм, через що вірус може дати додаткові ускладнення.

Чи може коронавірус передатися з грудним молоком?

У тих дослідженнях, які встигли провести вчені, результати показали, що не може. Але експерти кажуть про те, що потрібно більше даних, перш ніж вони зможуть впевнено говорити про відсутність такого ризику.

Якщо ви – годуюча мама з COVID-19, поговоріть з лікарем про те, наскільки доцільно продовжувати грудне вигодовування. Якщо ви вирішите продовжувати годувати малюка грудьми, мінімізувати ризик його зараження можна за допомогою таких дій:

- надягаючи захисну маску під час годувань;

- ретельно вимиваючи руки, перш ніж торкнутися малюка (в тому числі і під нігтями);

- ретельно вимиваючи руки, перш ніж братися за молоковідсмоктувач або пляшечку;

- доручаючи годування дитини з пляшечки іншій, здоровій людині.

Що я можу зробити, щоб уберегтися від коронавирусу?

Напевно ви вже не раз це чули, але ми повторимо: • Мийте руки з водою і милом протягом 20 хвилин. А коли немає такої можливості, користуйтеся антисептиком із вмістом спирту не менше 60%. Не покладайтеся на вологі серветки – вони не дезінфікують.

• Дотримуйтеся дистанції з людьми в 1,5 м.

• Не чіпайте руками обличчя, особливо рот, очі і ніс.

• Намагайтеся уникати людних місць, а краще взагалі якомога менше контактувати з людьми.

Піклуйтеся про себе. Добре харчуйтеся, достатньо відпочивайте, висипайтеся і займайтеся фізичною активністю, якщо лікар вам не заборонив. Здоровий організм набагато краще справляється з вірусами, ніж виснажений (в тому числі і з COVID-19).

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас