Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безпека дитини в машині в спеку: що важливо знати батькам

Безпека дитини в машині в спеку: що важливо знати батькам
 

З приходом спекотної погоди дуже актуальною стає тема безпеки дитини в машині. Зокрема, мова про те, що малюк може застрягти в автомобілі або залишитися в ньому без нагляду, що загрожує йому тепловим ударом і зневодненням (а в окремих випадках і смертю). Причому для цього в машині не обов'язково має бути жарко, 21 градуса вже досить.

Батьки роблять все можливе, щоб убезпечити малечу під час знаходження в машині. Якісне автокрісло, хороший автомобіль, як Toyota - https://toyota.com.ua/corolla - з системою блокування дверей і клімат-контролем – все це робить поїздки малюка в машині набагато безпечнішими. Але від вас, як батьків, безпека дитини в машині, залежить куди більше, особливо в спекотні літні місяці.

Про яку небезпеку ми говоримо?

Ми говоримо про небезпечні ситуації, коли:

- малюків просто забувають в автокріслах;

- дітлахів залишають в машині одних;

- малеча навмисно проникає в машину, щоб пограти, і не може вибратися;

- дитина опиняється в багажнику і не може вибратися з тієї ж причини.

У звичайний літній день температура повітря всередині автомобіля (навіть з приспущеними стеклами) може досягати 48-60 ℃. І навіть в не дуже жаркий день машина може нагрітися до 38 градусів. При таких температурах дітлахи ризикують отримати тепловий удар, який може привести до високої температури, зневоднення, судом і навіть інсульту (що може бути смертельно).

Дитина в машині влітку: техніка безпеки для батьків

Щоб убезпечити дитину від вищезгаданих неприємностей:

• Візьміть за звичку перевіряти заднє сидіння машини щоразу, коли ви виходите з автомобіля, навіть якщо ви не везли дитину. Це допоможе закріпити звичку.

• Ставте яскраву маленьку іграшку на автокрісло, коли воно порожнє. Саджаючи дитину в автокрісло, ставте іграшку на приладову панель, щоб вона нагадувала вам про те, що в машині є малюк.

• Спочатку нехай діти вийдуть з машини, а потім вже діставайте пакети з продуктами, сумки тощо.

• Не залишайте дитину одну в машині, яка може швидко нагріватися, особливо в літню спеку.

• Завжди замикайте автомобіль і зберігайте ключі від нього поза зоною досяжності дитини, щоб вона не мала змоги самостійно потрапити всередину.

• Не дозволяйте малечі грати в авто без вашого нагляду.

• Всьому цьому навчіть і няню, яка доглядає за дитиною.

Звертайте увагу на дітей, які можуть бути замкнені в машинах. Якщо ви бачите, що дитина замкнена одна в машині, постарайтеся знайти її батьків або зателефонуйте в службу порятунку. А якщо ви живете в приватному секторі і не можете знайти свою дитину, крім будинку і двору перевіряйте і свій автомобіль (а також машини, що стоять поруч).

Навіть в прохолодній машині дитині небезпечно

Коли дитина залишається одна в машині, це небезпечно для неї не тільки перегрівом. Якщо ви залишите двигун включеним, щоб в авто працював кондиціонер, це не буде безпечніше. Навіть якщо мова всього про пару хвилин, чадо може вийти з машини, завести її, застрягти в зачиненому (електронікою) вікні і т.д.

Тому, ще раз скажемо, не залишайте дитину одну в автомобілі – це небезпечно! До речі, у 20 країн є закон, який забороняє залишати дітей самих у транспортних засобах.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас